01 maj 2014 17:04

23 jan 2015 14:35

Säsongspremiär för 95-åring

På måndag är det vårpremiär för färjan Lina i Göta kanal, som också öppnar för säsongen. Färjeförbindelsen blir 95 år i år och enligt traditionen inramas ”sjösättningen” av musik, tal och publik. Det brukar vara kö till första turen.

Lina är Sveriges minsta reguljära färja och trafikerar kanalen på tvären, inne i Töreboda. Hon dras för hand och den korta färden tar bara ett 20-tal sekunder.

Förbindelsen startades 1919 av den pensionerade lokföraren Oskar Lindhult. Från början skedde överfarten med en enkel vickeka men från slutet av 1930-talet fick skepparen Färje-Karl tillstånd att spänna en lina över kanalen och därefter kunde en speciell farkost byggas och tas i drift

På måndag är det vårpremiär för färjan Lina i Göta kanal, som också öppnar för säsongen. Färjeförbindelsen blir 95 år i år och enligt traditionen inramas ”sjösättningen” av musik, tal och publik. Det brukar vara kö till första turen.

Lina är Sveriges minsta reguljära färja och trafikerar kanalen på tvären, inne i Töreboda. Hon dras för hand och den korta färden tar bara ett 20-tal sekunder.

Förbindelsen startades 1919 av den pensionerade lokföraren Oskar Lindhult. Från början skedde överfarten med en enkel vickeka men från slutet av 1930-talet fick skepparen Färje-Karl tillstånd att spänna en lina över kanalen och därefter kunde en speciell farkost byggas och tas i drift