09 feb 2016 11:12

09 feb 2016 11:12

Alpmat för trötta sportlovsben

TT: Mat

Februari är en skidmånad. Massor av svenskar ger sig av till Alperna. Vi som stannar hemma kan alltid trösta oss med österrikisk mat.

Vissa länders kök tänker man liksom inte på. Det är de kulinariska bjässarna som Italien och Frankrike som stjäl all uppmärksamhet. Men efter att ha åkt till den underbara lilla hålan Gaschurn i Montafondalen i över trettio år har jag kommit att älska det österrikiska köket.

Numera blir det inte varje år, och jag får kalasa på tyrolervis hemma i köket i stället. Det österrikiska köket är tämligen stabbigt, fast på ett bra vis. Och det är just den typen av rejäl mat som man längtar efter när låren värker efter en hård dag i pisterna.

Perfekt tillagad

Men de har också underbara sallader och smörgåsar om man vill ha något lite lättare. Ofta med syrliga inslag som känns uppfriskande och inspirerande. Och har du en gång ätit en perfekt tillagad wienerschnitzel är det svårt att vänja sig vid våra svenska minst sagt mediokra vägkrogsvarianter. Och gulaschsoppan må vara ungersk, men sällan har den väl smakat bättre än som en stärkande lunch på en restaurang på en österrikisk alptopp.

Smak genom tiden

Influenserna är också många, bland annat just det ungerska, men även från Italien och Balkan. Många invandrare har genom historien tagit med sina rätter och med tiden har de smält in i landets kulinariska traditioner. Knödeln (en fylld degboll, låter kanske inte så gott, men det är det) har till exempel sitt ursprung i nuvarande Tjeckien.

Oavsett om du har skidat dagen lång eller inte är det österrikiska köket absolut värt att testa. Jag har plockat ut några klassiska godingar. Resten är upp till dig. God tur!

Vissa länders kök tänker man liksom inte på. Det är de kulinariska bjässarna som Italien och Frankrike som stjäl all uppmärksamhet. Men efter att ha åkt till den underbara lilla hålan Gaschurn i Montafondalen i över trettio år har jag kommit att älska det österrikiska köket.

Numera blir det inte varje år, och jag får kalasa på tyrolervis hemma i köket i stället. Det österrikiska köket är tämligen stabbigt, fast på ett bra vis. Och det är just den typen av rejäl mat som man längtar efter när låren värker efter en hård dag i pisterna.

Perfekt tillagad

Men de har också underbara sallader och smörgåsar om man vill ha något lite lättare. Ofta med syrliga inslag som känns uppfriskande och inspirerande. Och har du en gång ätit en perfekt tillagad wienerschnitzel är det svårt att vänja sig vid våra svenska minst sagt mediokra vägkrogsvarianter. Och gulaschsoppan må vara ungersk, men sällan har den väl smakat bättre än som en stärkande lunch på en restaurang på en österrikisk alptopp.

Smak genom tiden

Influenserna är också många, bland annat just det ungerska, men även från Italien och Balkan. Många invandrare har genom historien tagit med sina rätter och med tiden har de smält in i landets kulinariska traditioner. Knödeln (en fylld degboll, låter kanske inte så gott, men det är det) har till exempel sitt ursprung i nuvarande Tjeckien.

Oavsett om du har skidat dagen lång eller inte är det österrikiska köket absolut värt att testa. Jag har plockat ut några klassiska godingar. Resten är upp till dig. God tur!

  • Mia Gahne