11 apr 2014 06:00

23 jan 2015 14:34

Liten kör ger stort verk

KONSERT: "En ära att få samarbeta med de duktiga musikerna"

Töreboda vokalensemble tar sig återigen an Pergolesis verk ”Stabat mater”, tillsammans med den italienska orkestern Opera da Camera di Venezia. Det repeteras flitigt inför konserten den 16 april.

Under stilla veckan framför pastoratets minsta kör ett av historiens mest uppskattade sakrala mästerverk. Stabat mater är signerat den italienske 1700-talstonsättaren Giovanni Battista Pergolesi. Under konserten blir det även musik av Antonio Vivaldi och Baldassare Galuppi.

Vokalensemblen, som vid uppdrag utanför kyrkan kallar sig Magpies, är en hårdsatsande kör med endast sju medlemmar. Stabat Mater har de alltså gjort förut. Men det är första gången som kyrkomusiker Rickard Taubner är involverad i projektet. Kören leddes tidigare av Stellan Gustafsson, som nu har gått i pension.

– Det blir ingen Italienresa den här gången utan vi kommer till Bankeryd, säger Rickard Taubner och förtydligar att kören har fått en förfrågan om att ge en repris på Törebodakonserten i Smålandsorten.

Han vill lyfta fram berättelsen i verket; texterna från sen medeltid handlar om Jesu moder och hennes sorg vid korset.

– Det är ett utmanande projekt men har man med duktiga musiker och sångare att göra så är det ändå tryggt. Och själv är jag ju tyst hela tiden, säger dirigenten Taubner.

I operahus

Eva Lindström i vokalensemblen förklarar valet att återigen ta sig an verket med att de älskar musiken.

– Dessutom är det en ära att få samarbeta med de duktiga musikerna. Sedan kan man göra mässan på så många olika sätt, inflikar Anette Landenmark.

Kören har sjungit tillsammans med orkestern vid flera tillfällen under tolv års tid. De har varit i Venedig och gett konserter och Italien lockar fortfarande. Önskemålet är att kunna vara med på karnevalen där nästa år.

Instrumenten i Opera da Camera di Venezia är stråkar, cembalo, orgel, mandolin, kontrabas ”eller vad repertoaren kräver”, som de själva uttrycker det. Musikerna är vid sidan av detta projekt verksamma i olika symfoniorkestrar, kammarorkestrar, barockensembler och operahus, inklusive La Scala i Milano, La Fenice i Venedig, Göteborgsoperan och Malmö Musikteater.

Dessutom samarbetar de med den engelska kören The Aanna Colls Singers, liksom med flera svenska kyrkokörer.

Under stilla veckan framför pastoratets minsta kör ett av historiens mest uppskattade sakrala mästerverk. Stabat mater är signerat den italienske 1700-talstonsättaren Giovanni Battista Pergolesi. Under konserten blir det även musik av Antonio Vivaldi och Baldassare Galuppi.

Vokalensemblen, som vid uppdrag utanför kyrkan kallar sig Magpies, är en hårdsatsande kör med endast sju medlemmar. Stabat Mater har de alltså gjort förut. Men det är första gången som kyrkomusiker Rickard Taubner är involverad i projektet. Kören leddes tidigare av Stellan Gustafsson, som nu har gått i pension.

– Det blir ingen Italienresa den här gången utan vi kommer till Bankeryd, säger Rickard Taubner och förtydligar att kören har fått en förfrågan om att ge en repris på Törebodakonserten i Smålandsorten.

Han vill lyfta fram berättelsen i verket; texterna från sen medeltid handlar om Jesu moder och hennes sorg vid korset.

– Det är ett utmanande projekt men har man med duktiga musiker och sångare att göra så är det ändå tryggt. Och själv är jag ju tyst hela tiden, säger dirigenten Taubner.

I operahus

Eva Lindström i vokalensemblen förklarar valet att återigen ta sig an verket med att de älskar musiken.

– Dessutom är det en ära att få samarbeta med de duktiga musikerna. Sedan kan man göra mässan på så många olika sätt, inflikar Anette Landenmark.

Kören har sjungit tillsammans med orkestern vid flera tillfällen under tolv års tid. De har varit i Venedig och gett konserter och Italien lockar fortfarande. Önskemålet är att kunna vara med på karnevalen där nästa år.

Instrumenten i Opera da Camera di Venezia är stråkar, cembalo, orgel, mandolin, kontrabas ”eller vad repertoaren kräver”, som de själva uttrycker det. Musikerna är vid sidan av detta projekt verksamma i olika symfoniorkestrar, kammarorkestrar, barockensembler och operahus, inklusive La Scala i Milano, La Fenice i Venedig, Göteborgsoperan och Malmö Musikteater.

Dessutom samarbetar de med den engelska kören The Aanna Colls Singers, liksom med flera svenska kyrkokörer.

  • Jenny Allvin