02 okt 2014 06:00

23 jan 2015 14:43

Foto: Jenny Allvin

Konfaupptakt på hög nivå

"Är det Jesus som lockar så många"?

Konfirmation – stelt och stillsamt? Inte i Töreboda.
– Är det någon som är höjdrädd? undrar församlingspedagog Billy Joelsson sedan alla ungdomarna fått av sig skorna.

Det är tisdag eftermiddag, fullt hus och hög ljudnivå i församlingshemmet hos Svenska kyrkan i Töreboda. ”Konfaupptakten” rivstartar med vilda, nästan omöjliga, samarbetsövningar. Bort med bord, skorna av och upp på stolarna. Det är bara att följa med när Billy Joelsson leder den stora gruppen som snart ska delas upp i sex mindre.

– Vi kommer tillsammans att göra en fantastisk resa som slutar i maj när det är grönt igen. Du kommer antagligen att få dela med dig av många tankar – och ta del av andras tankar. Jag tror inte alla hänger med hela resan men de allra flesta kommer att resa hela vägen och stå i vit dräkt i en fantastisk gudstjänst som du har varit med om att snickra ihop, säger församlingspedagogen.

Missionskyrkan med

Konfirmanderna läsåret 2014-2015 är många. Runt 70 ungdomar i kommunen vill närma sig kyrkan och den kristna tron.

– Det är fler än förra året. Och vi ligger högt till om vi jämför med snittet i landet, säger prästen Karin Sterzel, som är en av de sju ledarna.

– Antingen är vi bra eller så är det Jesus som lockar, lägger hon till med glimten i ögat.

Aktiviteterna sker i Svenska kyrkans regi, men på ledarsidan finns ett samarbete med Missionskyrkan. Pastor Erik Hallåsen därifrån gläds åt det stora intresset; inte heller han har någon idé om varför det är en sådan topp just nu.

Gjorde som de andra

Det blir två friluftsgrupper, en grupp med internationellt tema, två grupper som jobbar med musik, media och mat samt en innebandygrupp. En av ungdomarna som står uppflugna på stolar i församlingshemmet denna soliga tisdagseftermiddag är Ronja Ludvigsson. Hon har inte påverkats av vuxna i valet att ”gå och läsa”. Hon säger att hon följde strömmen.

– Alla andra valde det. Och det verkar ju vara roligt, jag trodde vi skulle sitta stilla mer.

Oskar Johansson är konfirmand för gemenskapen.

– Jag vill träffa nya människor. Sedan har jag flera kompisar här också.

Det är tisdag eftermiddag, fullt hus och hög ljudnivå i församlingshemmet hos Svenska kyrkan i Töreboda. ”Konfaupptakten” rivstartar med vilda, nästan omöjliga, samarbetsövningar. Bort med bord, skorna av och upp på stolarna. Det är bara att följa med när Billy Joelsson leder den stora gruppen som snart ska delas upp i sex mindre.

– Vi kommer tillsammans att göra en fantastisk resa som slutar i maj när det är grönt igen. Du kommer antagligen att få dela med dig av många tankar – och ta del av andras tankar. Jag tror inte alla hänger med hela resan men de allra flesta kommer att resa hela vägen och stå i vit dräkt i en fantastisk gudstjänst som du har varit med om att snickra ihop, säger församlingspedagogen.

Missionskyrkan med

Konfirmanderna läsåret 2014-2015 är många. Runt 70 ungdomar i kommunen vill närma sig kyrkan och den kristna tron.

– Det är fler än förra året. Och vi ligger högt till om vi jämför med snittet i landet, säger prästen Karin Sterzel, som är en av de sju ledarna.

– Antingen är vi bra eller så är det Jesus som lockar, lägger hon till med glimten i ögat.

Aktiviteterna sker i Svenska kyrkans regi, men på ledarsidan finns ett samarbete med Missionskyrkan. Pastor Erik Hallåsen därifrån gläds åt det stora intresset; inte heller han har någon idé om varför det är en sådan topp just nu.

Gjorde som de andra

Det blir två friluftsgrupper, en grupp med internationellt tema, två grupper som jobbar med musik, media och mat samt en innebandygrupp. En av ungdomarna som står uppflugna på stolar i församlingshemmet denna soliga tisdagseftermiddag är Ronja Ludvigsson. Hon har inte påverkats av vuxna i valet att ”gå och läsa”. Hon säger att hon följde strömmen.

– Alla andra valde det. Och det verkar ju vara roligt, jag trodde vi skulle sitta stilla mer.

Oskar Johansson är konfirmand för gemenskapen.

– Jag vill träffa nya människor. Sedan har jag flera kompisar här också.

  • Jenny Allvin