12 sep 2016 09:17

12 sep 2016 09:17

Maria blev skogens stora drottning

ORIENTERING: DMSkogsberg tog storslam vid DM

Maria Skogsberg, Mariestads FK, tog i helgen storslam när DM natt-, sprint- och långdistans i orientering avgjordes.
Med tre förstaplatser kunde hon i söndags lämna Karlsborgsskogarna som tävlingarnas okrönta drottning.

– Det känns bra. Seger förra helgen på medeldistansen och nu tre segrar denna helg är inte fel, säger Maria med ett stort leende.

Vad har du att säga om segern i nattävlingen?

– Det var ganska lättlöpt terräng och jag gjorde egentligen bara en liten miss under loppet. Jag hade köpt en ny pannlampa inför loppet och det var stor skillnad mot min gamla. Framför allt fick jag ett bättre kartlyse med den nya och det är viktigt på natten.

Sprinten då? Den avgjordes ju inne på Karlsborgs fästning. Passade det dig?

– Nja, det var ju väldigt lätt orientering där inne så det handlade mest om att springa fort. Kontrollerna var lätta att hitta. Jag gjorde ett dåligt vägväl som kostade mig 16 sekunder. Som tur var hade jag råd med den missen eftersom jag vann med 25 sekunder.

Den sista DM-tävlingen var långdistansen och avgjordes under söndagen i skogarna kring Humsbölet som ligger mellan Undenäs och Karlsborg. De som tävlat där tidigare vet att Humsbölet har en mycket krävande terräng som kräver stort fokus och att man har koll på kartan hela tiden.

Jag spikade de tre första kontrollerna så då kändes det riktigt bra. Sen gjorde jag ett dåligt vägval till fyran som kostade mig kanske tre-fyra minuter och då blev jag lite stressad. Kom också lite snett både till femman och sexan. Efter halva loppet var jag ordentligt trött men jag bet ihop samtidigt som jag förstod att konkurrenterna också skulle vara slitna.

Duktiga talanger

Förutom Maria fanns det några till som visade framfötterna under helgen. Två utav dem var Johan Mårtensson och Axel Olsson som båda springer för OK Skogsstjärnan.

Johans facit under DM-helgen blev tvåa i natten, sexa i sprinten och tvåa på långdistansen. Dessa resultat gjorde att han tog hem slutsegern i klassen H14 i Team Sportia League där helgens DM -tävlingar ingick. Team Sportia League har pågått sedan i våras där distriktets bästa juniorer har tävlat om slutsegern via ett poängsystem.

– Det här är en stor seger så det känns jäkligt bra. Jag visste ju att min styrka ligger i skogen och jag hade bestämt mig för att gå rätt där ute. Det var så pass svårt så jag visste att många skulle gå bort sig.

Axel Olsson som springer i H16 tog hem segern i söndagens långdistans. Innan dess hade han fått med sig en bronsplakett från nattävlingen och en sjätte plats i sprinten. Segermarginalen i långdistansen blev hela 12 minuter och 53 sekunder.

Vad hade du käkat till frukost i morse? Nästan 13 minuters marginal till tvåan.

– Haha. Det beror säkert på att det här var en orientering som var ovanligt svår. Jag var väl den som orkade med att koncentrera mig bäst.

Mariestads FK kan stoltsera med ytterligare en distriktsmästare och det är Kjell Persson i H80 som var nästan lika framgångsrik som klubbkamraten Maria Skogsberg. Kjell blev etta på natten, tvåa på sprinten och etta på långdistansen.

Det blev en konstig helg. På nattävlingen var jag nere vid sjön, vände, och lyckades hitta en stig som ledde mig rätt. Idag på långdistansen gjorde jag en bom som kostade mig många minuter och var nästan på väg på att bryta. Men jag lyckades läsa in mig och komma igen och det var tur det, skrattar Kjell.

– Det känns bra. Seger förra helgen på medeldistansen och nu tre segrar denna helg är inte fel, säger Maria med ett stort leende.

Vad har du att säga om segern i nattävlingen?

– Det var ganska lättlöpt terräng och jag gjorde egentligen bara en liten miss under loppet. Jag hade köpt en ny pannlampa inför loppet och det var stor skillnad mot min gamla. Framför allt fick jag ett bättre kartlyse med den nya och det är viktigt på natten.

Sprinten då? Den avgjordes ju inne på Karlsborgs fästning. Passade det dig?

– Nja, det var ju väldigt lätt orientering där inne så det handlade mest om att springa fort. Kontrollerna var lätta att hitta. Jag gjorde ett dåligt vägväl som kostade mig 16 sekunder. Som tur var hade jag råd med den missen eftersom jag vann med 25 sekunder.

Den sista DM-tävlingen var långdistansen och avgjordes under söndagen i skogarna kring Humsbölet som ligger mellan Undenäs och Karlsborg. De som tävlat där tidigare vet att Humsbölet har en mycket krävande terräng som kräver stort fokus och att man har koll på kartan hela tiden.

Jag spikade de tre första kontrollerna så då kändes det riktigt bra. Sen gjorde jag ett dåligt vägval till fyran som kostade mig kanske tre-fyra minuter och då blev jag lite stressad. Kom också lite snett både till femman och sexan. Efter halva loppet var jag ordentligt trött men jag bet ihop samtidigt som jag förstod att konkurrenterna också skulle vara slitna.

Duktiga talanger

Förutom Maria fanns det några till som visade framfötterna under helgen. Två utav dem var Johan Mårtensson och Axel Olsson som båda springer för OK Skogsstjärnan.

Johans facit under DM-helgen blev tvåa i natten, sexa i sprinten och tvåa på långdistansen. Dessa resultat gjorde att han tog hem slutsegern i klassen H14 i Team Sportia League där helgens DM -tävlingar ingick. Team Sportia League har pågått sedan i våras där distriktets bästa juniorer har tävlat om slutsegern via ett poängsystem.

– Det här är en stor seger så det känns jäkligt bra. Jag visste ju att min styrka ligger i skogen och jag hade bestämt mig för att gå rätt där ute. Det var så pass svårt så jag visste att många skulle gå bort sig.

Axel Olsson som springer i H16 tog hem segern i söndagens långdistans. Innan dess hade han fått med sig en bronsplakett från nattävlingen och en sjätte plats i sprinten. Segermarginalen i långdistansen blev hela 12 minuter och 53 sekunder.

Vad hade du käkat till frukost i morse? Nästan 13 minuters marginal till tvåan.

– Haha. Det beror säkert på att det här var en orientering som var ovanligt svår. Jag var väl den som orkade med att koncentrera mig bäst.

Mariestads FK kan stoltsera med ytterligare en distriktsmästare och det är Kjell Persson i H80 som var nästan lika framgångsrik som klubbkamraten Maria Skogsberg. Kjell blev etta på natten, tvåa på sprinten och etta på långdistansen.

Det blev en konstig helg. På nattävlingen var jag nere vid sjön, vände, och lyckades hitta en stig som ledde mig rätt. Idag på långdistansen gjorde jag en bom som kostade mig många minuter och var nästan på väg på att bryta. Men jag lyckades läsa in mig och komma igen och det var tur det, skrattar Kjell.

  • Tord Gustafsson