27 mar 2015 06:00

27 mar 2015 06:00

Vägde 24 kilo när koncentrationslägret befriades

TÖREBODA: Stark livsberättelse på Centralskolan

Årskurs nio på Centralskolan har fått träffa och ta del av överlevaren Max Safirs livsberättelse. Föreläsaren var önskad av eleverna, berättar rektor Fredrik Lindström.

Max Safir tillbringade stora delar av sin ungdomstid i Nazitysklands koncentrationsläger. Vid krigsslutet hade han förlorat hela sin släkt och alla i sin familj; han var 18 år och vägde endast 24 kilo.

Törebodaeleverna fick chansen att ställa frågor till Max och undrade då bland annat vad det var som fick honom att kämpa vidare under alla de dagar med svält, förnedring och kyla som han tvingades genomlida i lägret. Max svarade att det var önskan om att en gång till i livet få uppleva hur det känns att vara mätt som drev honom.

Vädjade om livet

Livet i lägret var en ständig kamp och vid ett tillfälle då Max hade tagit en potatis från köket där han arbetade tog en vakt med honom bakom baracken för att avsluta hans liv. Max sa då till vakten: ”Snälle herrn låt mig få leva”. Vakten lyssnade och följde mot alla odds Max vädjan.

Strofen blev senare titel på den bok som överlevaren skrivit och som eleverna på Centralskolan hade tagit del av före besöket.

Vikten av en vän

Budskapet som Max skickade med ungdomarna var att de ska ta vara på sina liv och på den situation de har där de får gå i skola och utbilda sig – något som han själv aldrig fick möjlighet till. Vidare betonade Max Safir vikten av att ha en riktig vän, någon man kan prata med om allt.

Han avslutade med att uppmana eleverna att ta hand om varandra och sprida budskapet att ingen väljer var man hamnar i livet och att man därför inte ska klandra någon utan stå upp för allas lika värde.

Rektor Fredrik Lindström på skolan säger att besöket ger förintelsen ett ansikte.

– Vi ser det som värdefullt att alla elever som kan få möta en överlevare gör detta. Elever har dessutom frågat efter Max efter att de hört mycket om förra årets föreläsning.

Mot ondska

Fredrik Lindström knyter an till ett projekt i Hjo kommuns utbildningsverksamhet. Där är ett av målen att förebygga främlingsfientlighet. Alla som går i nionde klass får i april åka på studieresa till koncentrationslägret Auschwitz. Tanken är att detta ska kunna bli en årligen återkommande resa.

– Det vore en dröm att kunna följa i Hjos fotspår och låta årskurs nio resa till ett koncentrationsläger och göra samma investering mot ondska som de gör, säger Centralskolans rektor.

Max Safir tillbringade stora delar av sin ungdomstid i Nazitysklands koncentrationsläger. Vid krigsslutet hade han förlorat hela sin släkt och alla i sin familj; han var 18 år och vägde endast 24 kilo.

Törebodaeleverna fick chansen att ställa frågor till Max och undrade då bland annat vad det var som fick honom att kämpa vidare under alla de dagar med svält, förnedring och kyla som han tvingades genomlida i lägret. Max svarade att det var önskan om att en gång till i livet få uppleva hur det känns att vara mätt som drev honom.

Vädjade om livet

Livet i lägret var en ständig kamp och vid ett tillfälle då Max hade tagit en potatis från köket där han arbetade tog en vakt med honom bakom baracken för att avsluta hans liv. Max sa då till vakten: ”Snälle herrn låt mig få leva”. Vakten lyssnade och följde mot alla odds Max vädjan.

Strofen blev senare titel på den bok som överlevaren skrivit och som eleverna på Centralskolan hade tagit del av före besöket.

Vikten av en vän

Budskapet som Max skickade med ungdomarna var att de ska ta vara på sina liv och på den situation de har där de får gå i skola och utbilda sig – något som han själv aldrig fick möjlighet till. Vidare betonade Max Safir vikten av att ha en riktig vän, någon man kan prata med om allt.

Han avslutade med att uppmana eleverna att ta hand om varandra och sprida budskapet att ingen väljer var man hamnar i livet och att man därför inte ska klandra någon utan stå upp för allas lika värde.

Rektor Fredrik Lindström på skolan säger att besöket ger förintelsen ett ansikte.

– Vi ser det som värdefullt att alla elever som kan få möta en överlevare gör detta. Elever har dessutom frågat efter Max efter att de hört mycket om förra årets föreläsning.

Mot ondska

Fredrik Lindström knyter an till ett projekt i Hjo kommuns utbildningsverksamhet. Där är ett av målen att förebygga främlingsfientlighet. Alla som går i nionde klass får i april åka på studieresa till koncentrationslägret Auschwitz. Tanken är att detta ska kunna bli en årligen återkommande resa.

– Det vore en dröm att kunna följa i Hjos fotspår och låta årskurs nio resa till ett koncentrationsläger och göra samma investering mot ondska som de gör, säger Centralskolans rektor.