27 okt 2014 17:58

23 jan 2015 14:44

Svensson firade 50-årsjubileum

Västra Östergötlands MK, med hemort Skänninge, hade i lördags 50-årsjubileum för sitt rally Marknadsnatta.
Till start fanns Fägre MK:s Håkan Svensson och han var den ende i startfältet som också körde rallyt 1964.

– Jag tycker att det är häftigt att någon kan hålla på så länge och vet mycket väl hur duktig Håkan Svensson är. Speciellt på rallysprintar. Han har vunnit Skänningeknixen tre gånger, säger tävlingsledaren Tommy Andersson.

– Tanken var att åka lugnt och känna nostalgin, men jag körde dåligt och hade ingen attack. Jag tappade ett par placeringar på längsta sträckan och slutade tolva totalt. Jätteroliga vägar och jag har ingen förklaring till varför det gick så dåligt, säger Håkan Svensson.

1964 körde Svensson en Hillman Imp som tillverkades i skotska Linwood från 1963 till 1976. Bilen vägde 790 kg, hade i original en toppfart på 124 km/tim och accelererade från 0-100 på 28 sekunder.

Håkan körde i klassen B-junior, men minns inte resultatet. Lite senare på säsongen, kom Håkan trea i klassen i Vara och folk var framme och undrade hur det gick att köra så fort med en sådan bil. Sedan byttes det till andra och snabbare rallybilar. Bilar som Håkan tävlat med är allra först en Triumph Herald, som han körde en bilorientering med i Tibro.

150 segrar

När de körde punktering och kartläsaren Håkan Eklind spydde så valde de att åka hem och ansåg att detta inte var deras grej. Totalt har Håkan Svensson kört omkring tusen tävlingar och totalvunnit 150 gånger.

– Det var nog lika roligt för 50 år sedan, men nu är det ju en riktig tävlingsbil man sitter i, som är 300 hästkrafter starkare och bara kan användas för tävling. När jag körde Opel Kadett i slutet av 60-talet och början på 70-talet var det familjens vardagsbil och semesterbil också, säger Svensson.

Forshagas 19-faldige svenske mästare Mats Jonsson från Vålberg dominerade årets rally med sin Ford Focus WRC, körde snabbast på alla sträckorna och var en minut och 16 sekunder före tvåan Jan-Olof Marklund från Umeå.

– Jag tycker att det är häftigt att någon kan hålla på så länge och vet mycket väl hur duktig Håkan Svensson är. Speciellt på rallysprintar. Han har vunnit Skänningeknixen tre gånger, säger tävlingsledaren Tommy Andersson.

– Tanken var att åka lugnt och känna nostalgin, men jag körde dåligt och hade ingen attack. Jag tappade ett par placeringar på längsta sträckan och slutade tolva totalt. Jätteroliga vägar och jag har ingen förklaring till varför det gick så dåligt, säger Håkan Svensson.

1964 körde Svensson en Hillman Imp som tillverkades i skotska Linwood från 1963 till 1976. Bilen vägde 790 kg, hade i original en toppfart på 124 km/tim och accelererade från 0-100 på 28 sekunder.

Håkan körde i klassen B-junior, men minns inte resultatet. Lite senare på säsongen, kom Håkan trea i klassen i Vara och folk var framme och undrade hur det gick att köra så fort med en sådan bil. Sedan byttes det till andra och snabbare rallybilar. Bilar som Håkan tävlat med är allra först en Triumph Herald, som han körde en bilorientering med i Tibro.

150 segrar

När de körde punktering och kartläsaren Håkan Eklind spydde så valde de att åka hem och ansåg att detta inte var deras grej. Totalt har Håkan Svensson kört omkring tusen tävlingar och totalvunnit 150 gånger.

– Det var nog lika roligt för 50 år sedan, men nu är det ju en riktig tävlingsbil man sitter i, som är 300 hästkrafter starkare och bara kan användas för tävling. När jag körde Opel Kadett i slutet av 60-talet och början på 70-talet var det familjens vardagsbil och semesterbil också, säger Svensson.

Forshagas 19-faldige svenske mästare Mats Jonsson från Vålberg dominerade årets rally med sin Ford Focus WRC, körde snabbast på alla sträckorna och var en minut och 16 sekunder före tvåan Jan-Olof Marklund från Umeå.

  • Jonny Persson