03 jan 2014 14:20

23 jan 2015 14:19

Åtal för mordbrand i Månsarud

En 27-årig Törebodabo åtalas i ”Månsarudsmålet” där en 90-årig kvinna rånades och mördades varpå gärningsmannen brände ner huset.

Det var natten till den 10 oktober ifjol som 27-åringen tog sig in för att råna 90-åriga Margareta Fimmerstad i hennes bostad vid Månsaruds golfbana utanför Töreboda. Vid tillfället fanns även kvinnans son Lars Fimmerstad, 68, i huset.

Under fredagen kom åtalet mot 27-åringen. Kammaråklagare Lars Johanssons åtalar mannen för mord och försök till mord, grovt rån, grov mordbrand, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till våld mot tjänsteman.

Enligt åtalet ska mannen ha tagit ett hårt grepp om strupen samt utdelat ett knivhugg som orsakat kvinnans död. ”Genom våldet har XX dels med uppsåt berövat Margareta Fimmerstad livet, dels stulit två ringar, mobiltelefon, dator och bilnycklar”, framgår av i åtalet.

27-åringen utsatte även kvinnans 68-årige son för våld i samband med en plånboksstöld. ”Genom att sätta eld på huset har XX med uppsåt försökt beröva Lars Fimmerstad livet.”

När polisen anlände till platsen var huset övertänt. Med hjälp av en polisman lyckades 68-åringen rädda sig ut genom ett fönster på övervåningen. I samband med gripandet försökte gärningsmannen köra på en av polismännen när han flydde på en moped.

Kammaråklagaren anser att såväl rångärningen som mordbrandsgärningen ska bedömas som grova brott då de skett i annans bostad och då dödligt våld använts.

Det var natten till den 10 oktober ifjol som 27-åringen tog sig in för att råna 90-åriga Margareta Fimmerstad i hennes bostad vid Månsaruds golfbana utanför Töreboda. Vid tillfället fanns även kvinnans son Lars Fimmerstad, 68, i huset.

Under fredagen kom åtalet mot 27-åringen. Kammaråklagare Lars Johanssons åtalar mannen för mord och försök till mord, grovt rån, grov mordbrand, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och försök till våld mot tjänsteman.

Enligt åtalet ska mannen ha tagit ett hårt grepp om strupen samt utdelat ett knivhugg som orsakat kvinnans död. ”Genom våldet har XX dels med uppsåt berövat Margareta Fimmerstad livet, dels stulit två ringar, mobiltelefon, dator och bilnycklar”, framgår av i åtalet.

27-åringen utsatte även kvinnans 68-årige son för våld i samband med en plånboksstöld. ”Genom att sätta eld på huset har XX med uppsåt försökt beröva Lars Fimmerstad livet.”

När polisen anlände till platsen var huset övertänt. Med hjälp av en polisman lyckades 68-åringen rädda sig ut genom ett fönster på övervåningen. I samband med gripandet försökte gärningsmannen köra på en av polismännen när han flydde på en moped.

Kammaråklagaren anser att såväl rångärningen som mordbrandsgärningen ska bedömas som grova brott då de skett i annans bostad och då dödligt våld använts.

  • Tomas Höglund