22 jun 2015 15:45

22 jun 2015 18:13

Hon pekas ut som blågults framtid

FOTBOLL: Damallsvenskan

Efter Sveriges VM-fiasko vill många se en förändring.

En av dem är Sportbladets krönikör Simon Bank – som ser Michelle de Jongh som en framtida mittfältsgeneral i det svenska landslaget.

– Det är roligt att nämnas i såna sammanhang, säger Mariestadstjejen.

Det svenska landslaget motsvarade knappt förväntningarna i VM i Kanada. Efter tre kryss i gruppspelet lyckades laget med nöd och näppe krångla sig fram till åttondelsfinal där Tyskland var numret större och vann med 4–1.

Många krönikörer och tyckare ansåg att en föryngring är på sin plats.

Simon Bank, som tilldelats pris som årets sportjournalist, var en av dem.

”Om svensk fotboll vill hänga med resten av världen måste de skola in spelare som kan ta rulla ut landslaget på vägen som Sundhage vek av ifrån. Spelskickliga ytterbackar (Magdalena Ericsson?)? En ny mittfältschef (Michelle De Jongh?)? Världen rör sig framåt, en ny förbundskapten (Tony Gustavsson?)”.

”Betyder inget”

– Jag såg det där så fort jag hade vaknat på söndagen. Det gick inte undvika det över huvud taget. Självklart är det roligt att folk nämner ens namn i såna sammanhang. Men det betyder ju inget konkret. Det är bara hans åsikt, säger Michelle de Jongh.

Den Mariestads Bois-fostrade mittfältaren har varit självskriven i samtliga ungdomslandslag och var med och kvalificerade U19-landslaget för EM senare i sommar. Hon hoppas att nå det stora landslaget och nästa VM som spelas i Frankrike 2019.

– Den här gången tog Pia (Sundhage, förbundskapten) ut en mer rutinerad trupp. Kanske behövs det lite föryngring på sikt. Nu är det fyra år till nästa VM, då är jag 22 år. Det är inte omöjligt att jag är med där, säger de Jongh.

Spelledig

18-åringen har just nu spelledigt från sitt Kif Örebro i damallsvenskan som sparkar i gång serien den 9 juli igen. Fjolårets tvåa har inlett skakigt och har med sina sex poäng parkerat på en nionde plats i tabellen efter sju spelade omgångar.

 

 

Det svenska landslaget motsvarade knappt förväntningarna i VM i Kanada. Efter tre kryss i gruppspelet lyckades laget med nöd och näppe krångla sig fram till åttondelsfinal där Tyskland var numret större och vann med 4–1.

Många krönikörer och tyckare ansåg att en föryngring är på sin plats.

Simon Bank, som tilldelats pris som årets sportjournalist, var en av dem.

”Om svensk fotboll vill hänga med resten av världen måste de skola in spelare som kan ta rulla ut landslaget på vägen som Sundhage vek av ifrån. Spelskickliga ytterbackar (Magdalena Ericsson?)? En ny mittfältschef (Michelle De Jongh?)? Världen rör sig framåt, en ny förbundskapten (Tony Gustavsson?)”.

”Betyder inget”

– Jag såg det där så fort jag hade vaknat på söndagen. Det gick inte undvika det över huvud taget. Självklart är det roligt att folk nämner ens namn i såna sammanhang. Men det betyder ju inget konkret. Det är bara hans åsikt, säger Michelle de Jongh.

Den Mariestads Bois-fostrade mittfältaren har varit självskriven i samtliga ungdomslandslag och var med och kvalificerade U19-landslaget för EM senare i sommar. Hon hoppas att nå det stora landslaget och nästa VM som spelas i Frankrike 2019.

– Den här gången tog Pia (Sundhage, förbundskapten) ut en mer rutinerad trupp. Kanske behövs det lite föryngring på sikt. Nu är det fyra år till nästa VM, då är jag 22 år. Det är inte omöjligt att jag är med där, säger de Jongh.

Spelledig

18-åringen har just nu spelledigt från sitt Kif Örebro i damallsvenskan som sparkar i gång serien den 9 juli igen. Fjolårets tvåa har inlett skakigt och har med sina sex poäng parkerat på en nionde plats i tabellen efter sju spelade omgångar.