30 apr 2014 07:31

23 jan 2015 14:35

Foto: Jenny Allvin

Fem tomvagnar spårade ur

UPPDATERAD. Ett godståg spårade sent på tisdagskvällen ur vid Moholms station. Det kommer att ta tid att reparera skadorna på spårområdet, uppger Trafikverket.

Det var vid 22.30-tiden på tisdagskvällen som fem tomma godsvagnar spårade ur vid Moholms station, på Västra stambanan. När MT var på olycksplatsen vid åttatiden på onsdagsmorgonen fanns ett tiotal järnvägsarbetare på området. En kranbil stod och väntade på bärgningsuppdraget.

– Det är ett drygt 500 meter långt godståg. Fem vagnar står vid sidan av rälsen men vi räknar med att tågen ska kunna gå på det andra spåret även under bärgningen som sker med hjälp av lyftkran, säger olycksplatsansvarige Mats Nilsson från Trafikverket.

Natt i Moholm

Han fick tillbringa hela natten i Moholm, kallades ut vid 23-tiden på tisdagskvällen.

– Som läget är nu är det lugnt. Man kör med reducerad hastighet förbi olycksplatsen. Det kommer dock att ta flera dygn att reparera skadorna på sliprar och eventuellt rälsen, säger Mats Nilsson.

Fram till klockan fem i morse rådde totalstopp i tågtrafiken på Västra stambanan. Ytterligare ett tåg havererade tidigare på tisdagskvällen. Men nu är alltså ett spår öppet mellan Stockholm och Göteborg.

Trångt

Det kommer att bli trångt på det spåret under dagen. SJ har meddelat att de kopplar ihop vagnar och kör långa tåg. Vissa pendeltåg mellan Skövde och Töreboda kommer dock att ställas in. Det plockas in ersättningsbussar i stället.

Under onsdagseftermiddagen gav Joakim Olsson, avdelningschef för underhåll på Trafikverket, följande besked till TT:

– Den preliminära prognosen vi har nu är att båda spåren kan trafikeras först tidigt fredag morgon. Vi har cirka 150 sliprar och två växlar som måste bytas ut. Tågen kan köra förbi men med reducerad hastighet.

Vad som orsakade urspårningen är ännu oklart, Trafikverket har inlett en utredning.

Det var vid 22.30-tiden på tisdagskvällen som fem tomma godsvagnar spårade ur vid Moholms station, på Västra stambanan. När MT var på olycksplatsen vid åttatiden på onsdagsmorgonen fanns ett tiotal järnvägsarbetare på området. En kranbil stod och väntade på bärgningsuppdraget.

– Det är ett drygt 500 meter långt godståg. Fem vagnar står vid sidan av rälsen men vi räknar med att tågen ska kunna gå på det andra spåret även under bärgningen som sker med hjälp av lyftkran, säger olycksplatsansvarige Mats Nilsson från Trafikverket.

Natt i Moholm

Han fick tillbringa hela natten i Moholm, kallades ut vid 23-tiden på tisdagskvällen.

– Som läget är nu är det lugnt. Man kör med reducerad hastighet förbi olycksplatsen. Det kommer dock att ta flera dygn att reparera skadorna på sliprar och eventuellt rälsen, säger Mats Nilsson.

Fram till klockan fem i morse rådde totalstopp i tågtrafiken på Västra stambanan. Ytterligare ett tåg havererade tidigare på tisdagskvällen. Men nu är alltså ett spår öppet mellan Stockholm och Göteborg.

Trångt

Det kommer att bli trångt på det spåret under dagen. SJ har meddelat att de kopplar ihop vagnar och kör långa tåg. Vissa pendeltåg mellan Skövde och Töreboda kommer dock att ställas in. Det plockas in ersättningsbussar i stället.

Under onsdagseftermiddagen gav Joakim Olsson, avdelningschef för underhåll på Trafikverket, följande besked till TT:

– Den preliminära prognosen vi har nu är att båda spåren kan trafikeras först tidigt fredag morgon. Vi har cirka 150 sliprar och två växlar som måste bytas ut. Tågen kan köra förbi men med reducerad hastighet.

Vad som orsakade urspårningen är ännu oklart, Trafikverket har inlett en utredning.

  • Jenny Allvin/Linus Wennbom