13 maj 2014 09:56

23 jan 2015 14:36

Yrkes-SM stundar för Carl-Philip

En av tio finalister

Sveriges bästa yrkesförare koras vid Yrkes-SM i Umeå onsdag till fredag denna vecka. Bland de tävlande finns Carl-Philip Jonsson från Bällefors.

Carl-Philip Jonsson, som gick ut Vänergymnasiet i Mariestad i fjol, jobbar i dag för ett byggvaruföretag i Töreboda, där han bland annat kör lastbil. Fast när MT når honom per telefon är han på väg till Umeå för att tävla om titeln Sveriges bästa unga yrkesförare.

På startlinjen står tio deltagare. Än så länge känner Carl-Philip ingen nervositet.

– Jag gör det mest som en kul grej, säger han.

Deltagarna i SM i transportteknik har via regionala uttagningstävlingar under 2013 och 2014 vaskats fram bland 2 000 elever på de närmare 100-talet gymnasieskolor som har fordonsprogrammets Inriktning transport. De tio finalisterna har kvalificerat sig för Yrkes-SM genom att klättra högst upp på prispallen i uttagningstävlingarna som arrangerats av TYA från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

I SM tävlar man i manöverkörning med dragbil och semitrailer, precisionskörning med motviktstruck, samt fordonskännedom. Ambitionen är att i tävlingsmomenten spegla yrkesförarens vardag i så stor utsträckning som möjligt.

Carl-Philip Jonsson, som gick ut Vänergymnasiet i Mariestad i fjol, jobbar i dag för ett byggvaruföretag i Töreboda, där han bland annat kör lastbil. Fast när MT når honom per telefon är han på väg till Umeå för att tävla om titeln Sveriges bästa unga yrkesförare.

På startlinjen står tio deltagare. Än så länge känner Carl-Philip ingen nervositet.

– Jag gör det mest som en kul grej, säger han.

Deltagarna i SM i transportteknik har via regionala uttagningstävlingar under 2013 och 2014 vaskats fram bland 2 000 elever på de närmare 100-talet gymnasieskolor som har fordonsprogrammets Inriktning transport. De tio finalisterna har kvalificerat sig för Yrkes-SM genom att klättra högst upp på prispallen i uttagningstävlingarna som arrangerats av TYA från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

I SM tävlar man i manöverkörning med dragbil och semitrailer, precisionskörning med motviktstruck, samt fordonskännedom. Ambitionen är att i tävlingsmomenten spegla yrkesförarens vardag i så stor utsträckning som möjligt.

  • Jenny Allvin