03 maj 2016 15:44

03 maj 2016 15:44

Albert Bunjakis Kosovo med i Uefa

FOTBOLL: UEFA-kongressen

Kosovo, med Mariestadsprofilen Albert Bunjaki som förbundskapten, har valts in i det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa.
Vid tisdagens kongress i Budapest fick landet 28 ja-röster och 24 nej-röster. Två röster lades ner.

Beslutet innebär att Kosovo därmed kan kvala in till framtida EM-mästerskap.

Ordföranden i Kosovos fotbollsförbund, Fadil Vokrrim säger till TT att det var ett ”historiskt ögonblick”.

Den 13 maj håller det internationella fotbollförbundet, Fifa, sin årliga kongress. Då ska Kosovofrågan upp på agendan även där. Men Albert Bunjaki var i en intervju med MT den 9 mars hoppfull kring ett Fifa-godkännande och kval till VM i Ryssland 2018.

– Fifa har redan skickat ut information till andra länder i kvalgrupp i att om Kosovo godkänns hamnar de där.

I kvalgrupp i finns Finland, Island, Kroatien, Ukraina och Turkiet.

I samma intervju sade Bunjaki att han ser slutet på sitt uppdrag med Kosovo.

– Under de kommande fyra åren är målet att gå till ett VM eller EM. Det kommer vi klara av. Sen har jag gjort mitt. Det är nog första gången jag säger det, men då har jag varit förbundskapten i elva år. Jag har nya egna målsättningar, ett klubblag eller ett annat landslag, och Kosovo behöver någon som kan utveckla laget vidare.

Kosovo har förutom Albert Bunjaki flera svenska inslag. Assisterande förbundskapten är Tord Grip. Nuvarande och tidigare allsvenska profiler som Loret Sadiku, Erton Fejzullahu, Ilir Berisha och Shpetim Hasani har spelat landskamper för landet.

Beslutet innebär att Kosovo därmed kan kvala in till framtida EM-mästerskap.

Ordföranden i Kosovos fotbollsförbund, Fadil Vokrrim säger till TT att det var ett ”historiskt ögonblick”.

Den 13 maj håller det internationella fotbollförbundet, Fifa, sin årliga kongress. Då ska Kosovofrågan upp på agendan även där. Men Albert Bunjaki var i en intervju med MT den 9 mars hoppfull kring ett Fifa-godkännande och kval till VM i Ryssland 2018.

– Fifa har redan skickat ut information till andra länder i kvalgrupp i att om Kosovo godkänns hamnar de där.

I kvalgrupp i finns Finland, Island, Kroatien, Ukraina och Turkiet.

I samma intervju sade Bunjaki att han ser slutet på sitt uppdrag med Kosovo.

– Under de kommande fyra åren är målet att gå till ett VM eller EM. Det kommer vi klara av. Sen har jag gjort mitt. Det är nog första gången jag säger det, men då har jag varit förbundskapten i elva år. Jag har nya egna målsättningar, ett klubblag eller ett annat landslag, och Kosovo behöver någon som kan utveckla laget vidare.

Kosovo har förutom Albert Bunjaki flera svenska inslag. Assisterande förbundskapten är Tord Grip. Nuvarande och tidigare allsvenska profiler som Loret Sadiku, Erton Fejzullahu, Ilir Berisha och Shpetim Hasani har spelat landskamper för landet.