05 okt 2016 06:00

05 okt 2016 06:00

Laddad för en ny säsong

KONSTÅKNING: Joshi Helgesson mellanlandar i Tibro

Joshi Helgesson huserar numera i Toronto, Kanada där hon gör en nysatsning. Men när det är dags för en tävling i Finland till helgen passar den 23-åriga konståkningsstjärnan på att hälsa på ”hemma” i Tibro under några dagar.
– Skönt att få komma hem och träffa alla, vänner och familj, igen, tycker hon.

Helgesson flyttade till Toronto, Kanada i juli och hon har acklimatiserat sig väl under de månader hon nu har varit där.

– Allting fungerar jättebra. Det känns bara bra. Även fast det är skönt att komma hem så trivs jag väldigt bra där borta också, säger Joshi Helgesson till SLA.

Hon kom till Sverige i söndags för att spendera några dagar i Tibro med familj och vänner. Men redan på onsdag bär det av till Finland och Esbo utanför Helsingfors för att tävla i Finlandia Trophy, den 6–9 oktober.

– Det är jätteskönt att vara hemma i Sverige igen. Speciellt nu när jag ska tävla i Finland till helgen, det är bra med tanke på tidsomställningen, men sedan är det också skönt att få träffa familjen och alla vänner igen, fortsätter Joshi Helgesson.

”Gått väldigt snabbt”

Joshi är laddad inför säsongen.

– Nu ska det bli roligt att få börja tävla, det ser jag framemot. Det har varit en lång försäsong men den har ändå gått väldigt snabbt. Det har gått snabbare än vad det brukar och det kan väl bero på att det är väldigt mycket nytt att ta in.

I Toronto tränas Joshi av den meriterande duon Brian Orser och Tracy Wilson som har tagit flera VM- och OS-medaljer.

– Jag lär mig nya saker hela tiden. Det finns verkligen jättemycket att jobba på men samtidigt känner jag att jag blir bättre också. Allting är väldigt bra och det är en väldigt bra atmosfär i klubben. Alla är väldigt snälla och hjälpsamma vilket är väldigt skönt. Jag tycker att det går framåt hela tiden. Det känns som att jag kommer överens med tränarna och de tycker om att träna mig också. Det fungerar jättebra.

I helgen som gick var det första tävlingen för säsongen för Joshi. Hon blev sjua i den internationella tävlingen Autumn Classic i Montreal.

– Det var en svensk domare där som tyckte att det såg väldigt bra ut och hon gillade båda mina program. Det var en bra start. Jag fick positiva besked.

Har tagit nya steg

Efter bara några månader i Toronto känner Joshi att hon är på rätt väg. Anrika The Cricket Club som fostrat många konståkningsstjärnor är hennes nya klubb.

– Jag tycker att jag har utvecklats och tagit steg redan nu. Bara en sådan sak som att få planera alla träningar själv och göra många träningar på egen hand, det är väldigt utvecklande och jag lär mig mycket av det också.

Hur kan en dag se ut?

– Antingen har jag tre eller två ispass om dagen. Första passet är vid ungefär åtta på morgonen och sedan kan jag gå hem emellan om jag vill eftersom jag bor så nära. Sedan har jag ett till pass klockan tolv och ett till klockan två. Jag har också fyspass med tränare i klubben fyra gånger i veckan.

– Jag har väldigt många vänner där borta så ibland hittar vi på något ihop utanför träningarna. Det är väldigt många som är lika gamla som mig och i ungefär samma situation. Det är träningskompisar från hela världen.

Hur mycket har du jobbat med programmen?

– Det har jag jobbat väldigt mycket med och de känns bättre än förra året. Vi hoppas att det ska bli riktigt bra.

Beskriv skillnaden från tidigare program?

– Vi har jobbat väldigt mycket med skridskoåkningen emellan alla elementen för att försöka få mera fart. Det har jag börjat få nu tycker jag och när jag har mer fart blir det inte riktigt lika jobbigt. Jag behöver inte kämpa mig igenom så mycket som jag kanske har fått göra innan. Det tyckte den svenska domaren att jag hade jobbat på. Det var skönt att få höra.

Nu drar tävlingssäsongen i gång på allvar och Joshi Helgesson ska genomföra två GP-tävlingar under hösten, den första i Kanada i slutet av oktober och den andra i Kina i mitten på november. De stora målen är EM i Tjeckien i januari och VM i Finland i mars. Innan de båda mästerskapen är det också SM i december.

Men det långsiktiga målet är OS i Sydkorea 2018.

– Mitt mål är att få tävla där. Det är det som jag satsar mot och därför har jag gjort den här satsningen, upplägget och flyttat till Toronto.

Helgesson flyttade till Toronto, Kanada i juli och hon har acklimatiserat sig väl under de månader hon nu har varit där.

– Allting fungerar jättebra. Det känns bara bra. Även fast det är skönt att komma hem så trivs jag väldigt bra där borta också, säger Joshi Helgesson till SLA.

Hon kom till Sverige i söndags för att spendera några dagar i Tibro med familj och vänner. Men redan på onsdag bär det av till Finland och Esbo utanför Helsingfors för att tävla i Finlandia Trophy, den 6–9 oktober.

– Det är jätteskönt att vara hemma i Sverige igen. Speciellt nu när jag ska tävla i Finland till helgen, det är bra med tanke på tidsomställningen, men sedan är det också skönt att få träffa familjen och alla vänner igen, fortsätter Joshi Helgesson.

”Gått väldigt snabbt”

Joshi är laddad inför säsongen.

– Nu ska det bli roligt att få börja tävla, det ser jag framemot. Det har varit en lång försäsong men den har ändå gått väldigt snabbt. Det har gått snabbare än vad det brukar och det kan väl bero på att det är väldigt mycket nytt att ta in.

I Toronto tränas Joshi av den meriterande duon Brian Orser och Tracy Wilson som har tagit flera VM- och OS-medaljer.

– Jag lär mig nya saker hela tiden. Det finns verkligen jättemycket att jobba på men samtidigt känner jag att jag blir bättre också. Allting är väldigt bra och det är en väldigt bra atmosfär i klubben. Alla är väldigt snälla och hjälpsamma vilket är väldigt skönt. Jag tycker att det går framåt hela tiden. Det känns som att jag kommer överens med tränarna och de tycker om att träna mig också. Det fungerar jättebra.

I helgen som gick var det första tävlingen för säsongen för Joshi. Hon blev sjua i den internationella tävlingen Autumn Classic i Montreal.

– Det var en svensk domare där som tyckte att det såg väldigt bra ut och hon gillade båda mina program. Det var en bra start. Jag fick positiva besked.

Har tagit nya steg

Efter bara några månader i Toronto känner Joshi att hon är på rätt väg. Anrika The Cricket Club som fostrat många konståkningsstjärnor är hennes nya klubb.

– Jag tycker att jag har utvecklats och tagit steg redan nu. Bara en sådan sak som att få planera alla träningar själv och göra många träningar på egen hand, det är väldigt utvecklande och jag lär mig mycket av det också.

Hur kan en dag se ut?

– Antingen har jag tre eller två ispass om dagen. Första passet är vid ungefär åtta på morgonen och sedan kan jag gå hem emellan om jag vill eftersom jag bor så nära. Sedan har jag ett till pass klockan tolv och ett till klockan två. Jag har också fyspass med tränare i klubben fyra gånger i veckan.

– Jag har väldigt många vänner där borta så ibland hittar vi på något ihop utanför träningarna. Det är väldigt många som är lika gamla som mig och i ungefär samma situation. Det är träningskompisar från hela världen.

Hur mycket har du jobbat med programmen?

– Det har jag jobbat väldigt mycket med och de känns bättre än förra året. Vi hoppas att det ska bli riktigt bra.

Beskriv skillnaden från tidigare program?

– Vi har jobbat väldigt mycket med skridskoåkningen emellan alla elementen för att försöka få mera fart. Det har jag börjat få nu tycker jag och när jag har mer fart blir det inte riktigt lika jobbigt. Jag behöver inte kämpa mig igenom så mycket som jag kanske har fått göra innan. Det tyckte den svenska domaren att jag hade jobbat på. Det var skönt att få höra.

Nu drar tävlingssäsongen i gång på allvar och Joshi Helgesson ska genomföra två GP-tävlingar under hösten, den första i Kanada i slutet av oktober och den andra i Kina i mitten på november. De stora målen är EM i Tjeckien i januari och VM i Finland i mars. Innan de båda mästerskapen är det också SM i december.

Men det långsiktiga målet är OS i Sydkorea 2018.

– Mitt mål är att få tävla där. Det är det som jag satsar mot och därför har jag gjort den här satsningen, upplägget och flyttat till Toronto.