30 mar 2015 13:28

30 mar 2015 13:28

Många aktiviteter på miljödag

”Hur mår djuren” var temat på årets miljödag på naturbruksskolan Sötåsen. Bland annat fick eleverna bygga insektshotell och lära om klickerträning.

Dagen inleddes med en föreläsning om huruvida det finns skillnad mellan olika djurslag när det gäller vårt etiska förhållningssätt. Sofia Wiberg med sitt företag Djuretikbyrån är disputerad forskare och legitimerad veterinär.

Kan träna minnet

Efter föreläsningen medverkade hon i en workshop där eleverna fick fundera på hur vi ska förhålla oss till avlivningen av olika djur, till exempel nyfödda griskultingar som är mindre livsdugliga.

Madeleine Hjälm från SLU reflekterade över de djur som blir över på djurparker när parkerna strävar efter att djuren ska föda ungar varje år. Agneta Sagebrand hade med sig sin terapihund Cocos. Agneta driver företaget Positiva hunden och berättade om de många användningsområden Cocos har. Med hundens hjälp kan man träna minnet, kognitiva färdigheter och stärka självkänsla och självförtroende hos människor, sa hon.

Fartfakta

Ungdomarna fick också bygga insektshotell för att gynna pollinatörer, hänga upp fågelholkar, få höra om hur man klickertränar olika djur och få en förevisning om miljöberikning för sällskapsdjur. NTF var på plats och visade på fartens betydelse för reaktions- och bromssträckan. Skolan demonstrerade hur avfall sorteras och hur biogas- och solcellsanläggningarna fungerar. Floristläraren Fredrik Wingqvist visade hur våren kan gestaltas med hjälp av återbruk och naturmaterial.

Om fula ord

Frida och Elise går på Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) i Skara. De berättade om sin undersökning om värderingar och attityder inom lantbruket. De vill se fler tjejer på lantbruksjobben framöver.

Sötåsens trygghetsteam berättade om språkets betydelse och eleverna fick göra olika övningar. En gick ut på att kartlägga vilka fula ord de använder, i en annan övning fick de öva på att inte använda just de orden.

På eftermiddagen fick eleverna äta våfflor bakade på emmermjöl.

Dagen inleddes med en föreläsning om huruvida det finns skillnad mellan olika djurslag när det gäller vårt etiska förhållningssätt. Sofia Wiberg med sitt företag Djuretikbyrån är disputerad forskare och legitimerad veterinär.

Kan träna minnet

Efter föreläsningen medverkade hon i en workshop där eleverna fick fundera på hur vi ska förhålla oss till avlivningen av olika djur, till exempel nyfödda griskultingar som är mindre livsdugliga.

Madeleine Hjälm från SLU reflekterade över de djur som blir över på djurparker när parkerna strävar efter att djuren ska föda ungar varje år. Agneta Sagebrand hade med sig sin terapihund Cocos. Agneta driver företaget Positiva hunden och berättade om de många användningsområden Cocos har. Med hundens hjälp kan man träna minnet, kognitiva färdigheter och stärka självkänsla och självförtroende hos människor, sa hon.

Fartfakta

Ungdomarna fick också bygga insektshotell för att gynna pollinatörer, hänga upp fågelholkar, få höra om hur man klickertränar olika djur och få en förevisning om miljöberikning för sällskapsdjur. NTF var på plats och visade på fartens betydelse för reaktions- och bromssträckan. Skolan demonstrerade hur avfall sorteras och hur biogas- och solcellsanläggningarna fungerar. Floristläraren Fredrik Wingqvist visade hur våren kan gestaltas med hjälp av återbruk och naturmaterial.

Om fula ord

Frida och Elise går på Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) i Skara. De berättade om sin undersökning om värderingar och attityder inom lantbruket. De vill se fler tjejer på lantbruksjobben framöver.

Sötåsens trygghetsteam berättade om språkets betydelse och eleverna fick göra olika övningar. En gick ut på att kartlägga vilka fula ord de använder, i en annan övning fick de öva på att inte använda just de orden.

På eftermiddagen fick eleverna äta våfflor bakade på emmermjöl.