29 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

"Det kan bli en rekordmarknad"

Årets julmarknad och julskyltning i Töreboda centrum kan dra rekordmånga. Det tror i alla fall marknadsgeneral Per Ottosson.
– Vi har Elisa's och Sveriges bästa kör.

Julskyltningen på första advent är en tradition som Törebodaborna och handeln värnar om. Folk brukar gå man ur huse denna eftermiddag och det tycks inte spela någon roll om det är vintervitt eller höstrusk. Det blir ändå en folkfest.

Lucia utses

– Nu har vi en av de programmässigt bästa julskyltningarna genom tiderna. Vi har dansbandet Elisa's på scenen för att premiärspela sin nya julskiva och så har vi Sveriges bästa kör – Team Elisa. Det är svårslaget, tycker Per Ottosson som är ovetande om väderförhållandena på hemmaplan då han laddar upp inför julmarknaden i en solstol på Teneriffa.

Han är stolt över den tradition som har skapats i Töreboda. Marschallerna lyser upp utmed gatorna, tomtetåget brukar vara långt och innehållsrikt med både tvåbenta små som stora och fyrbenta vänner. Dessutom bidrar musikkåren och tomtebandet till julstämningen.

Och så är detta dagen då det blir klart vem som blir lucia i kommunen. Kandidaterna finns på plats för att sjunga några av adventssångerna. Lotten avgör vem som får bära ljuskronan och dragning sker inför publik.

– Jag förväntar mig mycket folk och en härlig julstämning, säger Per Ottosson.

Visthuset och museet

Under söndagseftermiddagen finns också chans att titta in i museet på Kungsgatan där Töreboda-Björkängs hembygdsförening håller sin marknad med bröd-, ängel- och tomtelotteri. På Visthuset ställer hantverkare kring kanalen ut.

Butikerna har öppet och några håller hårt på traditionen att avtäcka sina julpyntade skyltfönster på första advent.

Fiskdamm och andra aktiviteter pågår på torget där också kommunens utvecklingsstipendium delas ut.

Julskyltningen på första advent är en tradition som Törebodaborna och handeln värnar om. Folk brukar gå man ur huse denna eftermiddag och det tycks inte spela någon roll om det är vintervitt eller höstrusk. Det blir ändå en folkfest.

Lucia utses

– Nu har vi en av de programmässigt bästa julskyltningarna genom tiderna. Vi har dansbandet Elisa's på scenen för att premiärspela sin nya julskiva och så har vi Sveriges bästa kör – Team Elisa. Det är svårslaget, tycker Per Ottosson som är ovetande om väderförhållandena på hemmaplan då han laddar upp inför julmarknaden i en solstol på Teneriffa.

Han är stolt över den tradition som har skapats i Töreboda. Marschallerna lyser upp utmed gatorna, tomtetåget brukar vara långt och innehållsrikt med både tvåbenta små som stora och fyrbenta vänner. Dessutom bidrar musikkåren och tomtebandet till julstämningen.

Och så är detta dagen då det blir klart vem som blir lucia i kommunen. Kandidaterna finns på plats för att sjunga några av adventssångerna. Lotten avgör vem som får bära ljuskronan och dragning sker inför publik.

– Jag förväntar mig mycket folk och en härlig julstämning, säger Per Ottosson.

Visthuset och museet

Under söndagseftermiddagen finns också chans att titta in i museet på Kungsgatan där Töreboda-Björkängs hembygdsförening håller sin marknad med bröd-, ängel- och tomtelotteri. På Visthuset ställer hantverkare kring kanalen ut.

Butikerna har öppet och några håller hårt på traditionen att avtäcka sina julpyntade skyltfönster på första advent.

Fiskdamm och andra aktiviteter pågår på torget där också kommunens utvecklingsstipendium delas ut.

  • Jenny Allvin