21 aug 2014 06:00

23 jan 2015 14:41

Kö till platserna men få köpare

Färre gåvor och färre kattköpare men lika många hemlösa katter. Djurhemmet i Töreboda går back.
– Det är inte kris än men visst känner jag mig orolig, säger föreståndaren Lisbeth Johansson.

Den ideella föreningen Djurskyddet Skaraborg har sitt djurhem i Töreboda. Där är det för närvarande överfullt och kö till platserna.

– Vi tvingas sätta stopp, säger Lisbeth Johansson.

60 vuxna katter och 30 ungar är inhysta hos Djurskyddet som också har fått ta hand om ett par marsvin i dagarna.

– Det är väldigt många kattungar som behöver hjälp. Som tur är har vi duktiga fostermammor att ta hjälp av. Då får de små modersmjölk och omvårdnad, vilket gör att de klarar sig lättare utan sjukdomar.

Personalbrist

Innan katterna säljs ska de avmaskas, vaccineras, kastreras (från sex månaders ålder), märktas och veterinärbesiktigas. Dessutom måste de tillbringa en tid i karantänen. Problemet nu är att det är så fullt på avdelningen för säljbara katter att flera ”färdiga” missar får stanna kvar längre än de behöver i karantänen.

– Det går jättetrögt med försäljningen. Så har det varit länge nu. Vi trodde att det var något tillfälligt bara, men det håller i sig tyvärr, säger Lisbeth Johansson och konstaterar att det märks på ekonomin.

Omkostnaderna är desamma men intäkterna uteblir.

– Vi gick 150 000 minus ifjol och är uppe i 80 000 minus i år. Visst, vi har pengar att ta av men lite orolig är jag för fortsätter det så här så tar pengarna slut.

– Dessutom har vi ont om personal. Vi har inte alls samma möjlighet som förut att få personal via Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan och jag vet inte varför det har ändrats. Vi har fått anställa en med lönebidrag. Därtill har vi en 75-procentig tjänst, säger Lisbeth Johansson.

Samtidigt som få katter säljs tar det allt längre tid att fylla insamlingsbössorna ute i affärer. Hon berättar att föreningen försöker att få in pengar på nya sätt för att klara verksamheten. Bara matkostnaden landar på flera hundra kronor per dag.

– Jag har ingen bra förklaring till att det är som det är. Men klart är att vi inte är det enda djurhemmet som upplever detta nu, säger Lisbeth Johansson.

Den ideella föreningen Djurskyddet Skaraborg har sitt djurhem i Töreboda. Där är det för närvarande överfullt och kö till platserna.

– Vi tvingas sätta stopp, säger Lisbeth Johansson.

60 vuxna katter och 30 ungar är inhysta hos Djurskyddet som också har fått ta hand om ett par marsvin i dagarna.

– Det är väldigt många kattungar som behöver hjälp. Som tur är har vi duktiga fostermammor att ta hjälp av. Då får de små modersmjölk och omvårdnad, vilket gör att de klarar sig lättare utan sjukdomar.

Personalbrist

Innan katterna säljs ska de avmaskas, vaccineras, kastreras (från sex månaders ålder), märktas och veterinärbesiktigas. Dessutom måste de tillbringa en tid i karantänen. Problemet nu är att det är så fullt på avdelningen för säljbara katter att flera ”färdiga” missar får stanna kvar längre än de behöver i karantänen.

– Det går jättetrögt med försäljningen. Så har det varit länge nu. Vi trodde att det var något tillfälligt bara, men det håller i sig tyvärr, säger Lisbeth Johansson och konstaterar att det märks på ekonomin.

Omkostnaderna är desamma men intäkterna uteblir.

– Vi gick 150 000 minus ifjol och är uppe i 80 000 minus i år. Visst, vi har pengar att ta av men lite orolig är jag för fortsätter det så här så tar pengarna slut.

– Dessutom har vi ont om personal. Vi har inte alls samma möjlighet som förut att få personal via Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan och jag vet inte varför det har ändrats. Vi har fått anställa en med lönebidrag. Därtill har vi en 75-procentig tjänst, säger Lisbeth Johansson.

Samtidigt som få katter säljs tar det allt längre tid att fylla insamlingsbössorna ute i affärer. Hon berättar att föreningen försöker att få in pengar på nya sätt för att klara verksamheten. Bara matkostnaden landar på flera hundra kronor per dag.

– Jag har ingen bra förklaring till att det är som det är. Men klart är att vi inte är det enda djurhemmet som upplever detta nu, säger Lisbeth Johansson.

  • Jenny Allvin