11 jul 2015 13:13

11 jul 2015 13:15

Åtalet mot Deveaux läggs ned

Det var ett av de mest uppmärksammade överfallen i en svensk ishockeyrink. Men det blir inget rättsligt efterspel för den kanadensiske busen André Deveaux.

Åklagaren Margaretha Danielsson Olvon vid Helsingborgs tingsrätt bekräftade under fredagen för National Post att åtalet var nedlagt. ”Den misstänkte har lämnat landet och förväntas inte återvända hit”, skrev hon till tidningen.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky sade till Expressen på nätet att Deveaux med familj är ”jättelyckliga” över beskedet.

– Det har legat som ett ok över dem att han inte ska kunna återvända till Sverige eftersom åklagaren hade sett till att han var anhållen i sin frånvaro, sade han.

Det var på uppvärmningen inför den fjärde matchen i direktkvalet till SHL den 26 mars som dåvarande Röglespelaren André Deveaux överföll Västerås Per Helmersson, fostrade i Mariestad Bois. Några dagar senare blev han polisanmäld av Västerås och fick även sparken från Rögle. Den 31 mars blev han anhållen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Men då hade Deveaux redan lämnat landet.

Den 15 april kom Svenska ishockeyförbundets dom: En nästan elva månader lång avstängning, det längsta straffet någonsin i svensk ishockey.

Det var ett av de mest uppmärksammade överfallen i en svensk ishockeyrink. Men det blir inget rättsligt efterspel för den kanadensiske busen André Deveaux.

Åklagaren Margaretha Danielsson Olvon vid Helsingborgs tingsrätt bekräftade under fredagen för National Post att åtalet var nedlagt. ”Den misstänkte har lämnat landet och förväntas inte återvända hit”, skrev hon till tidningen.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky sade till Expressen på nätet att Deveaux med familj är ”jättelyckliga” över beskedet.

– Det har legat som ett ok över dem att han inte ska kunna återvända till Sverige eftersom åklagaren hade sett till att han var anhållen i sin frånvaro, sade han.

Det var på uppvärmningen inför den fjärde matchen i direktkvalet till SHL den 26 mars som dåvarande Röglespelaren André Deveaux överföll Västerås Per Helmersson, fostrade i Mariestad Bois. Några dagar senare blev han polisanmäld av Västerås och fick även sparken från Rögle. Den 31 mars blev han anhållen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Men då hade Deveaux redan lämnat landet.

Den 15 april kom Svenska ishockeyförbundets dom: En nästan elva månader lång avstängning, det längsta straffet någonsin i svensk ishockey.