06 nov 2014 19:43

23 jan 2015 14:44

Interna stridigheter stör Lockerud

INNEBANDY: Division 1 mellersta

Särbehandling av spelare, dålig kommunikation, ledare och spelare som hoppat av och usel träningsnärvaro.
Det är bilden som flera spelare i Lockeruds damlag ger.
– Vissa spelare får göra som dom vill, säger Ellen Svensson – som valt att ta en paus från innebandyn.

MT har pratat med flera spelare i Lockeruds damlag och samtliga vittnar om samma problem. Spelare särbehandlas och får speltid trots att de inte tränar. Bänkade spelare får sällan, eller aldrig, någon förklaring till varför de inte får speltid. Det har också hänt att man tvingats låna in spelare från herrlaget för att ha tillräckligt med folk på träningarna. Huvuddelen av kritiken riktas främst mot huvudtränaren Marjo Nieminen.

En av dem som tröttnat är Lidköpingstjejen Ellen Svensson.

– Det är inte lika kul längre. Jag älskar fortfarande sporten och har trivts bra i Lockerud. Det har bara varit lite olika saker som stört mig det senaste. Ingen person, utan bara vissa händelser.

Som vad?

– Att man ger järnet både på träning och match, sen är det vissa som tar det lugnt. Man får slita för andra. Och när någon säger ”nu får du ta i för fullt i stället för mig” så gör man det, för man vill inte säga nej. Vissa har kastat vattenflaskor och kommit undan med det. Andra hade fått sig en utskällning. Den inställningen ska man inte ha i en lagsport. För vissa har det gått alldeles för långt. Tränarna har tillåtit det, säger Ellen Svensson.

En annan spelare MT har pratat med vill helst vara anonym, eftersom det annars blir ”liv i föreningen”. En sak som stört henne är att Jenny Lundman, den förre Halna- och Lockerudspelaren, fick göra comeback mot Mora – utan att ha tränat med laget.

– Det var alltså en av tränarens gamla kompisar som gjorde comeback. Jag menar, det är inte samma spel i Lockerud nu som det var när hon spelade senast.

Samma spelare berättar också om ett spelarmöte på spelarrådets initiativ. Där ställdes frågan om spelarna ville ha kvar Nieminen.

– Dom flesta ville det. Fast det var ju inte så att alla svarade. Fyra av tio sa vad dom tyckte.

Den här bilden stärks av ytterligare en spelare som också hon valt att vara anonym.

– Hennes (Nieminens) favoriter blir aldrig straffade för dom gör alltid rätt. Vi som är medelmåttiga får alltid skiten. Även om man är duktig på matcher så blir man bänkad för att det går dåligt för hela laget. Då kan ”stjärnorna” vara hur kass som helst. Sen är hon (Marjo) inte konsekvent. Hon säger att dom som beter sig dåligt och inte gör det man ska får sitta. Det stämmer aldrig.

Ett problem som samtliga spelare MT pratat med beskriver är öppenheten och dialogen mellan spelare och Nieminen. Den är, enligt spelarna, obefintlig.

– Hon vill att vi ska vara öppna med vad vi tycker och tänker, men jag skulle aldrig få för mig att gå till henne och säga att hon behandlar oss fel. Då blir hon arg. Helst vill hon inte prata om problemet.

Lockeruds lagledare Håkan Svensson har också han slutat. Han motiverar sitt avhopp med att jobbet tar mycket tid och är noggrann med att påpeka att det inte finns någon konflikt mellan honom och övriga i ledarstaben. Men han har förståelse för kritiken som framförs av spelarna.

– Vad som är viktigt när man bänkar en spelare är att ge en förklaring. Det är det minsta man kan göra. Som spelare ska man kräva det och få en förklaring om det är något man undrar över. Då kan det inte bara vara en envägskommunikation där spelarna får gå till tränarna.

Håkan Svensson tycker också att hans roll blivit bortglömd och att hans syn på ledarskap skiljer sig mot den Nieminen har. Han menar att informationen flera gånger varit bristfällig och att han snarare agerat materialförvaltare i stället för lagledare.

– Jag har inte fått respons när jag lyft fram något. Då blir det till slut: Vad gör jag här? När jobbet blivit som det blivit så har beslutet inte varit svårt.

På lördag tar damlaget emot Täby på hemmaplan. Lockerud ligger tredje sist i tabellen, under det nedre strecket.

MT har pratat med flera spelare i Lockeruds damlag och samtliga vittnar om samma problem. Spelare särbehandlas och får speltid trots att de inte tränar. Bänkade spelare får sällan, eller aldrig, någon förklaring till varför de inte får speltid. Det har också hänt att man tvingats låna in spelare från herrlaget för att ha tillräckligt med folk på träningarna. Huvuddelen av kritiken riktas främst mot huvudtränaren Marjo Nieminen.

En av dem som tröttnat är Lidköpingstjejen Ellen Svensson.

– Det är inte lika kul längre. Jag älskar fortfarande sporten och har trivts bra i Lockerud. Det har bara varit lite olika saker som stört mig det senaste. Ingen person, utan bara vissa händelser.

Som vad?

– Att man ger järnet både på träning och match, sen är det vissa som tar det lugnt. Man får slita för andra. Och när någon säger ”nu får du ta i för fullt i stället för mig” så gör man det, för man vill inte säga nej. Vissa har kastat vattenflaskor och kommit undan med det. Andra hade fått sig en utskällning. Den inställningen ska man inte ha i en lagsport. För vissa har det gått alldeles för långt. Tränarna har tillåtit det, säger Ellen Svensson.

En annan spelare MT har pratat med vill helst vara anonym, eftersom det annars blir ”liv i föreningen”. En sak som stört henne är att Jenny Lundman, den förre Halna- och Lockerudspelaren, fick göra comeback mot Mora – utan att ha tränat med laget.

– Det var alltså en av tränarens gamla kompisar som gjorde comeback. Jag menar, det är inte samma spel i Lockerud nu som det var när hon spelade senast.

Samma spelare berättar också om ett spelarmöte på spelarrådets initiativ. Där ställdes frågan om spelarna ville ha kvar Nieminen.

– Dom flesta ville det. Fast det var ju inte så att alla svarade. Fyra av tio sa vad dom tyckte.

Den här bilden stärks av ytterligare en spelare som också hon valt att vara anonym.

– Hennes (Nieminens) favoriter blir aldrig straffade för dom gör alltid rätt. Vi som är medelmåttiga får alltid skiten. Även om man är duktig på matcher så blir man bänkad för att det går dåligt för hela laget. Då kan ”stjärnorna” vara hur kass som helst. Sen är hon (Marjo) inte konsekvent. Hon säger att dom som beter sig dåligt och inte gör det man ska får sitta. Det stämmer aldrig.

Ett problem som samtliga spelare MT pratat med beskriver är öppenheten och dialogen mellan spelare och Nieminen. Den är, enligt spelarna, obefintlig.

– Hon vill att vi ska vara öppna med vad vi tycker och tänker, men jag skulle aldrig få för mig att gå till henne och säga att hon behandlar oss fel. Då blir hon arg. Helst vill hon inte prata om problemet.

Lockeruds lagledare Håkan Svensson har också han slutat. Han motiverar sitt avhopp med att jobbet tar mycket tid och är noggrann med att påpeka att det inte finns någon konflikt mellan honom och övriga i ledarstaben. Men han har förståelse för kritiken som framförs av spelarna.

– Vad som är viktigt när man bänkar en spelare är att ge en förklaring. Det är det minsta man kan göra. Som spelare ska man kräva det och få en förklaring om det är något man undrar över. Då kan det inte bara vara en envägskommunikation där spelarna får gå till tränarna.

Håkan Svensson tycker också att hans roll blivit bortglömd och att hans syn på ledarskap skiljer sig mot den Nieminen har. Han menar att informationen flera gånger varit bristfällig och att han snarare agerat materialförvaltare i stället för lagledare.

– Jag har inte fått respons när jag lyft fram något. Då blir det till slut: Vad gör jag här? När jobbet blivit som det blivit så har beslutet inte varit svårt.

På lördag tar damlaget emot Täby på hemmaplan. Lockerud ligger tredje sist i tabellen, under det nedre strecket.

  • Milad Akbarzadeh