12 sep 2014 06:00

23 jan 2015 14:42

Festfixaren varvar ned i Älgarås

ÄLGARÅS: Linnea är festfixare i New York

New York är hemma för festfixaren Linnea Johansson, 33. Men trots att hon älskar storstadens puls kan hon numera även uppskatta lugnet hemma hos mamma och Mats i Älgarås.
– Jag behöver inte sminka mig och det är okej att gå i trätrallor, säger Linnea.

I köket på Törebodavägen förbereds kvällens kräftskiva. Men den här festen behöver inte Linnea Johansson styra upp. Det fixar i stället mamma Margareta Sjöstrand och hennes sambo Mats Klasson.

Linnea sitter uppflugen på köksbänken och övervakar sysslorna, men hoppar snart raskt ner, slinker i ett par träskor och bär ut en bricka med kaffe och småkakor till trädgårdsbordet.

– Svenskt va? säger hon om fikat och ber om ursäkt för att hon måste lägga in en snus.

– Mamma är lungforskare och hon satte stopp för min rökning när jag flyttade till New York. Hon menade att man inte kan bo bland alla avgaser där och samtidigt röka.

”Svennar till det”

Linnea är född och uppvuxen i Göteborg. Men i tidiga tonåren träffades Margareta och Mats och då kom den lilla orten i Tivedens utkant in i stadsbornas liv.

– Som 13-åring tyckte jag att Älgarås sög röv. Exakt de orden sa jag. Men ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag Älgarås. Jag har börjat ta med mig min kille hit och han älskar det. Vi svennar till det ordentligt på semestern, säger hon och berättar att de förra julen hyrde en minibuss för en Skandinavien-tripp.

– Jag tycker om mycket av det extrema med storstan. Att vara med där det händer saker. Men det är också viktigt att komma bort ibland för att få perspektiv.

Under skoltiden var Linneas yrkesdröm att bli kock – ”be vem som helst som känner mig att beskriva mig och du får svaret alltid hungrig”. Hon berättar att hon har läs- och skrivsvårigheter. Kokböcker var den litteratur hon orkade ta sig an.

– Jag var nyckelbarn och vi gjorde en deal, mamma och jag. Hon skulle diska om jag lagade middag. Vilka middagar sen, säger Linnea och skrattar och nämner fransk kycklingpaté med schwarzwaldtårta som tillbehör.

I nian var hon riktigt skoltrött. Hon valde bort gymnasiet och startade ett eget pajbakningsföretag. Men hon hade dålig koll på ekonomin och företaget ”gick käpprätt åt helvete”.

– Jag lade i tryffel i pajerna och levererade dem med taxi ...

Inte så glamoröst

Så det blev trots allt studier för Linnea, som flyttade till en kompis i USA. Hon pluggade in high school till att börja med.

Så småningom fick hon upp ögonen för festfixaryrket. Hon hade tröttnat på att laga mat på beställning. Som festfixare hoppades Göteborgstjejen få mer utlopp för sitt kreativa sinne.

– Jag tog första bästa greyhoundbuss till New York.

Linnea fick jobb på ett franskt företag, som hon beskriver som sitt livs bästa skola. Men samtidigt fanns en längtan efter att driva något eget. Hon jobbade nästan gratis första året och delade bostad med fem killar. De bodde på ett korvgrillsosande loft, på baksidan av en reklampelare.

– Det var ingen glammig start, konstaterar Linnea som i dag står på egna ben, med uppdragsgivare som Sarah Jessica Parker, Kardashians, Richard Gere och Paris Hilton.

Två fotografer

Hon känner sig trygg i sin yrkesroll.

– Jag är kreativ och samtidigt besatt av detaljer. Jag vet också var man får tag på prylarna – jag kan New York jädrigt bra.

Samtidigt är det stor press. Hösten är starten på högsäsongen – Linnea har vilat upp sig med att slutföra ett annat kreativt projekt. Hon har skrivit en kokbok.

Efter ett par festfixarböcker är ”Recept från sena kvällar i New York” klar. Linnea har jobbat med boken i tre år och haft hjälp av två fotografer – en för att plåta människor och en för att dokumentera måltiderna.

– Det är äkta bilder från när jag har haft vänner hemma. Riktiga middagar som kanske inte alltid ser perfekta ut. Och jag har skrivit boken helt själv. Därför har det tagit tid.

Favoritrecepten samlade

Det är 168 sidor fyllda med klassiker och plockmat, sötsaker och drinkar, nattmat för sena kvällar och vanliga middagsrecept samt dessutom värdefulla tips på hur man kan svänga ihop något festligt snabbt.

– Mina bästa recept som jag har använt mig av i över tolv år. Det är enkelt, genuint och mycket Brooklyn. Jag känner mig nöjd och glad, säger 33-åringen som jämför matlagning med ett yogapass.

I köket på Törebodavägen förbereds kvällens kräftskiva. Men den här festen behöver inte Linnea Johansson styra upp. Det fixar i stället mamma Margareta Sjöstrand och hennes sambo Mats Klasson.

Linnea sitter uppflugen på köksbänken och övervakar sysslorna, men hoppar snart raskt ner, slinker i ett par träskor och bär ut en bricka med kaffe och småkakor till trädgårdsbordet.

– Svenskt va? säger hon om fikat och ber om ursäkt för att hon måste lägga in en snus.

– Mamma är lungforskare och hon satte stopp för min rökning när jag flyttade till New York. Hon menade att man inte kan bo bland alla avgaser där och samtidigt röka.

”Svennar till det”

Linnea är född och uppvuxen i Göteborg. Men i tidiga tonåren träffades Margareta och Mats och då kom den lilla orten i Tivedens utkant in i stadsbornas liv.

– Som 13-åring tyckte jag att Älgarås sög röv. Exakt de orden sa jag. Men ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag Älgarås. Jag har börjat ta med mig min kille hit och han älskar det. Vi svennar till det ordentligt på semestern, säger hon och berättar att de förra julen hyrde en minibuss för en Skandinavien-tripp.

– Jag tycker om mycket av det extrema med storstan. Att vara med där det händer saker. Men det är också viktigt att komma bort ibland för att få perspektiv.

Under skoltiden var Linneas yrkesdröm att bli kock – ”be vem som helst som känner mig att beskriva mig och du får svaret alltid hungrig”. Hon berättar att hon har läs- och skrivsvårigheter. Kokböcker var den litteratur hon orkade ta sig an.

– Jag var nyckelbarn och vi gjorde en deal, mamma och jag. Hon skulle diska om jag lagade middag. Vilka middagar sen, säger Linnea och skrattar och nämner fransk kycklingpaté med schwarzwaldtårta som tillbehör.

I nian var hon riktigt skoltrött. Hon valde bort gymnasiet och startade ett eget pajbakningsföretag. Men hon hade dålig koll på ekonomin och företaget ”gick käpprätt åt helvete”.

– Jag lade i tryffel i pajerna och levererade dem med taxi ...

Inte så glamoröst

Så det blev trots allt studier för Linnea, som flyttade till en kompis i USA. Hon pluggade in high school till att börja med.

Så småningom fick hon upp ögonen för festfixaryrket. Hon hade tröttnat på att laga mat på beställning. Som festfixare hoppades Göteborgstjejen få mer utlopp för sitt kreativa sinne.

– Jag tog första bästa greyhoundbuss till New York.

Linnea fick jobb på ett franskt företag, som hon beskriver som sitt livs bästa skola. Men samtidigt fanns en längtan efter att driva något eget. Hon jobbade nästan gratis första året och delade bostad med fem killar. De bodde på ett korvgrillsosande loft, på baksidan av en reklampelare.

– Det var ingen glammig start, konstaterar Linnea som i dag står på egna ben, med uppdragsgivare som Sarah Jessica Parker, Kardashians, Richard Gere och Paris Hilton.

Två fotografer

Hon känner sig trygg i sin yrkesroll.

– Jag är kreativ och samtidigt besatt av detaljer. Jag vet också var man får tag på prylarna – jag kan New York jädrigt bra.

Samtidigt är det stor press. Hösten är starten på högsäsongen – Linnea har vilat upp sig med att slutföra ett annat kreativt projekt. Hon har skrivit en kokbok.

Efter ett par festfixarböcker är ”Recept från sena kvällar i New York” klar. Linnea har jobbat med boken i tre år och haft hjälp av två fotografer – en för att plåta människor och en för att dokumentera måltiderna.

– Det är äkta bilder från när jag har haft vänner hemma. Riktiga middagar som kanske inte alltid ser perfekta ut. Och jag har skrivit boken helt själv. Därför har det tagit tid.

Favoritrecepten samlade

Det är 168 sidor fyllda med klassiker och plockmat, sötsaker och drinkar, nattmat för sena kvällar och vanliga middagsrecept samt dessutom värdefulla tips på hur man kan svänga ihop något festligt snabbt.

– Mina bästa recept som jag har använt mig av i över tolv år. Det är enkelt, genuint och mycket Brooklyn. Jag känner mig nöjd och glad, säger 33-åringen som jämför matlagning med ett yogapass.

  • Jenny Allvin

På Linneas vis

MT bad Linnea välja ut ett recept ur boken att förmedla till våra läsare. Det blev Mozzarellafyllda köttbullar. Håll till godo!

Ingredienser: 700 g blandfärs, 1 dl brödsmulor, 1 msk torkad och krossad röd chili, 1 vitlöksklyfta, 1 gul lök, 1 ägg, 2 msk vispgrädde, 3 msk smör, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk peppar. 1 dl riven parmesanost.

Köttbullefyllning: 8 små mozzarellabollar eller dela 1 större i mindre bitar.

Blanda salt, peppar, brödsmulor och chili i en liten skål. Ställ åt sidan. Skala vitlök och lök och riv dem på ett rivjärn i en stor skål. Tillsätt köttfärs, ägg, grädde och brödsmulemix i skålen. Blanda och låt stå i kylen i cirka 15 minuter.

Tvätta händerna. Ta ut köttfärsblandningen ur kylen och dela i åtta delar. Ta en av delarna och platta ut i handen, lägg en mozzarellaboll i mitten och strö över en msk parmesanost. Tillslut och forma till en köttbulle. Gör likadant med resten av färsen.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält två msk smör på hög värme i en stekpanna. Bryn köttbullarna försiktigt så att de inte faller i sär. De ska få en fin stekyta. Smöra en djup, ugnssäker form med resten av smöret och lägg i köttbullarna. Häll den hemgjorda ugnsrostade tomatsåsen över köttbullarna och låt stå i ugnen i 30 minuter. Servera varmt med extra parmesanost strödd över.

Ugnsrostad tomatsås:

2 askar körsbärstomater, 5 vitlöksklyftor, med skal, 1 gul lök, skuren i tjocka skivor, 5 msk olivolja, 1 msk strösocker, 2 dl tomatsås på burk, ½ grönsaksbuljongtärning. Salt och peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg tomater, vitlök och lökskivor på en plåt. Ringla över tre msk olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen 15-20 minuter tills vitlöken är mjuk och karamelliserad, Skaka plåten då och då så att tomaterna inte fastnar. Skala vitlöken. Häll två msk olivolja i en stekpanna, värm på låg värme och lägg i de stekta grönsakerna. Tillsätt socker, tomatsås, buljongtärning, salt och peppar. Låt puttra i fem minuter.

4 personer.

Linnea om ...

favoritmat: ”Det är som att fråga om favoritbarn”

svensk mat att sakna i USA: Rödspätta, insjökräftor och räkor. Saft och svartvinbärsgelé. Och cheddarost, jag brukar smuggla in sånt.

sin bostad: ”Jag bor på en liten gata i West village, en av de första gatorna de byggde hus på. Det är ett fyravåningshus i ett lugnt kvarter. Jag tycker inte om skyskrapor.”

sin familj: Sambo Daniel (”Dan”) som jobbar på ett internetföretag. Mamma Margareta och hennes Mats i Älgarås och pappa Peter i Göteborg.