15 nov 2014 09:40

23 jan 2015 14:44

De är tomtens hjälpredor

Förra årets julklappshjälp föll väl ut. Nu hoppas Marianne Johansson och Catrine Hallerhed att givmildheten är lika stor i år. Tomten dyker upp på en julfest som Svenska kyrkan och Röda Korset anordnar i Töreboda.

– Jag visste att behoven var stora. Det som överraskade var att så många ville hjälpa. Julklapparna strömmade in, berättar Marianne Johansson om fjolårets insats.

– Många familjer har det otroligt tufft. Nytt för i år är att vi även ska ge enklare gåvor till de vuxna. Vi har tänkt att föräldrarna också kan glädjas av en julklapp.

Precis som förra året vet varken hon eller Catrine Hallerhed vilka familjer i Töreboda kommun som får deras hjälp. Familjecentralen Spindeln ser till att julklapparna hamnar hos dem som bäst behöver det.

– Det vi vet är att det finns behov i åldrarna nyfödd till 18 år och att det är fler pojkar än flickor.

Nappar går åt

Leksaker är förstås alltid populära. Men Marianne och Catrine har via Spindeln tagit reda på att de allra minsta saknar främst filtar, nappflaskor, strumpor, vantar och nappar. Till tonåringar föreslås hygienartiklar, biokort, skolgrejer som pennor, pennfodral, anteckningsböcker och böcker samt handskar och presentkort på kläder. Julklappshjälpens tips på bra vuxenklappar är olika hygienartiklar, strumpor, vantar och kaffepaket.

– Ännu en nyhet blir att utdelningen sker på en gemensam julfest i församlingshemmet före jul.

Både privatpersoner och företag medverkade sist och många har redan hört av sig och vill hjälpa igen. Den här gången blir det även en gåva från föreningen Tôrpederna, som bidrar med det som blev kvar i kassan då verksamheten lades ner.

”Märk upp”

– Folk är fantastiskt givmilda. Sopsäck på sopsäck fyllda med paket lämnades in förra vändan. Det vi lärde oss då var att det är bra om alla inslagna paket märks upp. Vi behöver veta vad de innehåller, inte bara vilken ålder givaren tror att paketet passar. Det blev lite fel med en del paket i fjol, säger Marianne Johansson.

För rättvisans skull har man också satt riktlinjer för värdet på gåvorna. De får kosta 75-100 kronor.

– Insamlingen blir endast på julskyltningssöndagen första advent i familjecentralen Spindelns lokal.

– Jag visste att behoven var stora. Det som överraskade var att så många ville hjälpa. Julklapparna strömmade in, berättar Marianne Johansson om fjolårets insats.

– Många familjer har det otroligt tufft. Nytt för i år är att vi även ska ge enklare gåvor till de vuxna. Vi har tänkt att föräldrarna också kan glädjas av en julklapp.

Precis som förra året vet varken hon eller Catrine Hallerhed vilka familjer i Töreboda kommun som får deras hjälp. Familjecentralen Spindeln ser till att julklapparna hamnar hos dem som bäst behöver det.

– Det vi vet är att det finns behov i åldrarna nyfödd till 18 år och att det är fler pojkar än flickor.

Nappar går åt

Leksaker är förstås alltid populära. Men Marianne och Catrine har via Spindeln tagit reda på att de allra minsta saknar främst filtar, nappflaskor, strumpor, vantar och nappar. Till tonåringar föreslås hygienartiklar, biokort, skolgrejer som pennor, pennfodral, anteckningsböcker och böcker samt handskar och presentkort på kläder. Julklappshjälpens tips på bra vuxenklappar är olika hygienartiklar, strumpor, vantar och kaffepaket.

– Ännu en nyhet blir att utdelningen sker på en gemensam julfest i församlingshemmet före jul.

Både privatpersoner och företag medverkade sist och många har redan hört av sig och vill hjälpa igen. Den här gången blir det även en gåva från föreningen Tôrpederna, som bidrar med det som blev kvar i kassan då verksamheten lades ner.

”Märk upp”

– Folk är fantastiskt givmilda. Sopsäck på sopsäck fyllda med paket lämnades in förra vändan. Det vi lärde oss då var att det är bra om alla inslagna paket märks upp. Vi behöver veta vad de innehåller, inte bara vilken ålder givaren tror att paketet passar. Det blev lite fel med en del paket i fjol, säger Marianne Johansson.

För rättvisans skull har man också satt riktlinjer för värdet på gåvorna. De får kosta 75-100 kronor.

– Insamlingen blir endast på julskyltningssöndagen första advent i familjecentralen Spindelns lokal.

  • Jenny Allvin