27 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:33

Kämpar du fortfarande för Vikens vatten?

Hallå där Herbert Andersson i Halna, som får pris av Töreboda naturskyddsförening.

– Ja, har man en gång börjat så måste man avsluta. Det lär komma ett beslut från regeringen nu i vår. Hoppas de vågar ta beslutet att stoppa torvbrytningen. Jag skulle faktiskt tro att de gör det.

Vad har du lärt dig?

– Mycket och jag har haft trevligt under tiden. När man bor så här som jag gör är det rätt ensamt annars. Det är över två års tid med myndighetskontakter. Länsstyrelsen har varit duktig med att förse mig med all information jag har bett om.

Vad har varit svårast?

– Att prata med Sveaskog och inte få några bestämda upplysningar om dikesföretaget på mossen.

Har du alltid varit engagerad i naturvård?

– Åtminstone kring sjön Viken. På 1980-talet fanns en fiskeodling nära Sätra och den skulle byggas ut med slakteri och rökeri i Halna. Då var jag en av dem som jobbade hårt för att stoppa det. Kommunen och grannarna var emot, och vi lyckades.

Vad är din drivkraft?

– När det gäller mossen så är det att jag fick uppdraget från fiskevårdsområdesföreningen att företräda dem. Jag såg det som ett hedersuppdrag. Och blir det inte ett nej är det slut med Viken.

Hur känns det att få priset?

– Det är trevligt att någon vill uppmärksamma att jag har haft det här uppdraget. Men jag vill inte skryta med något. Man ska kunna göra sådana här ideella uppdrag utan att behöva ha någon morot.

Herbert Andersson får föreningens naturvårdspris 2014 ”för förtjänstfullt arbete för en god miljö- och vattenvård i kommunen”. Priset är ett diplom och ett aktuellt växtlexikon.

– Ja, har man en gång börjat så måste man avsluta. Det lär komma ett beslut från regeringen nu i vår. Hoppas de vågar ta beslutet att stoppa torvbrytningen. Jag skulle faktiskt tro att de gör det.

Vad har du lärt dig?

– Mycket och jag har haft trevligt under tiden. När man bor så här som jag gör är det rätt ensamt annars. Det är över två års tid med myndighetskontakter. Länsstyrelsen har varit duktig med att förse mig med all information jag har bett om.

Vad har varit svårast?

– Att prata med Sveaskog och inte få några bestämda upplysningar om dikesföretaget på mossen.

Har du alltid varit engagerad i naturvård?

– Åtminstone kring sjön Viken. På 1980-talet fanns en fiskeodling nära Sätra och den skulle byggas ut med slakteri och rökeri i Halna. Då var jag en av dem som jobbade hårt för att stoppa det. Kommunen och grannarna var emot, och vi lyckades.

Vad är din drivkraft?

– När det gäller mossen så är det att jag fick uppdraget från fiskevårdsområdesföreningen att företräda dem. Jag såg det som ett hedersuppdrag. Och blir det inte ett nej är det slut med Viken.

Hur känns det att få priset?

– Det är trevligt att någon vill uppmärksamma att jag har haft det här uppdraget. Men jag vill inte skryta med något. Man ska kunna göra sådana här ideella uppdrag utan att behöva ha någon morot.

Herbert Andersson får föreningens naturvårdspris 2014 ”för förtjänstfullt arbete för en god miljö- och vattenvård i kommunen”. Priset är ett diplom och ett aktuellt växtlexikon.

  • Jenny Allvin