27 jul 2015 22:07

27 jul 2015 22:07

Segerjublet ville aldrig tystna

Efter segern mot Spanien kan Michelle de Jongh fira sitt och det svenska F19-landslagets guld.
– Det är fantastiskt att få vara med om när Sverige är bäst på någonting. Sverige är en värdig vinnare, kommenterade Pia Sundhage guldet till Aftonbladet.

Nu kan Michelle de Jongh vara nöjd. Inför måndagens EM-final sa den Bois-fostrade talangen att Sveriges F19 inte var nöjda med att bara vara i final, de skulle göra allt för att ta guld – och precis så blev det.

Nu är det svenska F19-landslaget tillbaka på Europatronen och hyllningarna på sociala medier lät inte vänta på sig. På twitter var flera av Sveriges fotbollsprofiler snabba med gratulationerna.

”Stort GRATTIS tjejer till EM-GULDET i U19” Ni förtjänas att hyllas! Stolt över er!” skrev Nilla Fisher.

”Så välförtjänt!!! Grattis Calle Barrling & co till en fantastiskt fin turnering...Ja, just det GUUUUUUUULD” skrev Lotta Schelin.

Tog kommandot

Linköpings forward Stina Blackstenius, som gjort tre allsvenska mål i år, gav svaret redan i första halvlek. Efter dryga 20 minuter presenterade sig Blackstenius för första gången i matchen när hon urstarkt tog sig helt solo igenom det spanska försvaret. Även om det avslutet inte resulterade i ledning så visade anfallaren att hon var målsugen.

Fem minuter senare stötte 19-åringen först in en vänsterhörna från Ronja Aronsson och nickade sedan in 2–0 efter ett starkt förarbete från Michelle de Jongh.

– Det var stora förväntningar på matchen. Vi såg att vi hade möjligheten att vinna. Det kändes så fantastiskt tryggt på planen. Vi får 1–0 hyfsat tidigt och efter 2–0 känner vi bara att vi ska fortsätta. Det är bland det största jag har upplevt. Vi har haft det så himla bra här i Israel, det känns fantastiskt roligt, säger Blackstenius till Expressen.

Spanien hade mer bollinnehav på Netanya Stadium i Israel, men kom egentligen ingenstans. Sverige fortsatte att ta vara på sina chanser och även om resterande del av halvleken blev mållös så kändes det där svenska guldet allt närmare för varje minut.

Blev spännande

Efter en lång period med få chanser från något av lagen ändrades matchbilden rejält. Den svenska gulddrömmen började svaja nio minuter från slut.

Från ingenstans nickade Spaniens Sandra Hernández in en reducering.

– Då blev vi nervösa. Det blev helt plötsligt spännande igen. Jag kände bara att nu måste Sverige klara att hålla i sin ledning resten av tiden, sade mamma Gunilla de Jongh som såg matchen hemma hos Lotta Hjoberg, medan pappa Richard var på plats i Israel.

Spanjorskorna fick väntad nytändning av sitt mål, men den tändningen släcktes ganska snart.

Med en minut kvar av ordinarie matchtid replikerade Sverige då Stina Blackstenius spelade till Filippa Angeldal, som satte 3–1 – och ledde till stor svensk guldglädje.

– Det var verkligen en spännande match, nu ska vi ta massa segerbilder och skåla i champagne, sade Gunilla efter slutsignalen och EM-guldet.

Nu kan Michelle de Jongh vara nöjd. Inför måndagens EM-final sa den Bois-fostrade talangen att Sveriges F19 inte var nöjda med att bara vara i final, de skulle göra allt för att ta guld – och precis så blev det.

Nu är det svenska F19-landslaget tillbaka på Europatronen och hyllningarna på sociala medier lät inte vänta på sig. På twitter var flera av Sveriges fotbollsprofiler snabba med gratulationerna.

”Stort GRATTIS tjejer till EM-GULDET i U19” Ni förtjänas att hyllas! Stolt över er!” skrev Nilla Fisher.

”Så välförtjänt!!! Grattis Calle Barrling & co till en fantastiskt fin turnering...Ja, just det GUUUUUUUULD” skrev Lotta Schelin.

Tog kommandot

Linköpings forward Stina Blackstenius, som gjort tre allsvenska mål i år, gav svaret redan i första halvlek. Efter dryga 20 minuter presenterade sig Blackstenius för första gången i matchen när hon urstarkt tog sig helt solo igenom det spanska försvaret. Även om det avslutet inte resulterade i ledning så visade anfallaren att hon var målsugen.

Fem minuter senare stötte 19-åringen först in en vänsterhörna från Ronja Aronsson och nickade sedan in 2–0 efter ett starkt förarbete från Michelle de Jongh.

– Det var stora förväntningar på matchen. Vi såg att vi hade möjligheten att vinna. Det kändes så fantastiskt tryggt på planen. Vi får 1–0 hyfsat tidigt och efter 2–0 känner vi bara att vi ska fortsätta. Det är bland det största jag har upplevt. Vi har haft det så himla bra här i Israel, det känns fantastiskt roligt, säger Blackstenius till Expressen.

Spanien hade mer bollinnehav på Netanya Stadium i Israel, men kom egentligen ingenstans. Sverige fortsatte att ta vara på sina chanser och även om resterande del av halvleken blev mållös så kändes det där svenska guldet allt närmare för varje minut.

Blev spännande

Efter en lång period med få chanser från något av lagen ändrades matchbilden rejält. Den svenska gulddrömmen började svaja nio minuter från slut.

Från ingenstans nickade Spaniens Sandra Hernández in en reducering.

– Då blev vi nervösa. Det blev helt plötsligt spännande igen. Jag kände bara att nu måste Sverige klara att hålla i sin ledning resten av tiden, sade mamma Gunilla de Jongh som såg matchen hemma hos Lotta Hjoberg, medan pappa Richard var på plats i Israel.

Spanjorskorna fick väntad nytändning av sitt mål, men den tändningen släcktes ganska snart.

Med en minut kvar av ordinarie matchtid replikerade Sverige då Stina Blackstenius spelade till Filippa Angeldal, som satte 3–1 – och ledde till stor svensk guldglädje.

– Det var verkligen en spännande match, nu ska vi ta massa segerbilder och skåla i champagne, sade Gunilla efter slutsignalen och EM-guldet.