04 feb 2016 18:56

04 feb 2016 18:56

Martin gör succé i bandy-VM

BANDY: VM

Matchen mot Lettland var som en promenad i parken. Men i en ovan backposition har Otterbäckenfostrade Martin Johansson ställts på betydligt större prov under VM-turneringen.
Och han har löst det med bravur.

– Det har gått bra. Det tycker jag faktiskt, säger Johansson, numera Villa Lidköping.

Framförallt är det matchen mot Ryssland i onsdags som sticker ut. De senaste åren har mötena länderna emellan varit jämna, men de tre senaste VM-finalerna har ryssarna stått som segrare. Nu satte sig Sverige i respekt efter en fin 6–3-seger i gruppspelet.

”Bra defensiv”

– Vår första halvlek var jättebra och vi ledde med 5–0 i halvtid. Sen går det fort och de gör tre mål på fem minuter. Som helhet var det en väldigt rolig match att spela. Det small åt båda hållen. Och så spelade vi otroligt bra defensivt. Första halvlek hade de bara ett skott på mål.

Är det den största matchen du spelat?

– Ja, det är det. Framförallt är tempot högre. Ingenting är på samma nivå, jag tror inte folk förstår hur fort det går. Jag har aldrig varit så trött efter en match. Men det är de här matcherna man ser fram emot.

Alla förhandstips placerar Sverige och Ryssland i final. Martin erkänner att det ”vore att ljuga” att säga att snacket är annorlunda i Uljanovsk. Skulle Ryssland stå som motståndare i en eventuell final kan onsdagens seger vara viktig att ha i bagaget.

– Segern var viktig. Vi pratade faktiskt om just det innan matchen. Vi frågade oss själva hur viktig vi tyckte gruppspelsmatchen var. Vi sade att vi verkligen skulle gå ut och ge vårt bästa och det genomförde vi fullt ut.

”Lite som korpen”

Torsdagens match mot Lettland var inte lika tuff, och inte heller speciellt spännande. 28–3 skrevs siffrorna mot Lettland, sist i B-poolen. I en intervju med TT säger Martin Johanssons lagkamrat Daniel Berlin att om Sverige hade kört för fullt hade det slutat med betydligt större siffror. I stället är han inne på att Sverige ska ge Lettland en chans att lära sig för att den fortfarande väldigt lilla bandyvärlden på så sätt ska kunna bli större efterhand.

– Vi har ett ansvar, och måste göra det vi kan för att hjälpa dem bli bättre, säger Berlin till TT.

Martin är inne på samma spår.

– Det är stort för Lettland att möta oss. Det var väl det viktigaste. Egentligen vill man bara att matchen ska ta slut. Men vi fick chansen att åka av oss lite.

Hur stor är klasskillnaden?

– De hade inte platsat i något seriesystem i Sverige. Det är väl lite som korpen.

Finland näst på tur

Tuffare motstånd väntar på lördag igen då Sverige ställs mot Finland i semifinal.

– Där är skillnaden inte så stor. Får de matchen dit de vill, med bra skytte och mycket fysik bakåt kan det bli svårt. Deras chans är att ”söndra” matchen och få oss ur balans.

Martin Johanssons egna VM-insatser har precis som Sveriges varit imponerande - trots en ovan position som back.

– Men i internationella matcher blir backarna lite som libero. Det gäller att vara på rätt sida bollen och spelet böljar mycket mer. Det är roligt att ställas på prov.

Förutom matcherna mot Ryssland och Lettland har Sverige mött Finland, vinst 9–1, och Kazakstan, vinst med 11–4. Johanssons uppgifter är primärt defensiva men han står ändå noterad för ett mästerskapsmål.

– Det var mot Kazakstan på en hörna.

– Det har gått bra. Det tycker jag faktiskt, säger Johansson, numera Villa Lidköping.

Framförallt är det matchen mot Ryssland i onsdags som sticker ut. De senaste åren har mötena länderna emellan varit jämna, men de tre senaste VM-finalerna har ryssarna stått som segrare. Nu satte sig Sverige i respekt efter en fin 6–3-seger i gruppspelet.

”Bra defensiv”

– Vår första halvlek var jättebra och vi ledde med 5–0 i halvtid. Sen går det fort och de gör tre mål på fem minuter. Som helhet var det en väldigt rolig match att spela. Det small åt båda hållen. Och så spelade vi otroligt bra defensivt. Första halvlek hade de bara ett skott på mål.

Är det den största matchen du spelat?

– Ja, det är det. Framförallt är tempot högre. Ingenting är på samma nivå, jag tror inte folk förstår hur fort det går. Jag har aldrig varit så trött efter en match. Men det är de här matcherna man ser fram emot.

Alla förhandstips placerar Sverige och Ryssland i final. Martin erkänner att det ”vore att ljuga” att säga att snacket är annorlunda i Uljanovsk. Skulle Ryssland stå som motståndare i en eventuell final kan onsdagens seger vara viktig att ha i bagaget.

– Segern var viktig. Vi pratade faktiskt om just det innan matchen. Vi frågade oss själva hur viktig vi tyckte gruppspelsmatchen var. Vi sade att vi verkligen skulle gå ut och ge vårt bästa och det genomförde vi fullt ut.

”Lite som korpen”

Torsdagens match mot Lettland var inte lika tuff, och inte heller speciellt spännande. 28–3 skrevs siffrorna mot Lettland, sist i B-poolen. I en intervju med TT säger Martin Johanssons lagkamrat Daniel Berlin att om Sverige hade kört för fullt hade det slutat med betydligt större siffror. I stället är han inne på att Sverige ska ge Lettland en chans att lära sig för att den fortfarande väldigt lilla bandyvärlden på så sätt ska kunna bli större efterhand.

– Vi har ett ansvar, och måste göra det vi kan för att hjälpa dem bli bättre, säger Berlin till TT.

Martin är inne på samma spår.

– Det är stort för Lettland att möta oss. Det var väl det viktigaste. Egentligen vill man bara att matchen ska ta slut. Men vi fick chansen att åka av oss lite.

Hur stor är klasskillnaden?

– De hade inte platsat i något seriesystem i Sverige. Det är väl lite som korpen.

Finland näst på tur

Tuffare motstånd väntar på lördag igen då Sverige ställs mot Finland i semifinal.

– Där är skillnaden inte så stor. Får de matchen dit de vill, med bra skytte och mycket fysik bakåt kan det bli svårt. Deras chans är att ”söndra” matchen och få oss ur balans.

Martin Johanssons egna VM-insatser har precis som Sveriges varit imponerande - trots en ovan position som back.

– Men i internationella matcher blir backarna lite som libero. Det gäller att vara på rätt sida bollen och spelet böljar mycket mer. Det är roligt att ställas på prov.

Förutom matcherna mot Ryssland och Lettland har Sverige mött Finland, vinst 9–1, och Kazakstan, vinst med 11–4. Johanssons uppgifter är primärt defensiva men han står ändå noterad för ett mästerskapsmål.

– Det var mot Kazakstan på en hörna.