17 maj 2017 16:40

17 maj 2017 16:40

Bernt dammar av sin gamla OS-cykel

CYKEL: Retrovättern

Bernt Johanssons klassiska guldcykel står hos Vadsbo idrottshistoriska sällskap.
Men snart är det dags att olja kedjan igen.
Mariestadsprofilen ska nämligen köra nya satsningen Retrovättern med cykeln från Montréal.

Vem kan glömma bilderna från OS i Montréal 1976 när Bernt Johansson höjer armarna i skyn och rullar över mållinjen som guldmedaljör i herrarnas linjelopp?

Den 15 juni ska Bernt sätta sig på den klassiska cykeln igen. Retrovättern är precis vad det låter som. Det är ett uppvisningslopp dagen före Vätternrundan där alla med en gammal cykel och tidsenlig utrustning kan delta kostnadsfritt.

– Cykeln står på ett museum i dag och jag har funderat länge på att damma av den. Det finns ett lopp i Italien som körs på veterancyklar. Men så fick jag höra talas om det här och det lät ju väldigt kul. I dag är det så mycket ”high tech” med karbon och annat. Det här är verkligen ”back to basic”, säger Johansson i ett pressmeddelande.

”Rullar lika lätt”

Samtidigt finns det många likheter mellan dagens moderna cyklar och Bernts guldhoj.

– Jag skulle mycket väl kunna köra Vätternrundan på min OS-cykel. Den rullar lika lätt och det är samma lösning på hjul, ram, kedja och växlar. Skillnaden är att växlarna sitter i ramen på de gamla cyklarna och att det är remmar i pedalerna istället för att man klickar fast skorna.

Retrovättern körs på samma bana som Vättern-GP, elitloppet som körs i centrala Motala. Varje varv är ungefär 1 000 meter.

Cykelveckan i Motala invigs i år redan den 9 juni, direkt efter Minivättern. Kronan på verket är förstås Vätternrundan 300 kilometer som avgörs den 16-17 juni. Vätternrundan är en del i den svenska klassikern och över 23 000 cyklister är anmälda.

Vem kan glömma bilderna från OS i Montréal 1976 när Bernt Johansson höjer armarna i skyn och rullar över mållinjen som guldmedaljör i herrarnas linjelopp?

Den 15 juni ska Bernt sätta sig på den klassiska cykeln igen. Retrovättern är precis vad det låter som. Det är ett uppvisningslopp dagen före Vätternrundan där alla med en gammal cykel och tidsenlig utrustning kan delta kostnadsfritt.

– Cykeln står på ett museum i dag och jag har funderat länge på att damma av den. Det finns ett lopp i Italien som körs på veterancyklar. Men så fick jag höra talas om det här och det lät ju väldigt kul. I dag är det så mycket ”high tech” med karbon och annat. Det här är verkligen ”back to basic”, säger Johansson i ett pressmeddelande.

”Rullar lika lätt”

Samtidigt finns det många likheter mellan dagens moderna cyklar och Bernts guldhoj.

– Jag skulle mycket väl kunna köra Vätternrundan på min OS-cykel. Den rullar lika lätt och det är samma lösning på hjul, ram, kedja och växlar. Skillnaden är att växlarna sitter i ramen på de gamla cyklarna och att det är remmar i pedalerna istället för att man klickar fast skorna.

Retrovättern körs på samma bana som Vättern-GP, elitloppet som körs i centrala Motala. Varje varv är ungefär 1 000 meter.

Cykelveckan i Motala invigs i år redan den 9 juni, direkt efter Minivättern. Kronan på verket är förstås Vätternrundan 300 kilometer som avgörs den 16-17 juni. Vätternrundan är en del i den svenska klassikern och över 23 000 cyklister är anmälda.