23 aug 2014 11:50

23 jan 2015 14:41

Cirkusen reser från ort till ort

Tidigt på lördagsmorgonen rullar ett 45-tal fordon in på Töreshov. 85 personer och runt 30 djur reser med Cirkus Maximum från plats till plats.

Från en regnblöt grusplan till en cirkusmanege. Det tar tre timmar att rigga Maximums tält och göra i ordning för föreställning. När detta sker sover de flesta artisterna djupt. Först när tältet är uppsatt är det dags för dem att börja förbereda sig inför showen. Det berättar turnéledare Helena Schicht.

Tältet är 36 meter i diameter och rymmer 1 000 personer. Förutom publik och artister ska orkestern ta plats.

Medan master och tältpålar sätts upp laddar de fyrbenta cirkusstjärnorna på sitt vis inför eftermiddagens föreställning. Kamelerna betar sly i en hage, de svarta frieserhingstarna och de prickiga små ponnyerna mumsar ensilage i sina boxar och lamor, zebror, åsnor och zåsnor upptäcker gröngräset utanför ishallen. Papegojorna hörs skräna när de utfodras i sin voljär. De ska göra luftkonster i tältet senare.

Två elefanter är med på turnén, även om de inte uppträder. De tränas upp inför kommande säsonger.

Strax intill tältplatsen finns Helena Schichts kontor, bredvid cirkusdirektörens flotta vagn. Om turnéledaren ska lyfta fram någonting som hon tycker är extra speciellt med årets show så blir det Zhang Fans nummer på slak lina.

– Han är makalös.

Från en regnblöt grusplan till en cirkusmanege. Det tar tre timmar att rigga Maximums tält och göra i ordning för föreställning. När detta sker sover de flesta artisterna djupt. Först när tältet är uppsatt är det dags för dem att börja förbereda sig inför showen. Det berättar turnéledare Helena Schicht.

Tältet är 36 meter i diameter och rymmer 1 000 personer. Förutom publik och artister ska orkestern ta plats.

Medan master och tältpålar sätts upp laddar de fyrbenta cirkusstjärnorna på sitt vis inför eftermiddagens föreställning. Kamelerna betar sly i en hage, de svarta frieserhingstarna och de prickiga små ponnyerna mumsar ensilage i sina boxar och lamor, zebror, åsnor och zåsnor upptäcker gröngräset utanför ishallen. Papegojorna hörs skräna när de utfodras i sin voljär. De ska göra luftkonster i tältet senare.

Två elefanter är med på turnén, även om de inte uppträder. De tränas upp inför kommande säsonger.

Strax intill tältplatsen finns Helena Schichts kontor, bredvid cirkusdirektörens flotta vagn. Om turnéledaren ska lyfta fram någonting som hon tycker är extra speciellt med årets show så blir det Zhang Fans nummer på slak lina.

– Han är makalös.

  • Jenny Allvin