13 nov 2017 18:03

13 nov 2017 19:25

Eldklotet är allt hetare

BOWLING: Ungdomsreportage: Mariestad har fått tre lag på ungdomssidan

För fyra år sedan hade Team Eldklotet ett ungdomslag i bowling i Mariestad.
Nu finns det tre och alla ligger i toppen av sina serier.
– Intresset sprids när man pratar om det i skolan, säger Kajsa Samuelsson, elva år.

Nuförtiden är det snarare regel än undantag att föreningar har svårt att locka ungdomar till sina aktiviteter. Men i bowlingföreningen Team Eldklotet har man upplevt den motsatta trenden de senaste åren.

2013/14 fanns det ett ungdomsbowlingslag i Mariestad. 2016/17 utökade man till två lag och redan till årets säsong fyller man upp tre lag.

– Det är vi och Kvänum i hela Västergötland som har tre ungdomslag, säger Sara Samuelsson från styrelsen.

Totalt är man 31 ungdomar mellan 8 och 18 år. 18 av dem har licens för att spela tävlingsbowling.

Det gör de dessutom riktigt bra. Det lag som heter Team Eldklotet U3 har vunnit alla fem av årets matcher, men ligger på andra plats på grund av färre spelade matcher än BK Kyrk. Lag U1 ligger också på andra plats i sin grupp, slagna endast av lagkompisarna i Team Eldklotet U2.

– Det är otroligt kul att se vilket uppsving vi har fått. Vi har blandat våra lag åldersmässigt och det är en av sporterna där tjejer och killar kan spela på lika villkor. Det är en individuell idrott, men man spelar ändå i lag. De verkar ha väldigt roligt ihop och är måna om varandra, säger Sara.

Testat på seniorspel

Team Eldklotet är en renodlad ungdomsförening och när löftena är flygfärdiga hamnar de antingen i BK Qvinns, Team Mariestad eller BK Gärdet. Tre av spelarna i Eldklotet är överskrivna i någon av seniorföreningarna. Det är också därifrån ungdomstränarna hämtas. Gabriel Karlsson, Martin Forsell, Pontus Hessle-Sandstedt, Emelie Karlsson, Anton Kvarnström och Casper Samuelsson har alla spelat seniormatcher.

– Gabriel har varit tränare i 16 år och tagit fram många talanger.

När MT-sporten kommer på besök i bowlinghallen är det slutposition och glidsteg som står på träningsagendan.

– Man ska liksom glida fram när man slår iväg klotet, förklarar åttaårige Erik Larsson.

Med mamma, pappa och två storebröder som bowlar eller har bowlat låg sporten nära till hands även för Erik. Men han erkänner att det funnits en ”hatkärlek” till bowlingen.

– Det är så konstigt. Först tyckte jag om det, sen hatade jag det, och nu är det superkul igen.

Förhoppningen från Team Eldklotet är att i framtiden få ihop lag till en serie för elitjuniorer. Någon sådan har inte funnits på ett par år. Nu verkar Eldklotets egna spelarunderlag räcka, men det måste finnas motståndare.

– Jag har hört att Tidaholm också har stora kullar. I framtiden kan det nog gå, säger Ulrika Larson.

Nuförtiden är det snarare regel än undantag att föreningar har svårt att locka ungdomar till sina aktiviteter. Men i bowlingföreningen Team Eldklotet har man upplevt den motsatta trenden de senaste åren.

2013/14 fanns det ett ungdomsbowlingslag i Mariestad. 2016/17 utökade man till två lag och redan till årets säsong fyller man upp tre lag.

– Det är vi och Kvänum i hela Västergötland som har tre ungdomslag, säger Sara Samuelsson från styrelsen.

Totalt är man 31 ungdomar mellan 8 och 18 år. 18 av dem har licens för att spela tävlingsbowling.

Det gör de dessutom riktigt bra. Det lag som heter Team Eldklotet U3 har vunnit alla fem av årets matcher, men ligger på andra plats på grund av färre spelade matcher än BK Kyrk. Lag U1 ligger också på andra plats i sin grupp, slagna endast av lagkompisarna i Team Eldklotet U2.

– Det är otroligt kul att se vilket uppsving vi har fått. Vi har blandat våra lag åldersmässigt och det är en av sporterna där tjejer och killar kan spela på lika villkor. Det är en individuell idrott, men man spelar ändå i lag. De verkar ha väldigt roligt ihop och är måna om varandra, säger Sara.

Testat på seniorspel

Team Eldklotet är en renodlad ungdomsförening och när löftena är flygfärdiga hamnar de antingen i BK Qvinns, Team Mariestad eller BK Gärdet. Tre av spelarna i Eldklotet är överskrivna i någon av seniorföreningarna. Det är också därifrån ungdomstränarna hämtas. Gabriel Karlsson, Martin Forsell, Pontus Hessle-Sandstedt, Emelie Karlsson, Anton Kvarnström och Casper Samuelsson har alla spelat seniormatcher.

– Gabriel har varit tränare i 16 år och tagit fram många talanger.

När MT-sporten kommer på besök i bowlinghallen är det slutposition och glidsteg som står på träningsagendan.

– Man ska liksom glida fram när man slår iväg klotet, förklarar åttaårige Erik Larsson.

Med mamma, pappa och två storebröder som bowlar eller har bowlat låg sporten nära till hands även för Erik. Men han erkänner att det funnits en ”hatkärlek” till bowlingen.

– Det är så konstigt. Först tyckte jag om det, sen hatade jag det, och nu är det superkul igen.

Förhoppningen från Team Eldklotet är att i framtiden få ihop lag till en serie för elitjuniorer. Någon sådan har inte funnits på ett par år. Nu verkar Eldklotets egna spelarunderlag räcka, men det måste finnas motståndare.

– Jag har hört att Tidaholm också har stora kullar. I framtiden kan det nog gå, säger Ulrika Larson.