17 nov 2015 22:35

17 nov 2015 22:48

Sverige klart för fotbolls-EM

FOTBOLL

Sverige är klart för fotbolls-EM i Frankrike nästa år.

Detta efter att på tisdagskvällen ha spelat 2-2 mot Danmark i den andra och helt avgörande play off-matchen i Köpenhamn.

Zlatan Ibrahimovic gjorde 1–0 efter en smart lagd hörna i den 19:e spelminuten. Det var Kim Källström som slog en inåtskruvad hörna som Ibrahimovic kunde slå in i det bortre hörnet otagbart för den danske målvakten Kasper Schmeichel.

Sverige var dessutom nära ett 2–0-mål drygt halvvägs in i den första halvleken då Ibrahimovic kom loss till vänster, men Schmeichel  kunde den gången reflexrädda med en benparad.

Resultatet stod sig den första halvleken ut, vilket gjorde det möjligt för Sverige att gå ut med ett stort psykologiskt övertag i den andra halvleken.

Kvaliteten sjönk

Efter halvtidsvilan sjönk spelkvaliteten. Danmark försökte forcera och hade bland annat ett farligt läge i den 71:a minuten, men utan att lyckas få in bollen.

I stället var det Sverige som genom ett fantastiskt vackert frisparksmål av Zlatan Ibrahimovic kunde säkra både segern i matchen och avancemanget till EM-slutspelet nästa år. Att Danmark i den 81 spelminuten till sist fick in bollen och kunde reducera Sveriges ledning hade ingen praktisk betydelse. Målet såg dock på intet sätt otagbart ut. Där borde Sveriges målvakt Andreas Isaksson ha agerat betydligt mer resolut i stället för det halvdana, nonchalanta ingripande han nu presterade.

På övertid lyckades Danmark senare kvittera till 2-2, men det räckte inte för att de rödvita skulle kunna förändra det faktum att det är Sverige och inte Danmark som får spela fotbolls-EM nästa sommar.

 

Detta efter att på tisdagskvällen ha spelat 2-2 mot Danmark i den andra och helt avgörande play off-matchen i Köpenhamn.

Zlatan Ibrahimovic gjorde 1–0 efter en smart lagd hörna i den 19:e spelminuten. Det var Kim Källström som slog en inåtskruvad hörna som Ibrahimovic kunde slå in i det bortre hörnet otagbart för den danske målvakten Kasper Schmeichel.

Sverige var dessutom nära ett 2–0-mål drygt halvvägs in i den första halvleken då Ibrahimovic kom loss till vänster, men Schmeichel  kunde den gången reflexrädda med en benparad.

Resultatet stod sig den första halvleken ut, vilket gjorde det möjligt för Sverige att gå ut med ett stort psykologiskt övertag i den andra halvleken.

Kvaliteten sjönk

Efter halvtidsvilan sjönk spelkvaliteten. Danmark försökte forcera och hade bland annat ett farligt läge i den 71:a minuten, men utan att lyckas få in bollen.

I stället var det Sverige som genom ett fantastiskt vackert frisparksmål av Zlatan Ibrahimovic kunde säkra både segern i matchen och avancemanget till EM-slutspelet nästa år. Att Danmark i den 81 spelminuten till sist fick in bollen och kunde reducera Sveriges ledning hade ingen praktisk betydelse. Målet såg dock på intet sätt otagbart ut. Där borde Sveriges målvakt Andreas Isaksson ha agerat betydligt mer resolut i stället för det halvdana, nonchalanta ingripande han nu presterade.

På övertid lyckades Danmark senare kvittera till 2-2, men det räckte inte för att de rödvita skulle kunna förändra det faktum att det är Sverige och inte Danmark som får spela fotbolls-EM nästa sommar.