12 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:33

Går andra året på gymnasiet i Madrid

Malin Dalstam kunde bara säga ”hej” på spanska när hon flyttade in hos sin värdfamilj utanför Madrid i höstas. Och familjen kunde inte ett ord engelska.
– Jag var helt enkelt tvungen att lära mig snabbt, säger utbytesstudenten från Töreboda.

Malin Dalstam går andra året på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde där hon läser ekonomiprogrammet. Men det här läsåret tillbringar hon all studietid i Spanien.

– Västerhöjd har inlett ett utbyte med den skandinaviska skolan i Madrid, berättar 17-åringen.

Hon hade tidigare läst tyska och engelska. Men livet som utbytesstudent lockade.

– Jag har alltid tyckt att det känns coolt. Så jag sökte. Men så gick tiden och jag tänkte att jag nog inte skulle bli utvald.

Fast det blev hon. En dag ringde rektorn och meddelade att hon var en av de fyra uttagna. Då tvekade Malin lite.

– Det var mycket känslor kring beslutet. Sen bestämde jag mig för att ta chansen och det har jag inte ångrat. Vi är ett bra gäng också, vi fyra tjejer som är där.

Andra rutiner

Skolan har ett program för utbytet. Det finns regler kring studierna och värdfamiljerna tas ut för att passa de svenska ungdomarnas intressen i så stor utsträckning som möjligt.

– Det stod att min familj kunde engelska. Så jag kände mig trygg med det. Men det visade sig att de inte kunde ett ord. Det blev att lära sig spanska fort. Nu kan jag prata och förstå. Jag har faktiskt hoppat upp till steg två i spanskakursen.

Annars är undervisningen på svenska. Malin bor i en förort till Madrid. Det är mycket som är annorlunda i vardagen när hon jämför med att bo i Töreboda.

– Man har skor på sig inomhus. Och mattiderna är inte vad jag var van vid. Kvällsmat äter vi vid 22–23-tiden. Och kollektivtrafiken kan man inte riktigt lita på. Man får ställa sig vid en hållplats och vänta helt enkelt.

– Det som jag kan sakna när jag är hemma i Töreboda är allt liv. I Spanien finns alltid saker att göra och det är människor omkring mig hela tiden. Fast jag saknar min egen säng. Min säng hos värdfamiljen är alldeles för kort.

På minussidan står också att hon får betala för busskortet själv, 40 euro i månaden.

Men om en vän skulle få samma erbjudande som hon, att studera i ett annat land, skulle hon råda till att tacka ja.

– Jag har vuxit mycket som människa. Man får klara sig själv och får vara med om så mycket. Jag känner inte att jag missar saker hemma, tvärtom tänker jag på vad mycket jag skulle ha missat om jag inte tagit chansen.

Malin Dalstam går andra året på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde där hon läser ekonomiprogrammet. Men det här läsåret tillbringar hon all studietid i Spanien.

– Västerhöjd har inlett ett utbyte med den skandinaviska skolan i Madrid, berättar 17-åringen.

Hon hade tidigare läst tyska och engelska. Men livet som utbytesstudent lockade.

– Jag har alltid tyckt att det känns coolt. Så jag sökte. Men så gick tiden och jag tänkte att jag nog inte skulle bli utvald.

Fast det blev hon. En dag ringde rektorn och meddelade att hon var en av de fyra uttagna. Då tvekade Malin lite.

– Det var mycket känslor kring beslutet. Sen bestämde jag mig för att ta chansen och det har jag inte ångrat. Vi är ett bra gäng också, vi fyra tjejer som är där.

Andra rutiner

Skolan har ett program för utbytet. Det finns regler kring studierna och värdfamiljerna tas ut för att passa de svenska ungdomarnas intressen i så stor utsträckning som möjligt.

– Det stod att min familj kunde engelska. Så jag kände mig trygg med det. Men det visade sig att de inte kunde ett ord. Det blev att lära sig spanska fort. Nu kan jag prata och förstå. Jag har faktiskt hoppat upp till steg två i spanskakursen.

Annars är undervisningen på svenska. Malin bor i en förort till Madrid. Det är mycket som är annorlunda i vardagen när hon jämför med att bo i Töreboda.

– Man har skor på sig inomhus. Och mattiderna är inte vad jag var van vid. Kvällsmat äter vi vid 22–23-tiden. Och kollektivtrafiken kan man inte riktigt lita på. Man får ställa sig vid en hållplats och vänta helt enkelt.

– Det som jag kan sakna när jag är hemma i Töreboda är allt liv. I Spanien finns alltid saker att göra och det är människor omkring mig hela tiden. Fast jag saknar min egen säng. Min säng hos värdfamiljen är alldeles för kort.

På minussidan står också att hon får betala för busskortet själv, 40 euro i månaden.

Men om en vän skulle få samma erbjudande som hon, att studera i ett annat land, skulle hon råda till att tacka ja.

– Jag har vuxit mycket som människa. Man får klara sig själv och får vara med om så mycket. Jag känner inte att jag missar saker hemma, tvärtom tänker jag på vad mycket jag skulle ha missat om jag inte tagit chansen.

  • Jenny Allvin

Malin Dalstam

Ålder: 17

Familj: Mamma, pappa, lillebror och storasyster

Intressen: Baka, fotboll, resa

Kuriosa: Malin blev omskriven i MT när hon som 13-åring kom trea i en stor chokladfestival med sin kladdkaka.