30 mar 2015 16:52

31 mar 2015 14:03

"En skam för hockeyn"

Per Helmersson efter vansinnesattacken

Västerås förlorade kvalet till SHL och platsen gick till Rögle.
Efterspelet har dock handlat om André Deveaux fula överfall på VIK-spelaren, Mariestadssonen Per Helmersson.
– Rögle borde känna skam över att ha en sån spelare i laget, säger 32-åringen.

I helgen läckte ett klipp ut på André Deveaux när han, i vad hockeytyckare runt om i landet, kallar det ”fulaste överfallet på en ishockeyrink”. Offret? Västerås lagkapten Per Helmersson. På bilderna kan man se att Mariestad Bois-produkten under uppvärmningen står med ryggen mot Rögles zon när Deveaux tar sats och hugger med klubban över Helmerssons vad innan han matar slag i bakhuvudet på honom.

”Helt oprovocerat”

– Det är nog det fulaste jag sett hända i svensk hockey. Det här var helt oprovocerat. Helt otroligt, säger Helmersson till MT om överfallet som blivit en nyhet även i Nordamerika.

– Jag hade nog en väldig tur. Vaden är öm, men hade klubban tagit längre upp, närmare knävecket, så hade nog hela knät rykt. Jag hade tur att han träffade i vaden där det finns så pass mycket mjukdelar.

Kanadensaren Deveaux var inte särskilt ångerfull efter att Rögle vunnit matchserien med sammanlagt 4–1.

– Jag ska tänka på den där killen när jag firar SHL-platsen, sa Deveaux till Sportbladet.

Hårda ord

Västeråstränaren Martin Filander var öppen med att säga vad han tycker om Deveaux.

– Jag har ingen respekt för människan i fråga, och jag tycker att han är en skam för vår idrott. Jag älskar den här sporten, gör allt för den och offrar tid från familj, och att en sån där kille ska få vara med är en skam. Om man inte kan stänga av en sån spelare i 30-40 matcher tycker jag vi är illa ute i svensk ishockey, sa Filander efter söndagens match.

Överfallet är anmält till Tävlingsnämnden och disciplinnämnden väntas ta ett beslut kring Deveaux straff i mitten av veckan.

Helmersson, som vid sidan av hockeyn arbetar som polis, hoppas att kanadensaren får ett hårt straff.

– Jag tycker han är en skam för hockeyn. Vi ska vara förebilder för unga och barn, dom ska se på oss och lära. Sen kommer en sån här idiot. Man ska inte ha på sig några snälla vantar, då ska det till tuffa ord. Man kan inte dalta med en sån här kille.

Helmerssons kontrakt med Västerås går ut den här säsongen. Vad som händer nästa år vet han inte än.

Deveaux får sparken

I ett pressmeddelande som kom sent i måndags eftermiddag meddelade Rögle att Deveaux får lämna klubben.

– Vi som klubb fördömer händelsen. Det är ett oacceptabelt agerande på egen hand och inget vi som klubb står bakom. Agerandet är inte på något vis sanktionerat. Vi har pratat med André i dag om det inträffade och gemensamt beslutat att gå skilda vägar, säger styrelsens ordförande Håkan Eriksson i pressmeddelandet.

I helgen läckte ett klipp ut på André Deveaux när han, i vad hockeytyckare runt om i landet, kallar det ”fulaste överfallet på en ishockeyrink”. Offret? Västerås lagkapten Per Helmersson. På bilderna kan man se att Mariestad Bois-produkten under uppvärmningen står med ryggen mot Rögles zon när Deveaux tar sats och hugger med klubban över Helmerssons vad innan han matar slag i bakhuvudet på honom.

”Helt oprovocerat”

– Det är nog det fulaste jag sett hända i svensk hockey. Det här var helt oprovocerat. Helt otroligt, säger Helmersson till MT om överfallet som blivit en nyhet även i Nordamerika.

– Jag hade nog en väldig tur. Vaden är öm, men hade klubban tagit längre upp, närmare knävecket, så hade nog hela knät rykt. Jag hade tur att han träffade i vaden där det finns så pass mycket mjukdelar.

Kanadensaren Deveaux var inte särskilt ångerfull efter att Rögle vunnit matchserien med sammanlagt 4–1.

– Jag ska tänka på den där killen när jag firar SHL-platsen, sa Deveaux till Sportbladet.

Hårda ord

Västeråstränaren Martin Filander var öppen med att säga vad han tycker om Deveaux.

– Jag har ingen respekt för människan i fråga, och jag tycker att han är en skam för vår idrott. Jag älskar den här sporten, gör allt för den och offrar tid från familj, och att en sån där kille ska få vara med är en skam. Om man inte kan stänga av en sån spelare i 30-40 matcher tycker jag vi är illa ute i svensk ishockey, sa Filander efter söndagens match.

Överfallet är anmält till Tävlingsnämnden och disciplinnämnden väntas ta ett beslut kring Deveaux straff i mitten av veckan.

Helmersson, som vid sidan av hockeyn arbetar som polis, hoppas att kanadensaren får ett hårt straff.

– Jag tycker han är en skam för hockeyn. Vi ska vara förebilder för unga och barn, dom ska se på oss och lära. Sen kommer en sån här idiot. Man ska inte ha på sig några snälla vantar, då ska det till tuffa ord. Man kan inte dalta med en sån här kille.

Helmerssons kontrakt med Västerås går ut den här säsongen. Vad som händer nästa år vet han inte än.

Deveaux får sparken

I ett pressmeddelande som kom sent i måndags eftermiddag meddelade Rögle att Deveaux får lämna klubben.

– Vi som klubb fördömer händelsen. Det är ett oacceptabelt agerande på egen hand och inget vi som klubb står bakom. Agerandet är inte på något vis sanktionerat. Vi har pratat med André i dag om det inträffade och gemensamt beslutat att gå skilda vägar, säger styrelsens ordförande Håkan Eriksson i pressmeddelandet.