31 mar 2015 15:08

01 apr 2015 12:34

Ännu ovisst vad som hänt med "Syrran"

Katten Syrran, som hittades svedd och sårig utanför sitt hem i Töreboda för ett par veckor sedan, har nu fått somna in. Skadorna var värre än man upptäckt vid det första veterinärbesöket.

– Nu hoppas jag att ingen annan katt och kattägare behöver uppleva detta, säger ägaren Linda Örnekull.

Det var den 19 mars som katten Syrran hittades medtagen, svedd och sårig utanför sitt hem. Vad som hade hänt var ovisst men händelsen polisanmäldes.

– Jag har aldrig hört något liknande, sa Djurskyddet Skaraborgs Lisbeth Johansson i MT.

Katten övervakades dygnet runt av familjen, som också matade henne och medicinerade efter veterinärens ordination. Hon verkade repa sig men när hon började röra på sig upptäcktes ytterligare skador.

– Att tån var av upptäcktes förra onsdagen då jag bad veterinären titta på hennes brända trampdyna som hon inte ville sluta slicka på och som såg ut att vara infekterad. De sövde henne och rakade för att titta på såret då de såg att tån var helt av och bara hängde i en sena. Så vi fick åka hem med sövd katt och komma tillbaka morgonen efter för operation, berättar Linda Örnekull.

Chocken kom sedan

På måndagen denna vecka var det återbesök för tån och då visade det sig att antibiotikan inte hade hjälpt. Ett sår på halsen var inflammerat.

– Att benet skulle gå att rädda var 50 procents chans, annars skulle det bli amputation. Vi skulle behöva medicinera länge och ha noga uppsikt över henne i princip dygnet runt och ändå fanns ingen garanti för att såren skulle läka. Och mat har hon knappt ätit utan vi har fått mata. Det kändes helt klart som det mest skonsamma för Syrran att få somna men det var ett hemskt beslut att ta.

Det blev ett tragiskt slut på historien med den misshandlade katten. För Linda Örnekull är övertygad om att katten inte kan ha åsamkat sig alla dessa skador själv. Hon var bland annat rejält svedd inne i munnen och morrhåren var avbrända på en sida.

Mitt i allt det tunga är Linda tacksam för att djurkliniken i Töreboda hanterade det på ett bra sätt.

– De gjorde det jättefint för oss; vi fick all den tid vi behövde, de la henne på en filt, släckte lampan och tände ett ljus. Chocken kom när jag gick ut därifrån med en tom kattbur, då det ju bara var ett återbesök vi kommit dit för.

Linda Örnekull säger att det har blivit många reaktioner efter artikeln i MT. Folk har hört av sig för att visa sitt stöd.

Det var den 19 mars som katten Syrran hittades medtagen, svedd och sårig utanför sitt hem. Vad som hade hänt var ovisst men händelsen polisanmäldes.

– Jag har aldrig hört något liknande, sa Djurskyddet Skaraborgs Lisbeth Johansson i MT.

Katten övervakades dygnet runt av familjen, som också matade henne och medicinerade efter veterinärens ordination. Hon verkade repa sig men när hon började röra på sig upptäcktes ytterligare skador.

– Att tån var av upptäcktes förra onsdagen då jag bad veterinären titta på hennes brända trampdyna som hon inte ville sluta slicka på och som såg ut att vara infekterad. De sövde henne och rakade för att titta på såret då de såg att tån var helt av och bara hängde i en sena. Så vi fick åka hem med sövd katt och komma tillbaka morgonen efter för operation, berättar Linda Örnekull.

Chocken kom sedan

På måndagen denna vecka var det återbesök för tån och då visade det sig att antibiotikan inte hade hjälpt. Ett sår på halsen var inflammerat.

– Att benet skulle gå att rädda var 50 procents chans, annars skulle det bli amputation. Vi skulle behöva medicinera länge och ha noga uppsikt över henne i princip dygnet runt och ändå fanns ingen garanti för att såren skulle läka. Och mat har hon knappt ätit utan vi har fått mata. Det kändes helt klart som det mest skonsamma för Syrran att få somna men det var ett hemskt beslut att ta.

Det blev ett tragiskt slut på historien med den misshandlade katten. För Linda Örnekull är övertygad om att katten inte kan ha åsamkat sig alla dessa skador själv. Hon var bland annat rejält svedd inne i munnen och morrhåren var avbrända på en sida.

Mitt i allt det tunga är Linda tacksam för att djurkliniken i Töreboda hanterade det på ett bra sätt.

– De gjorde det jättefint för oss; vi fick all den tid vi behövde, de la henne på en filt, släckte lampan och tände ett ljus. Chocken kom när jag gick ut därifrån med en tom kattbur, då det ju bara var ett återbesök vi kommit dit för.

Linda Örnekull säger att det har blivit många reaktioner efter artikeln i MT. Folk har hört av sig för att visa sitt stöd.

  • Jenny Allvin