22 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:39

Svenskt vatten lockar

Segelbåtarna ligger i en lång rad i Töreboda gästhamn. Många med flaggor från grannländer.
– Sverige är det bästa landet i världen att segla i, tycker Elin och Willy Hansen från danska Kolding.

Det är liv och rörelse i gästhamnen i Töreboda på måndagsmorgonen. Campinggäster tar en joggingtur på kanalbanken, dit även Carina Thörnqvist och Ulf Karlén från Falköping har sökt sig för att inleda dagsutflykten till Sjötorp.

– Vi är svältfödda på vatten, säger de.

I packningen finns kaffe och bullar. Maten ska intas någonstans efter vägen; de cyklar tillbaka till Töreboda samma dag.

I Pippis land

På flera av fritidsbåtarna är det rödvita flaggor. Elin och Willy Hansen är på väg hem till Danmark efter en lång tur där de har besökt Öland, Gotland, Lettland och Estland, förutom Sverige som de gillar bäst.

– Nej vi tröttnar aldrig på båtlivet. Det här är vår sommarstuga, säger de.

Danska morgontidningar, några dagar gamla, ligger utbredda vid kaffemuggen på Claus Olesens bord på däck. Han reser med sin fru, dottern och hennes pojkvän och så har de vänner i båten intill.

– Jag skrev just i min dagbok att vi är i Pippi Långstrump-land, säger Claus som är lite överraskad av att det är så få svenska fritidsbåtar på Göta kanal.

Mem och därefter Gotland väntar för sällskapet från Köpenhamn.

Även Gunnar Hjerth och Inger Lindén som utgick från Vadstena på sin sommartur har noterat att det är många utländska flaggor på båtarna. De berömmer slussvärdarna vid kanalen och säger att allt har gått bra på turen, men viss hemlängtan kan man ändå ana.

– Ibland blir det lite långsamt, säger Inger.

Töreboda hann de upptäcka något av kvällen före. De gillar bänkparaden, men utbudet i centrum var magert.

– Fast det var ju söndag, påpekar Gunnar.

Så känner man plötsligt doften av stekt bacon. Det är Lars Borenius, kapten på en annan svensk skuta, som tillsammans med däcksmatros Bo Eriksson förbereder frukosten. Ägg och bacon är tradition för Karlstadsborna på väg mot Vättern.

I stillsamt mak kommer Törebodabon Stina Gustavsson på promenad. Hon går ofta vid kanalen. Just den här dagen blir hon ändernas favorit för hon har med sig överblivet bröd att mata de nästan handtama fåglarna med.

Även en strid ström av campare syns flanera på kanalbanken. Bjarne Johansen berättar att han har bott i Töreboda tidigare.

– En sån här fin dag måste man vara ute!

Klär om till vandrare

Jimmy och Anna Axelsson, dottern Klara och hennes kamrat Agnes är på morgonpromenad med campinggrannen Jan-Olof Jansson och hans hundar. Planen är att ta med barnen på en tur till Hajstorp senare. Men högst på priolistan står bad.

– Man känner knappt en människa som passerar. Men det är intressant att sitta och titta på alla turister, tycker Bengt Abrahmson som själv tillbringar större delen av sommaren i sin egen trädgård.

– Det finns så mycket på nära håll. Det kan bli en tur till Jonsboda för att käka en våffla bara.

David Skagerstam och Adrian Gustafson i Café Visthuset, som hyser turistbyrån, har fullt upp med att tipsa om sevärdheter och matställen. Men just denna dag har de tagit på sig vandrarskorna. De ska upptäcka Älgaråsleden.

Det är liv och rörelse i gästhamnen i Töreboda på måndagsmorgonen. Campinggäster tar en joggingtur på kanalbanken, dit även Carina Thörnqvist och Ulf Karlén från Falköping har sökt sig för att inleda dagsutflykten till Sjötorp.

– Vi är svältfödda på vatten, säger de.

I packningen finns kaffe och bullar. Maten ska intas någonstans efter vägen; de cyklar tillbaka till Töreboda samma dag.

I Pippis land

På flera av fritidsbåtarna är det rödvita flaggor. Elin och Willy Hansen är på väg hem till Danmark efter en lång tur där de har besökt Öland, Gotland, Lettland och Estland, förutom Sverige som de gillar bäst.

– Nej vi tröttnar aldrig på båtlivet. Det här är vår sommarstuga, säger de.

Danska morgontidningar, några dagar gamla, ligger utbredda vid kaffemuggen på Claus Olesens bord på däck. Han reser med sin fru, dottern och hennes pojkvän och så har de vänner i båten intill.

– Jag skrev just i min dagbok att vi är i Pippi Långstrump-land, säger Claus som är lite överraskad av att det är så få svenska fritidsbåtar på Göta kanal.

Mem och därefter Gotland väntar för sällskapet från Köpenhamn.

Även Gunnar Hjerth och Inger Lindén som utgick från Vadstena på sin sommartur har noterat att det är många utländska flaggor på båtarna. De berömmer slussvärdarna vid kanalen och säger att allt har gått bra på turen, men viss hemlängtan kan man ändå ana.

– Ibland blir det lite långsamt, säger Inger.

Töreboda hann de upptäcka något av kvällen före. De gillar bänkparaden, men utbudet i centrum var magert.

– Fast det var ju söndag, påpekar Gunnar.

Så känner man plötsligt doften av stekt bacon. Det är Lars Borenius, kapten på en annan svensk skuta, som tillsammans med däcksmatros Bo Eriksson förbereder frukosten. Ägg och bacon är tradition för Karlstadsborna på väg mot Vättern.

I stillsamt mak kommer Törebodabon Stina Gustavsson på promenad. Hon går ofta vid kanalen. Just den här dagen blir hon ändernas favorit för hon har med sig överblivet bröd att mata de nästan handtama fåglarna med.

Även en strid ström av campare syns flanera på kanalbanken. Bjarne Johansen berättar att han har bott i Töreboda tidigare.

– En sån här fin dag måste man vara ute!

Klär om till vandrare

Jimmy och Anna Axelsson, dottern Klara och hennes kamrat Agnes är på morgonpromenad med campinggrannen Jan-Olof Jansson och hans hundar. Planen är att ta med barnen på en tur till Hajstorp senare. Men högst på priolistan står bad.

– Man känner knappt en människa som passerar. Men det är intressant att sitta och titta på alla turister, tycker Bengt Abrahmson som själv tillbringar större delen av sommaren i sin egen trädgård.

– Det finns så mycket på nära håll. Det kan bli en tur till Jonsboda för att käka en våffla bara.

David Skagerstam och Adrian Gustafson i Café Visthuset, som hyser turistbyrån, har fullt upp med att tipsa om sevärdheter och matställen. Men just denna dag har de tagit på sig vandrarskorna. De ska upptäcka Älgaråsleden.

  • Jenny Allvin