12 sep 2016 13:51

12 sep 2016 13:53

Dubbla mästare från Mariestad

MOTORCYKEL: Roadracing

William Svärds guld i Moto3 var säkrat sedan tidigare.
Daniel Falemo hade en betydligt mer dramatisk väg till sin SM-seger.

Den gångna helgen avgjordes SM-serierna i roadracing. Som MT tidigare skrivit är Mariestad dubbelt representerade i den absoluta Sverigetoppen i två av klasserna. Mariestadsstudenten William Svärd hade sedan tidigare säkrat sin seger i klassen Moto3.

Desto mer nervöst var det för Daniel Falemo, uppväxt i Mariestad, i den större Superbikeklassen.

Inför finalen låg Falemo tvåa i totalen med fem poäng upp till Lukas Bäckström i totalledning och fem poäng ner till Jesper Hubner på tredje plats.

– För egen del var jag tvungen att vara före Bäckström i bägge racen och före Hubner i minst ett av racen. Hubner hade pressen på sig då han behövde vinna bägge racen, säger Daniel Falemo.

På lördagen kvalade Daniel, tävlandes för Falkenberg, in som trea och lyckades hålla sin position in i första kurvan. Han tog sig snabbt om Bäckström och började sedan duellen med Hubner.

– De fyra första varven bytte vi positioner flera gånger och det var riktigt tufft, tajt men juste körning.

Från femte till sextonde varvet höll Daniel Falemo sin ledning med Hubner jagandes bakom.

– På varv 16 bestämde jag mig för att pressa lite till i inbromsningarna. På varv 17 gick Hubner omkull i inbromsningen bakom mig i sina försök att komma i kapp och jag kunde köra in som segrare efter 20 varv.

Man mot man

Eftersom Jesper Hubner gått omkull var han borta från totalsegern. Mariestadaren Falemo och Lukas Bäckström, Karlskoga, låg nu på exakt samma poäng inför söndagens avgörande. Där kvalade Daniel in som tvåa och gick även in som tvåa i första kurvan. På varv två gick Daniel Falemo om sin toppkonkurrent.

– Det började kännas bekvämt och jag drygade ut min ledning men då blev det rödflagg om omstart på racet.

Vid nästa försök var det betydligt tajtare mellan Falemo och Bäckström, men även då blev det rödflagg efter en krasch.

– Det blev en ny omstart och jag var återigen tvåa in i första kurvan. Jag tog honom i inbromsningen in i chikanen och det blev väldigt tuffa sista varv, men jag höll undan och gick i mål som etta och vinnare i SM.

Segern var Daniel Falemos andra i SM. Senast var 2014.

– Det känns fantastiskt kul att med mina små medel och mitt lilla team kunna slå två unga förare med bättre förutsättningar och som båda varit ute och kört i VM.

Den gångna helgen avgjordes SM-serierna i roadracing. Som MT tidigare skrivit är Mariestad dubbelt representerade i den absoluta Sverigetoppen i två av klasserna. Mariestadsstudenten William Svärd hade sedan tidigare säkrat sin seger i klassen Moto3.

Desto mer nervöst var det för Daniel Falemo, uppväxt i Mariestad, i den större Superbikeklassen.

Inför finalen låg Falemo tvåa i totalen med fem poäng upp till Lukas Bäckström i totalledning och fem poäng ner till Jesper Hubner på tredje plats.

– För egen del var jag tvungen att vara före Bäckström i bägge racen och före Hubner i minst ett av racen. Hubner hade pressen på sig då han behövde vinna bägge racen, säger Daniel Falemo.

På lördagen kvalade Daniel, tävlandes för Falkenberg, in som trea och lyckades hålla sin position in i första kurvan. Han tog sig snabbt om Bäckström och började sedan duellen med Hubner.

– De fyra första varven bytte vi positioner flera gånger och det var riktigt tufft, tajt men juste körning.

Från femte till sextonde varvet höll Daniel Falemo sin ledning med Hubner jagandes bakom.

– På varv 16 bestämde jag mig för att pressa lite till i inbromsningarna. På varv 17 gick Hubner omkull i inbromsningen bakom mig i sina försök att komma i kapp och jag kunde köra in som segrare efter 20 varv.

Man mot man

Eftersom Jesper Hubner gått omkull var han borta från totalsegern. Mariestadaren Falemo och Lukas Bäckström, Karlskoga, låg nu på exakt samma poäng inför söndagens avgörande. Där kvalade Daniel in som tvåa och gick även in som tvåa i första kurvan. På varv två gick Daniel Falemo om sin toppkonkurrent.

– Det började kännas bekvämt och jag drygade ut min ledning men då blev det rödflagg om omstart på racet.

Vid nästa försök var det betydligt tajtare mellan Falemo och Bäckström, men även då blev det rödflagg efter en krasch.

– Det blev en ny omstart och jag var återigen tvåa in i första kurvan. Jag tog honom i inbromsningen in i chikanen och det blev väldigt tuffa sista varv, men jag höll undan och gick i mål som etta och vinnare i SM.

Segern var Daniel Falemos andra i SM. Senast var 2014.

– Det känns fantastiskt kul att med mina små medel och mitt lilla team kunna slå två unga förare med bättre förutsättningar och som båda varit ute och kört i VM.