22 maj 2014 15:30

23 jan 2015 14:37

Så ska Elisa-pengarna användas

Många barn vill ta sånglektioner. Nu får alla chansen att prova på, tack vare segerpengarna från Körslaget.
– Vi kommer inte att kunna bygga någon sångstudio. Det blir gratis sånglektioner och körsång, säger musikledare Britt-Marie Särnefält Andersson på Kulturskolan.

Segern i Körslaget, genom Team Elisa, gav kommunen en halv miljon kronor. Körledaren Elisa Lindström sa i tv att pengarna ska möjliggöra för barn och ungdomar att ta sånglektioner på Kulturskolan. Något hon själv aldrig kunde göra i yngre år.

– Jag började spela trumpet i årskurs tre. Sång fanns inte som ämne då. Jag sjöng i kyrkans körer, berättar Elisa Lindström, som i två veckor är på skolturné för att låta alla barn som vill prova på sång.

Sånglärare Linda Nilsson konstaterar att ämnet kommer att växa rejält nästa läsår.

– Jag vet inte riktigt hur vi ska lösa det. Men det är ju jätteroligt att så många anmäler intresse, säger Linda Nilsson, som själv var med om att sjunga hem pengarna till Töreboda i den tv-sända körtävlingen.

Elisa Lindström framhåller att sången bör jämställas med instrument.

– Tekniken är jätteviktig. Jag tar fortfarande lektioner för att känna mig trygg i att rösten håller på scenen, säger dansbandssångerskan.

Firar 50

Tillsammans med Linda Nilsson besöker hon skolorna i kommunen på löpande band. Barnen får dansa och sjunga och öva på att visa känslor med rösten. Detta med hjälp av Melodifestivalhiten Casanova, som Elisa tävlade med i delfinalen i Malmö tidigare i år.

– Jag tycker om att sjunga. Det finns tusen bra låtar, säger Hedvig Johansson, på Älgarås skola.

På söndag kväll uppträder Elisa Lindström både med sitt Team Elisa och som soloartist i samband med Kulturskolans jubileumskonsert i idrottshallen. Det blir dans, drama, sång och musik. Även Da Capo-kören med före detta elever medverkar.

Det är den tredje jubileumskonserten för Kulturskolan, som firar 50 år det här läsåret. Hur pengarna från Körslaget ska förvaltas har varit omdiskuterat. Det talades om att bygga en sångstudio, men efter kontakt med produktionsbolaget har kommunen fått veta att det är Elisa Lindströms ord i tv som gäller.

– De ska erbjudas gratis sånglektioner så länge Elisa-pengarna räcker, säger Britt-Marie Särnefält Andersson.

– Lokalerna blir en annan fråga. Tekniska förvaltningen tittar på våra önskemål om utbyggnad.

Segern i Körslaget, genom Team Elisa, gav kommunen en halv miljon kronor. Körledaren Elisa Lindström sa i tv att pengarna ska möjliggöra för barn och ungdomar att ta sånglektioner på Kulturskolan. Något hon själv aldrig kunde göra i yngre år.

– Jag började spela trumpet i årskurs tre. Sång fanns inte som ämne då. Jag sjöng i kyrkans körer, berättar Elisa Lindström, som i två veckor är på skolturné för att låta alla barn som vill prova på sång.

Sånglärare Linda Nilsson konstaterar att ämnet kommer att växa rejält nästa läsår.

– Jag vet inte riktigt hur vi ska lösa det. Men det är ju jätteroligt att så många anmäler intresse, säger Linda Nilsson, som själv var med om att sjunga hem pengarna till Töreboda i den tv-sända körtävlingen.

Elisa Lindström framhåller att sången bör jämställas med instrument.

– Tekniken är jätteviktig. Jag tar fortfarande lektioner för att känna mig trygg i att rösten håller på scenen, säger dansbandssångerskan.

Firar 50

Tillsammans med Linda Nilsson besöker hon skolorna i kommunen på löpande band. Barnen får dansa och sjunga och öva på att visa känslor med rösten. Detta med hjälp av Melodifestivalhiten Casanova, som Elisa tävlade med i delfinalen i Malmö tidigare i år.

– Jag tycker om att sjunga. Det finns tusen bra låtar, säger Hedvig Johansson, på Älgarås skola.

På söndag kväll uppträder Elisa Lindström både med sitt Team Elisa och som soloartist i samband med Kulturskolans jubileumskonsert i idrottshallen. Det blir dans, drama, sång och musik. Även Da Capo-kören med före detta elever medverkar.

Det är den tredje jubileumskonserten för Kulturskolan, som firar 50 år det här läsåret. Hur pengarna från Körslaget ska förvaltas har varit omdiskuterat. Det talades om att bygga en sångstudio, men efter kontakt med produktionsbolaget har kommunen fått veta att det är Elisa Lindströms ord i tv som gäller.

– De ska erbjudas gratis sånglektioner så länge Elisa-pengarna räcker, säger Britt-Marie Särnefält Andersson.

– Lokalerna blir en annan fråga. Tekniska förvaltningen tittar på våra önskemål om utbyggnad.

  • Jenny Allvin