29 jan 2015 06:00

29 jan 2015 06:00

Prickskytt på scenen

TÖREBODA: Annie greppar geväret på Töreboda teater

– Jag är så himla glad att jag har fått chansen.
Så säger huvudrollsinnehavaren Lena Lejon i Töreboda teatersällskaps uppsättning av ”Annie get your gun”.

Humoristiskt och rysligt. Det har varit tvära kast mellan de verk som teatersällskapet tagit sig an. I år är det westernprägel över föreställningen. Den 28 februari är det premiär för musikalen Annie get your gun, med musik och sångtexter av Irving Berlin i Ingmar Gustafssons arrangemang.

Ensemblen har övat sedan tidigt i höstas, ju närmare premiären desto tätare. De är ett 20-tal personer totalt som agerar på scenen, inklusive statistinslagen. Regissören Anne Nilsens pudel har deltagit i flera repetitioner, men med hänsyn till eventuella allergiker i publiken har teatersällskapet nyligen bestämt sig för att låta hunden utgå ur rollistan.

Ur verkligheten

”Annie get your gun” hade urpremiär 1946 på Imperial Theatre i New York. Året efter sattes musikalen upp i London och Melbourne och 1950 filmatiserades den med Betty Hutton i huvudrollen. Den blev en stor succé även i Sverige.

Handlingen har verklighetsanknytning genom den legendariska kvinnliga prickskytten Phoebe Ann Mosey, född i Ohio. Hon hade åtta syskon och började jaga redan i åttaårsåldern för att försörja sin familj. Hon gifte sig i 16-årsåldern med skytten Frank Butler. Ann sägs ha kunnat träffa kanten på ett spelkort på 30 stegs avstånd, ett mynt uppkastat i luften och änden på en cigarett i makens mungipa.

Det är den karaktären som Lena Leijon gestaltar. Hon beskriver uppgiften som bland det roligaste hon gjort i sitt liv.

– Teaterintresset har följt mig sedan skolåldern. Sedan har sången tagit över, men när det här tillfället dök upp kändes det perfekt. Det är ju så mycket musik i föreställningen, säger hon.

– Och Annie är så härlig. Så spontan.

Humoristiskt och rysligt. Det har varit tvära kast mellan de verk som teatersällskapet tagit sig an. I år är det westernprägel över föreställningen. Den 28 februari är det premiär för musikalen Annie get your gun, med musik och sångtexter av Irving Berlin i Ingmar Gustafssons arrangemang.

Ensemblen har övat sedan tidigt i höstas, ju närmare premiären desto tätare. De är ett 20-tal personer totalt som agerar på scenen, inklusive statistinslagen. Regissören Anne Nilsens pudel har deltagit i flera repetitioner, men med hänsyn till eventuella allergiker i publiken har teatersällskapet nyligen bestämt sig för att låta hunden utgå ur rollistan.

Ur verkligheten

”Annie get your gun” hade urpremiär 1946 på Imperial Theatre i New York. Året efter sattes musikalen upp i London och Melbourne och 1950 filmatiserades den med Betty Hutton i huvudrollen. Den blev en stor succé även i Sverige.

Handlingen har verklighetsanknytning genom den legendariska kvinnliga prickskytten Phoebe Ann Mosey, född i Ohio. Hon hade åtta syskon och började jaga redan i åttaårsåldern för att försörja sin familj. Hon gifte sig i 16-årsåldern med skytten Frank Butler. Ann sägs ha kunnat träffa kanten på ett spelkort på 30 stegs avstånd, ett mynt uppkastat i luften och änden på en cigarett i makens mungipa.

Det är den karaktären som Lena Leijon gestaltar. Hon beskriver uppgiften som bland det roligaste hon gjort i sitt liv.

– Teaterintresset har följt mig sedan skolåldern. Sedan har sången tagit över, men när det här tillfället dök upp kändes det perfekt. Det är ju så mycket musik i föreställningen, säger hon.

– Och Annie är så härlig. Så spontan.

  • Jenny Allvin