18 maj 2017 10:55

18 maj 2017 10:56

Daniel Falemos kanonstart på SM

MOTORCYKEL: Roadracing-SM

Roadracingsäsongen kunde inte ha börjat bättre för Mariestadsbördige Daniel Falemo.
Vid årets första SM-tävling på Anderstorp vann Falemo båda racen.
– Det känns väldigt skönt att kunna starta säsongen med en dubbelvinst, säger han.

I helgen var det premiär för SM-serien i roadracing på Anderstorp. Daniel Falemo, född i Mariestad men med klubbadress Falkenbergs MK, är med i Superbike-klassen, en klass som han vann förra året. Totalsegern ifjol var Daniels andra och kom efter stor dramatik där han och Karlskogaföraren Lukas Bäckström kunde skiljas åt först under de sista varven vid den sista deltävlingen.

Kvalet gick bra

I år kör Daniel för Yamaha Team Sweden och han fick en riktig smakstart på Anderstorp.

– Kvalet var tight, men jag startade i pole position med 0,068 sekunder till godo till tvåan som var min teamkamrat Jari Touvinen.

Starten är inte Falemos adelsmärke och han kom iväg först som femma från sin pole position i det första racet. Fjärdeplatsen nådde han redan innan kurvan och när han kom ut därifrån var han på tredje plats med Jari Touvinen och Marius-Ripel Jensen framför sig. En bra inbromsning in i GP-kurvan gjorde att Daniel tog sig förbi båda förarna som låg före.

– Racet avbröts efter tio varv på grund av en krasch med två förare inblandade. Jag tog mig över mållinjen med en lucka på 3,6 sekunder till bakomvarande.

Blöt bana

Söndagens kval präglades av svåra förhållanden med kyla och lite regnstänk i luften.

– Planen var att går ut och känna på det och långsamt öka tempot med sikte på en topp sex-placering.

Det blev en tredjeplats i kvalet och även från tredje startposition fick Daniel en svag start och tappade placeringar i andra racet. Återigen gjorde en lyckad inbromsning att han tog sig förbi ett par förare i den första kurvan. Till slut slogs han om slutsegern med Marius-Ripel Jensen, Jesper Hubner och Jari Touvinen.

– Jag hade kontakt och gjorde ett försök att ta mig om. Men det var trångt och jag fick backa av.

Gick om i kurvan

Daniel lyckades dock plocka placering efter placering. Plötsligt stod det återigen mellan honom och klubbkamraten Jari Touvinen. Luckan kom i Hansen-kurvan. Daniel tog chansen och höll ledningen i mål.

– Jag noterade en bästa tid på 1:33,2.

Nästa tävling är på Sviestad i början av juni.

Mariestadskillen William Svärd, Götene MK, tog två andraplatser i den mindre klassen Moto3/125GP.

I helgen var det premiär för SM-serien i roadracing på Anderstorp. Daniel Falemo, född i Mariestad men med klubbadress Falkenbergs MK, är med i Superbike-klassen, en klass som han vann förra året. Totalsegern ifjol var Daniels andra och kom efter stor dramatik där han och Karlskogaföraren Lukas Bäckström kunde skiljas åt först under de sista varven vid den sista deltävlingen.

Kvalet gick bra

I år kör Daniel för Yamaha Team Sweden och han fick en riktig smakstart på Anderstorp.

– Kvalet var tight, men jag startade i pole position med 0,068 sekunder till godo till tvåan som var min teamkamrat Jari Touvinen.

Starten är inte Falemos adelsmärke och han kom iväg först som femma från sin pole position i det första racet. Fjärdeplatsen nådde han redan innan kurvan och när han kom ut därifrån var han på tredje plats med Jari Touvinen och Marius-Ripel Jensen framför sig. En bra inbromsning in i GP-kurvan gjorde att Daniel tog sig förbi båda förarna som låg före.

– Racet avbröts efter tio varv på grund av en krasch med två förare inblandade. Jag tog mig över mållinjen med en lucka på 3,6 sekunder till bakomvarande.

Blöt bana

Söndagens kval präglades av svåra förhållanden med kyla och lite regnstänk i luften.

– Planen var att går ut och känna på det och långsamt öka tempot med sikte på en topp sex-placering.

Det blev en tredjeplats i kvalet och även från tredje startposition fick Daniel en svag start och tappade placeringar i andra racet. Återigen gjorde en lyckad inbromsning att han tog sig förbi ett par förare i den första kurvan. Till slut slogs han om slutsegern med Marius-Ripel Jensen, Jesper Hubner och Jari Touvinen.

– Jag hade kontakt och gjorde ett försök att ta mig om. Men det var trångt och jag fick backa av.

Gick om i kurvan

Daniel lyckades dock plocka placering efter placering. Plötsligt stod det återigen mellan honom och klubbkamraten Jari Touvinen. Luckan kom i Hansen-kurvan. Daniel tog chansen och höll ledningen i mål.

– Jag noterade en bästa tid på 1:33,2.

Nästa tävling är på Sviestad i början av juni.

Mariestadskillen William Svärd, Götene MK, tog två andraplatser i den mindre klassen Moto3/125GP.