04 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:32

Laddar med 1 500 semlor

Den stora semledagen är här.
Och det finns en fettisdagsbulle för alla.
– Vi tillverkar 1 500 semlor till denna dag, så vi är väl förberedda, säger Joakim Karlsson på Hembageriet.

Laktosfri, glutenfri, utan mandelmassa, med vaniljkräm, utan florsocker, eller varför inte en wienersemla?

I år har väntan varit extra lång, i alla fall för dem som håller på traditionen.

– Det märks att fettisdagen är sen i år, många av våra kunder har väntat länge nu, säger Hembageriets Joakim Karlsson.

Att äta semlor den där tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk, är en tradition som är lika viktig som skinkan på jul för många.

– Det är alltid stor efterfrågan, jag tycker det har varit samma tryck i alla år, säger Joakim Karlsson.

Och han vet, för inför årets fettisdag har han laddat upp.

– Vi kommer göra ungefär 1 500 semlor till just fettisdagen, de sista veckorna har det blivit fler och fler som vill äta semlor.

Däremot har utbudet varierat och framför allt tillgängligheten förändrats genom åren. Redan före jul finns det annonser om semlor.

I Töreboda har Hembageriet sålt den populära bullen sedan i början av januari.

– Det kommer alltid några som vill ha semlor där direkt efter nyår så fort vi börjar baka, sedan brukar det mattas ut lite för att ta ny fart ju närmare fettisdagen vi kommer.

Nya former

Den traditionella fastlagsbullen, gjord på ljust vetebröd och fylld med mandelmassa och grädde är den som fortfarande toppar listorna, men de senaste åren har semlan kommit i allt fler versioner.

– Det finns laktosfri och det finns glutenfri. Sedan har vi olika storlekar och fyllningar, det finns det mesta. En del gillar hellre wienersemla, medan andra vill ha vaniljkräm i stället för mandelmassa. Jag tror det finns en semla som passar alla.

Laktosfri, glutenfri, utan mandelmassa, med vaniljkräm, utan florsocker, eller varför inte en wienersemla?

I år har väntan varit extra lång, i alla fall för dem som håller på traditionen.

– Det märks att fettisdagen är sen i år, många av våra kunder har väntat länge nu, säger Hembageriets Joakim Karlsson.

Att äta semlor den där tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk, är en tradition som är lika viktig som skinkan på jul för många.

– Det är alltid stor efterfrågan, jag tycker det har varit samma tryck i alla år, säger Joakim Karlsson.

Och han vet, för inför årets fettisdag har han laddat upp.

– Vi kommer göra ungefär 1 500 semlor till just fettisdagen, de sista veckorna har det blivit fler och fler som vill äta semlor.

Däremot har utbudet varierat och framför allt tillgängligheten förändrats genom åren. Redan före jul finns det annonser om semlor.

I Töreboda har Hembageriet sålt den populära bullen sedan i början av januari.

– Det kommer alltid några som vill ha semlor där direkt efter nyår så fort vi börjar baka, sedan brukar det mattas ut lite för att ta ny fart ju närmare fettisdagen vi kommer.

Nya former

Den traditionella fastlagsbullen, gjord på ljust vetebröd och fylld med mandelmassa och grädde är den som fortfarande toppar listorna, men de senaste åren har semlan kommit i allt fler versioner.

– Det finns laktosfri och det finns glutenfri. Sedan har vi olika storlekar och fyllningar, det finns det mesta. En del gillar hellre wienersemla, medan andra vill ha vaniljkräm i stället för mandelmassa. Jag tror det finns en semla som passar alla.

  • Johanna Drath