01 maj 2016 14:58

01 maj 2016 14:58

Nya segrar – häftigt derby att vänta

FOTBOLL: Division 2 Östra

Töreboda städade av Tidaholm redan i den första halvleken och vann med 3–0.
Mariestads Bois malde ner toppkonkurrenten Råda och tog en fin 2–1-seger i en riktig krigarmatch.
Vadsbos två bästa damlag har fått en smakstart på serien. På fredag möts de i ett hett prestigederby.

– Vi lär knappast behöva ladda något extra. Det kommer bli en stor utmaning. När det gäller derbyn spelar tabeller ingen roll. Då kan allt hända, säger Törebodas tränare Hans Hermansson.

Hans lag var först ut i den andra omgången när det vankades hemmamatch på Töreshov på fredagskvällen.

Töreboda inledde matchen med en rivstart. Redan efter åtta minuter hade Hanna Flodin dykt upp i en andravåg efter att Emelie Johnsson skapat ett läge framför Tidaholmsmålet. Flodin gjorde inget misstag utan gav Töreboda en viktig ledning. Den utökades två gånger om med kvarten kvar till paus. Först satte Clara Adenvall 2–0 innan Hanna Flodin slog till på nytt.

3–0-målet går inte till historien som det vackraste men efter en bökig situation vid en hörna hade Töreboda plötsligt med sig en 3-0-ledning i paus.

Bra målvakt

– Sen går Tidaholm ner på en trebackslinje och lyfter många långa bollar mot oss. Vi får lite problem i början av andra men kontrollerar ändå matchen bra. Hade inte Tidaholm haft en så duktig målvakt kunde siffrorna blivit större, säger Hermansson som även delade ut plus till sin egen målvakt Yvonne Andersson.

I och med att Töreboda tog sin andra raka seger var det upp till Mariestads Bois att svara på Valborgsmässoafton. Senast hade Boisdamerna kört över Skara med 5–0. För motståndet den här veckan stod förväntade topplaget Råda.

– Vi kom till en plan som var svår att spela på. Dessutom blåste det väldigt mycket. Det var bara att ta på sig det berömda blåstället, säger Boistränaren Jesper Rydh som erkänner att vinden spelade så pass stor roll att lagen hade varsin halvlek.

Gjorde drömmål

Under de första 45 minuterna hade Råda medvind och ledde också med 1–0 i paus efter ett friläge. När lagen bytte planhalva ändrade matchen skepnad. Bois tog över och Louise de Jongh serverades ett inspel av Rebecka Suneson.

– I tredje- eller fjärdeläget tryckte hon bollen i mål.

Bois avgörande mål var ett riktigt drömmål. Sofia Wenell drog till på halvvolley och bollen letade sig in i krysset. Att målet kom i den 87:e minuten gjorde förstås inte saken sämre.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Jesper Rydh.

Och nu väntar ett derby mot Töreboda på fredag. Hur ser du på det?

– Intressant. Även om jag inte känner så mycket prestige själv vet jag att det finns en stor prestige klubbarna emellan. För vår del kan vi inte klaga på någonting i vårt spel hittills. Kan vi göra samma sak mot Töreboda tror jag att vi har goda möjligheter till tre poäng.

– Vi lär knappast behöva ladda något extra. Det kommer bli en stor utmaning. När det gäller derbyn spelar tabeller ingen roll. Då kan allt hända, säger Törebodas tränare Hans Hermansson.

Hans lag var först ut i den andra omgången när det vankades hemmamatch på Töreshov på fredagskvällen.

Töreboda inledde matchen med en rivstart. Redan efter åtta minuter hade Hanna Flodin dykt upp i en andravåg efter att Emelie Johnsson skapat ett läge framför Tidaholmsmålet. Flodin gjorde inget misstag utan gav Töreboda en viktig ledning. Den utökades två gånger om med kvarten kvar till paus. Först satte Clara Adenvall 2–0 innan Hanna Flodin slog till på nytt.

3–0-målet går inte till historien som det vackraste men efter en bökig situation vid en hörna hade Töreboda plötsligt med sig en 3-0-ledning i paus.

Bra målvakt

– Sen går Tidaholm ner på en trebackslinje och lyfter många långa bollar mot oss. Vi får lite problem i början av andra men kontrollerar ändå matchen bra. Hade inte Tidaholm haft en så duktig målvakt kunde siffrorna blivit större, säger Hermansson som även delade ut plus till sin egen målvakt Yvonne Andersson.

I och med att Töreboda tog sin andra raka seger var det upp till Mariestads Bois att svara på Valborgsmässoafton. Senast hade Boisdamerna kört över Skara med 5–0. För motståndet den här veckan stod förväntade topplaget Råda.

– Vi kom till en plan som var svår att spela på. Dessutom blåste det väldigt mycket. Det var bara att ta på sig det berömda blåstället, säger Boistränaren Jesper Rydh som erkänner att vinden spelade så pass stor roll att lagen hade varsin halvlek.

Gjorde drömmål

Under de första 45 minuterna hade Råda medvind och ledde också med 1–0 i paus efter ett friläge. När lagen bytte planhalva ändrade matchen skepnad. Bois tog över och Louise de Jongh serverades ett inspel av Rebecka Suneson.

– I tredje- eller fjärdeläget tryckte hon bollen i mål.

Bois avgörande mål var ett riktigt drömmål. Sofia Wenell drog till på halvvolley och bollen letade sig in i krysset. Att målet kom i den 87:e minuten gjorde förstås inte saken sämre.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Jesper Rydh.

Och nu väntar ett derby mot Töreboda på fredag. Hur ser du på det?

– Intressant. Även om jag inte känner så mycket prestige själv vet jag att det finns en stor prestige klubbarna emellan. För vår del kan vi inte klaga på någonting i vårt spel hittills. Kan vi göra samma sak mot Töreboda tror jag att vi har goda möjligheter till tre poäng.