03 feb 2016 06:00

03 feb 2016 06:00

Mellbloms expertis i TV

FRIIDROTT: Ska kommentera friidrotten under sommar-OS

Efter två Berlin Marathon avancerar tidigare Mariestadsbon, Jonas Mellblom, till Rio-OS.
Under sommarens olympiska spel kommer friidrottsprofilen synas i TV-rutan som expertkommentator.
– Det var inte svårt att tacka ja när erbjudandet kom, säger han.

För drygt 20 år sedan flyttade Jonas Mellblom från Mariestad till det småländska friidrottsmeckat Växjö. Då kanske mest känd som tränare åt spjutkastaren Dag Wennlund. Ett tränaruppdrag som senare gjorde Mellblom ansvarig för det svenska spjutlandslaget under flera år.

Men till sommarens OS i Rio kommer det inte bara handla om kastgrenar, då kommer friidrottstränaren arbeta som expertkommentator under Viasats sändningar från spelen.

– Det här med kommentatorsuppdragen började egentligen med Berlin Marathon 2014. Jag gjorde då mitt första jobb i TV och sedan fick jag åter frågan ett år senare, säger han.

Uppenbarligen gick det riktigt bra, för när Viasat började planera inför sommarens äventyr i Rio, blev Mellblom tillfrågad igen och denna gången rör det sig om all friidrott.

– Jenny Kallur och Carolina Klüft är ju båda tidigare elitutövare och de kommer också vara med när det gäller friidrotten. Det tycker jag blir en bra mix och bredd med tanke på våra olika erfarenheter inom sporten.

– Sedan kommer jag arbeta i team med Robert Tennisberg och Per Forsberg. Vi tre har jobbat ihop under maratonsändningarna och det har fungerat väldigt bra. Utmaningen blir under ett sådant här stort arrangemang att vända sig till en bred publik.

– Under OS är det väldigt många som tittar och friidrott lockar alltid en stor publik och då gäller det att lägga sig på en nivå som når en så bred publik som möjligt.

Än är inte alla detaljer spikade, men själva friidrotten inleds den 12 augusti.

– Jag antar att vi kommer vara på plats någon eller några dagar i förväg och sedan blir det nog jobb från tidig morgon till sen kväll. Det ska bli ett spännande uppdrag. Det är en underdrift att säga att jag är sportintresserad så det här passar mig bra.

För drygt 20 år sedan flyttade Jonas Mellblom från Mariestad till det småländska friidrottsmeckat Växjö. Då kanske mest känd som tränare åt spjutkastaren Dag Wennlund. Ett tränaruppdrag som senare gjorde Mellblom ansvarig för det svenska spjutlandslaget under flera år.

Men till sommarens OS i Rio kommer det inte bara handla om kastgrenar, då kommer friidrottstränaren arbeta som expertkommentator under Viasats sändningar från spelen.

– Det här med kommentatorsuppdragen började egentligen med Berlin Marathon 2014. Jag gjorde då mitt första jobb i TV och sedan fick jag åter frågan ett år senare, säger han.

Uppenbarligen gick det riktigt bra, för när Viasat började planera inför sommarens äventyr i Rio, blev Mellblom tillfrågad igen och denna gången rör det sig om all friidrott.

– Jenny Kallur och Carolina Klüft är ju båda tidigare elitutövare och de kommer också vara med när det gäller friidrotten. Det tycker jag blir en bra mix och bredd med tanke på våra olika erfarenheter inom sporten.

– Sedan kommer jag arbeta i team med Robert Tennisberg och Per Forsberg. Vi tre har jobbat ihop under maratonsändningarna och det har fungerat väldigt bra. Utmaningen blir under ett sådant här stort arrangemang att vända sig till en bred publik.

– Under OS är det väldigt många som tittar och friidrott lockar alltid en stor publik och då gäller det att lägga sig på en nivå som når en så bred publik som möjligt.

Än är inte alla detaljer spikade, men själva friidrotten inleds den 12 augusti.

– Jag antar att vi kommer vara på plats någon eller några dagar i förväg och sedan blir det nog jobb från tidig morgon till sen kväll. Det ska bli ett spännande uppdrag. Det är en underdrift att säga att jag är sportintresserad så det här passar mig bra.

  • Johanna Drath