06 jun 2014 16:20

23 jan 2015 14:38

Foto: Jenny Allvin

Många fick pris på nationaldagen

Över 700 personer röstade i tävlingen om Törebodas bästa bänk. Prisutdelningen blev nationaldagens finalnummer.

Det var soligt, men inte hett, när Töreboda firade Sveriges nationaldag.

Traditionsenligt medverkade musikkåren och drillflickorna men där fanns också en del nya inslag: I tåget, från Visthuset till gästhamnen, gick tre bananer som symboliserade kommunens Fairtrade-diplomering. Dessutom hade man satsat på aktiviteter för stor som liten i år – tipspromenad, äventyrsgolf och hoppborg.

Vad är svenskt?

På scenen inledde Töreboda spelmanslag. Programvärd Göran Johansson presenterade, efter Fägre gånglåt, årets högtidstalare församlingsprästen Karin Sterzel. Hon reflekterade över vad som är svenskt, via en återgiven dialog med sina barn. Fri information, valmöjligheter och chansen att lyxa till det (genom att äta kebab ena dagen och sill och potatis andra dagen) var något av allt som lyftes fram. Så utbringades ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Kommunens tre kultur- och fritidsstipendier delades ut. Lyckans fritidsgård fick stipendiet för verksamhet på lika villkor. I motiveringen fastslogs att Lyckan är ett utmärkt exempel på ett starkt engagemang för att ge alla plats i samhället. Andreas Fäger tilldelades fritidsstipendiet. Han beskrevs i motiveringen som en glädjekälla och brobyggare. En regional profil inom idrottsvärlden. Och Lars Hay fick kulturstipendiet. ”Töreboda är i dag känt som en kommun där kulturarterna och inte minst musiken blomstrar”, stod det i motiveringen som framhöll att Lars Hays engagemang har haft en stor betydelse för den utvecklingen. I anslutning till ceremonin spelade musikkåren Törebodamarschen, skriven av just Lars Hay.

Bänkat och klart

Det var en glad trio som tog emot priserna. Hans Kihlström representerade Lyckans fritidsgård och passade på att göra reklam för verksamheten i lokalen ovanför biblioteket. Andreas Fäger tackade i sann laganda alla ledare och aktiva inom idrotten och Lars Hay konstaterade att det är 51 år sedan han kom till Töreboda.

– Jag har många trevliga minnen med musikkåren. Ett exempel är från Malmö då vi spelade på Stikkan Anderssons ”Här är ditt liv”, sa Hay som fortfarande är musikaliskt aktiv.

Finalen på scenprogrammet var prisutdelningen till bästa bänk. Elva nya mötesplatser har skapats vid kanalen genom tävlingen. 716 personer har röstat på sin favorit. Vinnare blev skrothandeln Bröderna Severins före tvåan RM Trämoduler och trean Westerstrands.

– Det här är precis vad vi behöver i kommunen, sa Sverker Henrysson från förstapristagaren om initiativet att låta företagen bygga bänkar.

Vinsten blir en personalaktivitet i gästhamnen.

Det var soligt, men inte hett, när Töreboda firade Sveriges nationaldag.

Traditionsenligt medverkade musikkåren och drillflickorna men där fanns också en del nya inslag: I tåget, från Visthuset till gästhamnen, gick tre bananer som symboliserade kommunens Fairtrade-diplomering. Dessutom hade man satsat på aktiviteter för stor som liten i år – tipspromenad, äventyrsgolf och hoppborg.

Vad är svenskt?

På scenen inledde Töreboda spelmanslag. Programvärd Göran Johansson presenterade, efter Fägre gånglåt, årets högtidstalare församlingsprästen Karin Sterzel. Hon reflekterade över vad som är svenskt, via en återgiven dialog med sina barn. Fri information, valmöjligheter och chansen att lyxa till det (genom att äta kebab ena dagen och sill och potatis andra dagen) var något av allt som lyftes fram. Så utbringades ett fyrfaldigt leve för Sverige.

Kommunens tre kultur- och fritidsstipendier delades ut. Lyckans fritidsgård fick stipendiet för verksamhet på lika villkor. I motiveringen fastslogs att Lyckan är ett utmärkt exempel på ett starkt engagemang för att ge alla plats i samhället. Andreas Fäger tilldelades fritidsstipendiet. Han beskrevs i motiveringen som en glädjekälla och brobyggare. En regional profil inom idrottsvärlden. Och Lars Hay fick kulturstipendiet. ”Töreboda är i dag känt som en kommun där kulturarterna och inte minst musiken blomstrar”, stod det i motiveringen som framhöll att Lars Hays engagemang har haft en stor betydelse för den utvecklingen. I anslutning till ceremonin spelade musikkåren Törebodamarschen, skriven av just Lars Hay.

Bänkat och klart

Det var en glad trio som tog emot priserna. Hans Kihlström representerade Lyckans fritidsgård och passade på att göra reklam för verksamheten i lokalen ovanför biblioteket. Andreas Fäger tackade i sann laganda alla ledare och aktiva inom idrotten och Lars Hay konstaterade att det är 51 år sedan han kom till Töreboda.

– Jag har många trevliga minnen med musikkåren. Ett exempel är från Malmö då vi spelade på Stikkan Anderssons ”Här är ditt liv”, sa Hay som fortfarande är musikaliskt aktiv.

Finalen på scenprogrammet var prisutdelningen till bästa bänk. Elva nya mötesplatser har skapats vid kanalen genom tävlingen. 716 personer har röstat på sin favorit. Vinnare blev skrothandeln Bröderna Severins före tvåan RM Trämoduler och trean Westerstrands.

– Det här är precis vad vi behöver i kommunen, sa Sverker Henrysson från förstapristagaren om initiativet att låta företagen bygga bänkar.

Vinsten blir en personalaktivitet i gästhamnen.

  • Jenny Allvin