26 jun 2016 20:50

26 jun 2016 20:50

Fin seger för Maria

RIDSPORT: Östsvenska mästerskapen

Maria Nilsson från Mariestad och hästen Sæunn frá Sauðadalsá kom hem till Skaraborg som östsvenska mästare i fyrgång. Ekipaget segrade vid en mästerskapstävling på Stenholmen i Linköping.

Östsvenska Mästerskapen är en fyradagarstävling som i år lockade över 200 deltagare. Maria och Sæunn tog förstaplatsen i grenen fyrgång (V5) med poängen 6,17 och de lyckades också ta en tredjeplats i töltgrenen T8 med poängen 6,59.

Maria bor i Mariestad med sina tre hästar hemma på gården och tävlar för den skaraborgska islandshästklubben Frigg.

– Sæunn är ett elvaårigt sto som jag köpte på Island förra vintern. Hon är otroligt vänligt sinnad, känslig och lyhörd men har samtidigt mycket nerv och tempo. En perfekt blandning tycker jag, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag har ridit till och från sen jag var fem år gammal och gick över från dressyrhäst till islandshäst för drygt tre år sedan. Jag har fyra hästar hemma på gården, varav tre är mina. Min yngsta häst är under grundutbildning nu och jag hoppas kunna tävla den i femgång och passgrenar på sikt.

Veckan efter midsommar är det tävlingsdags igen då Maria och klubbkamraten Elin Skogsberg åker till en tävling i Enköping, för att försöka kvala till SM i Gaedingakeppni som avgörs i slutet av juli.

Rena gångarter

Islandshästar delas in i fyrgångare och femgångare och kan tävlas i bland annat fyrgång, femgång, tölt på ovalbana och i flygande pass på rakbana. I samtliga grenar gäller det att visa gångarterna så rent som möjligt.

Tävlingsformen gaedingakeppni växer stort i Sverige och målet med tävlingsformen är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gaedingur.

Här gäller det att visa upp en häst med stor samarbetsvilja, mycket gång, tempo, vilja, glädje och som utstrålar power med energiska och lösgjorda gångarter.

Östsvenska Mästerskapen är en fyradagarstävling som i år lockade över 200 deltagare. Maria och Sæunn tog förstaplatsen i grenen fyrgång (V5) med poängen 6,17 och de lyckades också ta en tredjeplats i töltgrenen T8 med poängen 6,59.

Maria bor i Mariestad med sina tre hästar hemma på gården och tävlar för den skaraborgska islandshästklubben Frigg.

– Sæunn är ett elvaårigt sto som jag köpte på Island förra vintern. Hon är otroligt vänligt sinnad, känslig och lyhörd men har samtidigt mycket nerv och tempo. En perfekt blandning tycker jag, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag har ridit till och från sen jag var fem år gammal och gick över från dressyrhäst till islandshäst för drygt tre år sedan. Jag har fyra hästar hemma på gården, varav tre är mina. Min yngsta häst är under grundutbildning nu och jag hoppas kunna tävla den i femgång och passgrenar på sikt.

Veckan efter midsommar är det tävlingsdags igen då Maria och klubbkamraten Elin Skogsberg åker till en tävling i Enköping, för att försöka kvala till SM i Gaedingakeppni som avgörs i slutet av juli.

Rena gångarter

Islandshästar delas in i fyrgångare och femgångare och kan tävlas i bland annat fyrgång, femgång, tölt på ovalbana och i flygande pass på rakbana. I samtliga grenar gäller det att visa gångarterna så rent som möjligt.

Tävlingsformen gaedingakeppni växer stort i Sverige och målet med tävlingsformen är att hitta den bästa hästen som på isländska kallas för Gaedingur.

Här gäller det att visa upp en häst med stor samarbetsvilja, mycket gång, tempo, vilja, glädje och som utstrålar power med energiska och lösgjorda gångarter.