19 jun 2014 12:57

23 jan 2015 14:38

Midsommarglädje hos liten som stor

– Här kommer blåkrage!
– Och här kommer snövit!
Barnen på förskolan Kornknarren har egna namn på blommorna som pryder midsommarstången.

Utrustad med järnspett, sekatör, sax och snören intar förskolepersonalen den stora gräsmattan bakom Kornknarren. Där finns högar med lövruskor från björk och hinkar fyllda med blommor som barnen hjälpt till att plocka dagen före.

Det är blåklint, prästkrage, lupin, hundkex, vitmåra, praktlysning, schersmin och några fler sorter. Ellen Karlsson botaniserar bland de granna blommorna och utser en blå lupin som sin favorit.

– Vi sätter blommor i granen, ropar en pojke.

Men alla är inte så intresserade av att klä stången. Ett halvfärdigt spetthål i gräsmattan fångar några av barnens uppmärksamhet och de beslutar sig för att fylla igen hålet med gräs, så att det inte syns. Någon kan ju råka snubbla där i dansen, resonerar de.

Sedan anländer Sten Gustavsson, välkänd musiker i Töreboda, och med sig har han dragspelet. Först blir det ”Små grodorna” och ”Små hundarna” och ”Små kossorna”.

– Vad finns det mer för djur? undrar Sten och barnen ropar ”häst”.

Konditionen sätts på prov vid danserna. Men det blir inte så många låtar; efter en liten stund är det dags att pusta ut inför midsommarmaten, som består av sill och köttbullar samt färskpotatis. Jordgubbar vankas till efterrätt.

Utrustad med järnspett, sekatör, sax och snören intar förskolepersonalen den stora gräsmattan bakom Kornknarren. Där finns högar med lövruskor från björk och hinkar fyllda med blommor som barnen hjälpt till att plocka dagen före.

Det är blåklint, prästkrage, lupin, hundkex, vitmåra, praktlysning, schersmin och några fler sorter. Ellen Karlsson botaniserar bland de granna blommorna och utser en blå lupin som sin favorit.

– Vi sätter blommor i granen, ropar en pojke.

Men alla är inte så intresserade av att klä stången. Ett halvfärdigt spetthål i gräsmattan fångar några av barnens uppmärksamhet och de beslutar sig för att fylla igen hålet med gräs, så att det inte syns. Någon kan ju råka snubbla där i dansen, resonerar de.

Sedan anländer Sten Gustavsson, välkänd musiker i Töreboda, och med sig har han dragspelet. Först blir det ”Små grodorna” och ”Små hundarna” och ”Små kossorna”.

– Vad finns det mer för djur? undrar Sten och barnen ropar ”häst”.

Konditionen sätts på prov vid danserna. Men det blir inte så många låtar; efter en liten stund är det dags att pusta ut inför midsommarmaten, som består av sill och köttbullar samt färskpotatis. Jordgubbar vankas till efterrätt.

  • Jenny Allvin