21 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:33

Sparsam körning och insektshotell

Traktorn ska inte stå stilla! Det är en av grunderna för sparsam körning, säger traktorläraren Per Hansson med beslutsamhet i rösten.
– Det betyder att då byter vi förare i farten, svarar lantbrukseleven Herman Jonermark med glimten i ögat.

Stämningen på naturbruksgymnasiet Sötåsen är, trots det dåliga vädret, god på den årliga miljötemadagen. Traditionsenligt erbjuds ett smörgåsbord av aktiviteter.

Per Fredriksson – ekologisk bonde från Kinnekulle – finns på en av stationerna. Han demonstrerar hur man kan mala eget dinkelmjöl hemma i köket och vidare försöker han övertyga eleverna att använda rättvisemärkta produkter.

– Ni kan säkert fem olika modeller av Volvo, då kan det inte vara så svårt att lära sig fyra-fem märken av rättvisemärkta produkter, tycker han.

Svettig uppgift

Johan Emanuelsson, som till vardags lär eleverna på Sötåsen hur man sköter motorsåg på säkert sätt, har en station där man bygger insektshotell.

– Vi behöver hjälpa våra pollinatörer. De minskar i antal, inte bara i Sverige utan även globalt och då kan det här vara ett sätt att hjälpa till.

Lyckas det innebär det högre skördar, framför allt på åkerbönor men även de som har fruktträd i närheten lär märka av det, berättar Johan Emanuelsson.

På gymmet förmedlar fysikläraren Dan-Göran Fleur, tillsammans med idrottsläraren Kent Olsson, att energi är något man bör förbruka med respekt. Eleverna får testa att producera i en roddmaskin. Det tar inte lång stund förrän de har rosor på kinderna och svettdroppar i pannan. Ändå räcker inte energin de producerat särskilt långt.

Didtriksson i debatt

Miljödagen avslutas med en paneldebatt där temat är ”Varifrån kommer maten?”.

Monica Didriksson från LFR, ekologiske lantbrukaren Per Fredriksson, Tord Gustafsson från regionens servicenämnd och Conny Bjurman, upphandlare av livsmedel i Skövde, medverkar tillsammans med personal och elever på skolan.

Stämningen på naturbruksgymnasiet Sötåsen är, trots det dåliga vädret, god på den årliga miljötemadagen. Traditionsenligt erbjuds ett smörgåsbord av aktiviteter.

Per Fredriksson – ekologisk bonde från Kinnekulle – finns på en av stationerna. Han demonstrerar hur man kan mala eget dinkelmjöl hemma i köket och vidare försöker han övertyga eleverna att använda rättvisemärkta produkter.

– Ni kan säkert fem olika modeller av Volvo, då kan det inte vara så svårt att lära sig fyra-fem märken av rättvisemärkta produkter, tycker han.

Svettig uppgift

Johan Emanuelsson, som till vardags lär eleverna på Sötåsen hur man sköter motorsåg på säkert sätt, har en station där man bygger insektshotell.

– Vi behöver hjälpa våra pollinatörer. De minskar i antal, inte bara i Sverige utan även globalt och då kan det här vara ett sätt att hjälpa till.

Lyckas det innebär det högre skördar, framför allt på åkerbönor men även de som har fruktträd i närheten lär märka av det, berättar Johan Emanuelsson.

På gymmet förmedlar fysikläraren Dan-Göran Fleur, tillsammans med idrottsläraren Kent Olsson, att energi är något man bör förbruka med respekt. Eleverna får testa att producera i en roddmaskin. Det tar inte lång stund förrän de har rosor på kinderna och svettdroppar i pannan. Ändå räcker inte energin de producerat särskilt långt.

Didtriksson i debatt

Miljödagen avslutas med en paneldebatt där temat är ”Varifrån kommer maten?”.

Monica Didriksson från LFR, ekologiske lantbrukaren Per Fredriksson, Tord Gustafsson från regionens servicenämnd och Conny Bjurman, upphandlare av livsmedel i Skövde, medverkar tillsammans med personal och elever på skolan.

  • Tord Gustafsson