Ett år med konstgräset

FOTBOLL: Inför division 5

Borta är den tid då elaka tungor kallade anläggningen ”Töreträsk”.
Snart ett år efter konstgräsets intåg kan Töreboda IK se tillbaka på en investering som förändrat hela klubben.
– Det har varit värt allt slit, säger ordföranden Daniel Esplund.

Sällan har väl en förening längtat efter något så mycket som Töreboda IK längtade efter sitt konstgräs. Ambitionen med att anlägga en konstgräsplan på Töreshov har funnits i flera olika omgångar. Den senaste, som alltså blev verklighet, tog sin början 2011. Då befann sig klubbens gräsplaner i en mindre kris.

– Föräldrarna ville inte skicka sina barn till B-planen för det luktade så hemskt om dem när de kom hem. Man skämdes ju när andra lag kom hit, säger Esplund.

– Därför förlades nästan allting till A-planen. Den tog också mycket stryk, säger klubbens fotbollsansvarige Magnus Olofsson.

Fler möjligheter

Den resa som inleddes med ansökan om lån och bidrag 2011 avslutades formellt när landslagshjälten Anders Svensson slog den symboliska första avsparken till Törebodagrabben Vilmer Blom-Rotmark vid konstgräsets invigning den 13 augusti. Men då hade planen redan varit på plats sedan senvåren.

– Först och främst ger den oss helt andra träningsförutsättningar för alla våra lag. Just nu tränar min yngsta son och hans lag därute. Det har väl aldrig tidigare hänt i början av april. Ungdomslagen tycker att det är roligt att träna igen, säger Esplund.

– Och som senior så sparar man flera timmar i veckan på att ha en egen plan i stället för att åka till Mariestad eller Ulvåker på vintern, säger Olofsson.

Får in planhyra

Bortsett från att de 14 ungdomslagen och fyra representationslagen har en perfekt plan att spela på under vintern, så innebär konstgräset också viss ekonomisk fördel för TIK som får in planhyra från andra klubbar. Under vintern har främst Moholms herr- och damlag samt Hova och damerna i Gullspång/Hova/Weimer nyttjat planen.

– Det är helt sekundärt. Tiden får väl utvisa hur mycket av kostnaderna som det täcker. Vi tror väl inte att det ska täcka så mycket. Men vi har heller inte budgeterat för några intäkter på planhyran, säger ordföranden.

Notan för konstgräsplanen gick på ungefär åtta miljoner.

– Kommunen lånade ut fem miljoner. Det är ett räntefritt lån, men vi amorterar såklart. Tre miljoner kom från ett bidrag från Allmänna arvsfonden och 400 000 kronor kom från Riksidrottsförbundet.

Många menar att det är svårare att försvara sig på konstgräs och att närkampsspelet förändras.

– Det håller jag med om. Det känns som att spelet blir tajtare på naturgräs, men att det blir mer spel på fötterna på konstgräs, säger Magnus Olofsson.

I allsvenskan pratar man om bland andra Elfsborg, Östersund och IFK Norrköping som konstgräslag. Men att Töreboda IK skulle bli Vadsbos konstgräslag avfärdar Olofsson och Esplund.

– Vi har bara en konstgräsmatch på hela säsongen. Den 7 september mot Valtorp, säger Olofsson.

20 apr 2017 21:30

21 apr 2017 09:38