24 maj 2014 11:41

23 jan 2015 14:37

Tutar kanske inte vidare

SOMMAREN: Ovisst för turisttåg i Töreboda

Förra sommaren blev Töreboda med ett turisttåg. Men säsong två med Tut är nu högst oviss.

Under 2013 körde turisttåget Tut, sponsrat av lokala företag, linjetrafik med stopp bland annat på campingen, vid färjan Lina och torget. Arbetsmarknadsenheten var involverad och arbetslösa fick jobb som chaufförer.

Bakom satsningen stod Stefan Molander, Robert Pettersson och Per Ekberg. Tåget utgörs av en ombyggd Grålletraktor som drar två vagnar med plats för cirka 35 vuxna passagerare. Trion köpte det i Småland där Vimmerby IF tidigare hade erbjudit turer.

– Vi har inget vinstsyfte med detta. Men vi måste få det att finansiera sig självt. Och det har vi inte lyckats med än, inför sommaren. Det är högst ovisst därför om tåget kommer att gå i Töreboda i år, säger Per Ekberg.

Han berättar att de har försökt få tillstånd att köra max en tur per dag på kanalbanken.

– Kommunen och polisen var positiv men kanalbolaget sa nej.

Enligt Ekberg har andra kommuner och föreningar har hört av sig och uttryckt önskemål om att få hyra Tut.

– Vi vill ju helst att det rullar i Töreboda men vi mäktar inte riktigt med helhetsgreppet.

Under 2013 körde turisttåget Tut, sponsrat av lokala företag, linjetrafik med stopp bland annat på campingen, vid färjan Lina och torget. Arbetsmarknadsenheten var involverad och arbetslösa fick jobb som chaufförer.

Bakom satsningen stod Stefan Molander, Robert Pettersson och Per Ekberg. Tåget utgörs av en ombyggd Grålletraktor som drar två vagnar med plats för cirka 35 vuxna passagerare. Trion köpte det i Småland där Vimmerby IF tidigare hade erbjudit turer.

– Vi har inget vinstsyfte med detta. Men vi måste få det att finansiera sig självt. Och det har vi inte lyckats med än, inför sommaren. Det är högst ovisst därför om tåget kommer att gå i Töreboda i år, säger Per Ekberg.

Han berättar att de har försökt få tillstånd att köra max en tur per dag på kanalbanken.

– Kommunen och polisen var positiv men kanalbolaget sa nej.

Enligt Ekberg har andra kommuner och föreningar har hört av sig och uttryckt önskemål om att få hyra Tut.

– Vi vill ju helst att det rullar i Töreboda men vi mäktar inte riktigt med helhetsgreppet.

  • Jenny Allvin