08 jun 2015 09:11

08 jun 2015 12:33

Företagsledare i Töreboda får kungens högsta utmärkelse

TÖREBODA

Kung Carl XVI Gustaf har beslutat om medaljförläningar och bland dem som får medalj den 16 juni på Stockholms slott finns en Törebodabo.

Konungens medalj, 12:e storleken i högblått band, tilldelas direktör Inga-Lisa Johansson, Töreboda. Detta för framstående insatser som företagsledare. Även ordförande Karin Mattsson Weijber får den medaljen, för förtjänstfulla insatser inom svenskt idrottsväsende.

Inga-Lisa Johansson, koncernchef för dörrtillverkaren Daloc, känner sig hedrad av att bli uppmärksammad av kungen.

– Trivsamt. Jag vet inte vem som har nominerat mig, det är hemligt. Men någon tycker uppenbarligen att jag har gjort en bra insats och beröm är alltid kul, säger hon till MT.

– Det största problemet nu är att hitta kläder som passar för ceremonin. Men det ska väl ordna sig, säger företagsledaren, som i augusti fyller 70 år.

Hon berättar att Daloc-koncernen därmed står inför en generationsväxling. Endast 22 år gammal slussades Inga-Lisa Johansson in i familjeföretaget där har hon sedan byggt upp en framgångsrik verksamhet. Inga-Lisa Johansson är en skicklig affärskvinna som genom åren har fått ta emot en rad olika priser: Årets Företagare i Töreboda kommun, Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för insatser för mindre och medelstora företag, Nuteks pris som Årets Tillväxtföretag i Skaraborg, Gröna Kvisten i TV4:s Stora Pengar och Årets Affärskvinna 1995 är några exempel.

Hennes motto är: ”Ska man göra något ska man göra det rejält.”

H.M. Konungens medalj, tidigare Hovmedaljen, instiftades i början av 1800-talet. Den tilldelas svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster samt befattningshavare vid Kungliga Hovstaterna för lång och trogen tjänst.

Konungens medalj är, efter Serafimermedaljen, den högsta utmärkelse som statschefen delar ut till svenska medborgare sedan 1975 då de kungliga riddarordnarna upphörde att utdelas till svenskar. Medaljen präglas i flera storlekar, i guld eller silver. 12:e storleken är den högsta graden och den finns i kedja och i band.

Vilka som får medaljerna tillkännages alltid antingen på kungens namnsdag den 28 januari eller på nationaldagen den 6 juni.

Konungens medalj, 12:e storleken i högblått band, tilldelas direktör Inga-Lisa Johansson, Töreboda. Detta för framstående insatser som företagsledare. Även ordförande Karin Mattsson Weijber får den medaljen, för förtjänstfulla insatser inom svenskt idrottsväsende.

Inga-Lisa Johansson, koncernchef för dörrtillverkaren Daloc, känner sig hedrad av att bli uppmärksammad av kungen.

– Trivsamt. Jag vet inte vem som har nominerat mig, det är hemligt. Men någon tycker uppenbarligen att jag har gjort en bra insats och beröm är alltid kul, säger hon till MT.

– Det största problemet nu är att hitta kläder som passar för ceremonin. Men det ska väl ordna sig, säger företagsledaren, som i augusti fyller 70 år.

Hon berättar att Daloc-koncernen därmed står inför en generationsväxling. Endast 22 år gammal slussades Inga-Lisa Johansson in i familjeföretaget där har hon sedan byggt upp en framgångsrik verksamhet. Inga-Lisa Johansson är en skicklig affärskvinna som genom åren har fått ta emot en rad olika priser: Årets Företagare i Töreboda kommun, Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för insatser för mindre och medelstora företag, Nuteks pris som Årets Tillväxtföretag i Skaraborg, Gröna Kvisten i TV4:s Stora Pengar och Årets Affärskvinna 1995 är några exempel.

Hennes motto är: ”Ska man göra något ska man göra det rejält.”

H.M. Konungens medalj, tidigare Hovmedaljen, instiftades i början av 1800-talet. Den tilldelas svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster samt befattningshavare vid Kungliga Hovstaterna för lång och trogen tjänst.

Konungens medalj är, efter Serafimermedaljen, den högsta utmärkelse som statschefen delar ut till svenska medborgare sedan 1975 då de kungliga riddarordnarna upphörde att utdelas till svenskar. Medaljen präglas i flera storlekar, i guld eller silver. 12:e storleken är den högsta graden och den finns i kedja och i band.

Vilka som får medaljerna tillkännages alltid antingen på kungens namnsdag den 28 januari eller på nationaldagen den 6 juni.

  • Jenny Allvin