24 sep 2015 18:15

24 sep 2015 18:18

Mästarbesök i Mariestad

KAMPSPORT: Hontai Yoshin Ryu

Ingen i Sverige har bättre koll på Hontai Yoshin Ryu är stilchefen Olle Borg. I helgen besökte han Mariestad där man nu drar i gång träningen av disciplinen på allvar.

Hontai Yoshin Ryu kommer såklart från Japan, där den här specifika typen av jujutsuskola har funnits sedan 1600-talet. Det är en av få uråldriga japanska stridskonster som går att träna i Sverige och sammanlagt har den högst 50 utövare i hela landet. Via Christer Ekman, som är stilens andraman i Sverige, har den landat i Mariestad hos Takenoko Budoklubb. Man har så smått praktiserat stilen i tre terminer, men med ett läger i helgen satte man i gång mer på allvar.

– Vi var sex personer på lägret. Den här gången var det bara från klubben, men framöver kommer vi att komma med i Västra Götalandsdistriket i jujutsufederationen. Så till kommande läger är tanken att få hit folk från Göteborg och andra orter. Vi kommer även att ha en uppvisning på Skördefesten på lördag, säger Ekman.

Försvarsträning

Träningen i stilen utförs i par där den ena gör förutbestämda angrepp och den andra försvarar sig enligt vissa mönster. Antingen genomförs det vapenlöst eller med speciella stavar, knivar eller svärd.

Christer Ekman kommer att hålla i den fortsatta träningen i Mariestad, men tanken är att Olle Borg ska göra regelbundna besök. Dessutom finns en dröm om att någon av de japanska mästarna kan dyka upp någon gång.

– Storlägret för stilen ska hållas i Stockholm. Har vi tur kanske någon av japanerna vill hänga med till Mariestad. Det kanske är för mycket att hoppas på, men tanken finns.

Hontai Yoshin Ryu kommer såklart från Japan, där den här specifika typen av jujutsuskola har funnits sedan 1600-talet. Det är en av få uråldriga japanska stridskonster som går att träna i Sverige och sammanlagt har den högst 50 utövare i hela landet. Via Christer Ekman, som är stilens andraman i Sverige, har den landat i Mariestad hos Takenoko Budoklubb. Man har så smått praktiserat stilen i tre terminer, men med ett läger i helgen satte man i gång mer på allvar.

– Vi var sex personer på lägret. Den här gången var det bara från klubben, men framöver kommer vi att komma med i Västra Götalandsdistriket i jujutsufederationen. Så till kommande läger är tanken att få hit folk från Göteborg och andra orter. Vi kommer även att ha en uppvisning på Skördefesten på lördag, säger Ekman.

Försvarsträning

Träningen i stilen utförs i par där den ena gör förutbestämda angrepp och den andra försvarar sig enligt vissa mönster. Antingen genomförs det vapenlöst eller med speciella stavar, knivar eller svärd.

Christer Ekman kommer att hålla i den fortsatta träningen i Mariestad, men tanken är att Olle Borg ska göra regelbundna besök. Dessutom finns en dröm om att någon av de japanska mästarna kan dyka upp någon gång.

– Storlägret för stilen ska hållas i Stockholm. Har vi tur kanske någon av japanerna vill hänga med till Mariestad. Det kanske är för mycket att hoppas på, men tanken finns.