18 jun 2014 16:10

23 jan 2015 14:38

Bowlingföretag i konkurs

TÖREBODA: Samtidigt klart med ny arrendator

Företaget som har drivit bowlinghallen i Töreboda är försatt i konkurs. Samtidigt är det klart med en ny arrendator av lokalerna. Avtal har tecknats mellan kommunen och Ingeli's Bageri och Café.

Emelie Olsson och Peter Aronsson, Empe Bowling, tog över Töreboda bowlinghall för snart två år sedan. I veckan försattes företaget i konkurs vid Skaraborgs tingsrätt.

Den avgörande faktorn är enligt styrelseordförande Emelie Olsson att inventarierna inte blev sålda i samband med att kommunen gjorde klart med ny arrendator.

– Hade vi kunnat sälja dem för det vi begärde så hade vi kunnat lösa alla lån, betalat lön till anställda och betalat leverantörsfakturor. Nu blev det ekonomisk konkurs, inte roligt för vi känner att vi sviker de kunder vi har knutit band med, säger Emelie Olsson.

– Jag vet inte hur många intressenter kommunen hade men två har i alla fall varit hos oss och kikat på inventarierna och sagt att de verkligen vill ha dem och ta över hallen. Sedan hörde vi på omvägar att kontrakt var skrivet, men vi står kvar med inventarierna.

Teknikstrul

Hon säger att det har varit tufft ekonomiskt periodvis. Samtidigt var hon beredd på att det skulle ta tid att bygga upp verksamheten.

– De nya kägelresningsmaskinerna strulade mycket i höstas. Det gjorde att vi fick ställa in matcher och flytta om. I februari hade vi ett möte med kommunen och förklarade då att vi inte kunde ta igen glappet som blev under hösten. Före påsk sade vi upp kontraktet, som löper till nästa sommar. De förstod vår situation och har annonserat efter ny arrendator.

Emelie Olsson tycker trots motgångar att det har varit roligt att driva bowlinghall i Töreboda. På köpet har hon blivit Törebodabo.

– Det har varit kul. Trots att det är en liten ort har vi haft mycket att göra. Det finns bland annat en stor pensionärsgrupp och så har vi Kvällsligan som är lite som Korpen.

Fyra sökte

Nytt avtal har nu tecknats mellan kommunen och Ingeli's Bageri och Café i Töreboda. Det berättar Marita Friborg, tillförordnad förvaltningschef för utbildnings- och kulturverksamheten, som har ansvarat för att söka efter en arrendator. Hon säger att det fanns fyra intressenter. Vid urvalet vägde erfarenhet av företagande och kunskap om att driva bowlinghall tungt.

– Det är en gemensam överenskommelse att Empe Bowling slutar nu i stället för när deras kontrakt löper ut. När det gäller inventarierna så är det inget som kommunen har något med att göra. Vi måste ta den som vi anser är mest lämpad, säger Friborg.

MT återkommer med en intervju med den nya arrendatorn, som under onsdagen ville avvakta med att kommentera.

Emelie Olsson och Peter Aronsson, Empe Bowling, tog över Töreboda bowlinghall för snart två år sedan. I veckan försattes företaget i konkurs vid Skaraborgs tingsrätt.

Den avgörande faktorn är enligt styrelseordförande Emelie Olsson att inventarierna inte blev sålda i samband med att kommunen gjorde klart med ny arrendator.

– Hade vi kunnat sälja dem för det vi begärde så hade vi kunnat lösa alla lån, betalat lön till anställda och betalat leverantörsfakturor. Nu blev det ekonomisk konkurs, inte roligt för vi känner att vi sviker de kunder vi har knutit band med, säger Emelie Olsson.

– Jag vet inte hur många intressenter kommunen hade men två har i alla fall varit hos oss och kikat på inventarierna och sagt att de verkligen vill ha dem och ta över hallen. Sedan hörde vi på omvägar att kontrakt var skrivet, men vi står kvar med inventarierna.

Teknikstrul

Hon säger att det har varit tufft ekonomiskt periodvis. Samtidigt var hon beredd på att det skulle ta tid att bygga upp verksamheten.

– De nya kägelresningsmaskinerna strulade mycket i höstas. Det gjorde att vi fick ställa in matcher och flytta om. I februari hade vi ett möte med kommunen och förklarade då att vi inte kunde ta igen glappet som blev under hösten. Före påsk sade vi upp kontraktet, som löper till nästa sommar. De förstod vår situation och har annonserat efter ny arrendator.

Emelie Olsson tycker trots motgångar att det har varit roligt att driva bowlinghall i Töreboda. På köpet har hon blivit Törebodabo.

– Det har varit kul. Trots att det är en liten ort har vi haft mycket att göra. Det finns bland annat en stor pensionärsgrupp och så har vi Kvällsligan som är lite som Korpen.

Fyra sökte

Nytt avtal har nu tecknats mellan kommunen och Ingeli's Bageri och Café i Töreboda. Det berättar Marita Friborg, tillförordnad förvaltningschef för utbildnings- och kulturverksamheten, som har ansvarat för att söka efter en arrendator. Hon säger att det fanns fyra intressenter. Vid urvalet vägde erfarenhet av företagande och kunskap om att driva bowlinghall tungt.

– Det är en gemensam överenskommelse att Empe Bowling slutar nu i stället för när deras kontrakt löper ut. När det gäller inventarierna så är det inget som kommunen har något med att göra. Vi måste ta den som vi anser är mest lämpad, säger Friborg.

MT återkommer med en intervju med den nya arrendatorn, som under onsdagen ville avvakta med att kommentera.

  • Jenny Allvin