28 jul 2014 19:33

23 jan 2015 14:40

Foto: Milad Akbarzadeh

Mellberg om lidelsen, livet och avslutningen

MT träffade Olof Mellberg i Köpenhamn - dagarna innan han fick sparken

Toppfotbollens vägar är outgrundliga.
Så sent som i onsdags träffade MT Olof Mellberg på FC Köpenhamns träningsanläggning i den danska huvudstaden.
På måndagen kom beskedet att klubben vill släppa den svenske mittbacken.

Det svänger fort och häftigt när storklubbar handlar med spelare. Vad man lätt glömmer är att branschen är tuff. Spelare är handelsvaror och brickor i ett stort pussel som hela tiden behöver läggas om.

I onsdags tränade Olof Mellberg med FC Köpenhamn och pratade med MT om hur han skulle spela ut sitt kontrakt som löper ut efter säsongen. Vad varken han eller någon annan utanför FC Köpenhamns sportsliga ledning visste då var att Mikael Antonsson fanns på klubbens radar och att Mellbergs kontrakt skulle brytas.

I söndags gjorde han sin sista träning med FCK.

Kanske blev det också den sista fotbollsträningen för en av svensk fotbolls störste försvarare genom tiderna.

Han klev av träningen tidigt i onsdags. Presschefen Jes Mortensen meddelar att Mellberg ska duscha och att han snart är ute.

Efter 35 minuter syns fortfarande ingen Olof Mellberg till. De flesta spelarna har hunnit åka hem. Jes Mortensen kommer ut igen:

– Olof is very thorough. In everything he does. I talked to him just now. He'll be out in ten–fifteen minutes. Olof är väldigt grundlig. Han är noggrann i allt han gör.

”Som att komma hem”

– Man får ju sina rutiner, det är klart. Det blir så med åren. Jag har rätt bra koll på vad jag behöver göra för att hålla mig i form. Sen är jag inte den mest überproffesionella i alla avseenden. Det är jag inte. Men jag är fokuserad när jag väl gör någonting. Sån har jag alltid varit.

Olof Mellberg har tagit sig ut från duschen och tagit plats på rottingstolen på FC Köpenhamns lilla terrass som vetter ut mot träningsplanerna. Efter att ha farit omkring ute i Europa har Olof Mellberg vänt hem mot Skandinavien. Sedan han flyttade från Stockholm 1999 tills nu har han hunnit bo i Birmingham, Torino, Aten och Valencia. Hans nya arbetsgivare är förvisso en storklubb med skandinaviska mått mätt, men för Olof är det som att ”komma hem”.

– Jag skulle väl tro att det här är den sista anhalten. Sommaren 2012 tackade jag nej till en förlängning med Olympiakos. Efter det har jag bara känt att jag tar det som det kommer, ett år i taget. Man blir känsligare och känsligare för att något ska gå fel i den här perioden av karriären. Jag tänker på skador eller om jag inte skulle få spela. Nu ser man slutet fortare. Man får vara realistisk; man får inte samma möjligheter när man är 37 som när man var 30, säger Olof Mellberg när vi ses på FCK:s träningsanläggning.

– Det känns väldigt mycket som att komma hem till Degerfors. Det är extremt likt hur saker och ting fungerar på träningsanläggningen, vad man gör och vilka rollfördelningar som finns. Även på planen är det väldigt likt. Det känns mysigt på något sätt. På gott och ont – det känns lite speciellt. Lite som att resa tillbaka i tiden.

Hur har den omställningen varit?

– Det passar mig ganska bra. Man måste anpassa sig till vad som gäller här och konceptet som FCK har.

Vad är hemma för dig?

– Det är Sverige. Det känner jag verkligen när jag kommer hem. Framför allt i såna här perioder på sommaren. Då är det fantastiskt. Sen har jag trivts otroligt bra på ställena vi har varit på. Jag har inga problem med att bo någon annanstans. Men jag tror att förr eller senare så kommer vi att prova på hur det är att bo hemma i Sverige.

Vill gärna vinna

Under sina år i landslaget – det stannade på 117 landskamper – har Skagersvikssonen gjort sig känd som en vinnarskalle. Elaka tungor har genom åren hävdat att det är just inställningen som tagit honom dit han är i dag. Själv snuddar han vid det.

– Jag har aldrig haft något behov av att vara bäst, men vinna vill jag gärna göra. Jag har spelat med stjärnor som Zlatan, Alessandro Del Piero och Pavel Nedved. Så att vara bäst har inte varit min drivkraft. Det jag gör för stunden går jag upp i och det blir viktigt. Man lär sig att plocka fram det vid rätt tillfälle. Sen kan man plocka fram det vid fel tillfällen också.

Att du tänder till, menar du?

– Att det blir för viktigt. Saker som egentligen inte betyder så mycket. Jag tror det kan bli en belastning. Nu för tiden vet jag att det inte var så viktigt att vinna brännbollsmatchen i skolan. Jag önskar att jag hade haft bättre känsla för det där. Samtidigt är det det som tagit mig dit jag är i dag. I elitfotboll har fler den mentaliteten och då är man i rätt miljö.

Mellbergs karriär är lång och imponerande. Även om största delen av hans karriär (sju år) tillbringades i Aston Villa så har han dragit mycket lärdomar vart han än har kommit.

– Tiden efter Aston Villa har varit otroligt utvecklande. Dels för klubbarna och tränarna jag jobbat med där. Mentaliteten i Juventus, till exempel. Det är en toppklubb i världen. Klubben genomsyrades av noggrannhet och vikten av att hela tiden vara fokuserad och koncentrerad. Det är no hiding. Var du än spelar, det kan vara en träningsmatch uppe i bergen, så är det tv-sänt och flera tusen åskådare där. I Olympakos var det likadant, även om det är en mindre klubb så är den jättestor i Grekland.

Omtyckt i Birmingham

Men det är i Birmingham som han är störst. Förra året publicerade tidningen Birmingham mail ett bildspel under rubriken ”Olof Mellberg – dina minnen av en Aston Villa-legendar”.

– Jaså? Det där har jag inte sett, säger Mellberg som är omåttligt populär bland Aston Villa-supportrarna.

Något som uppskattades var när Mellberg på egen hand tryckte upp närmare 4 000 matchtröjor som han delade ut till fansen i samband med sin sista match i klubben.

Men att vara ett känt ansikte har också sina baksidor.

Hur är livet i offentligheten? Blir man cynisk och sluter sig?

– Nja, så är det nog. Så är det nog säkert. Framför allt när man blir proffs. Det är en lite mer annorlunda miljö. Tuffare miljö. Och ovant. Man lever nog lite i en bubbla på sitt sätt. Det påverkar en nog absolut. Men i min karaktär är jag inte särskilt social ändå. Jag tror även att livet som man levt gör att man blir lite.

... På sin vakt?

– Nej, det vet jag inte. Man har mer tid hemma. Man går till jobbet och sen är man hemma mycket. I Degerfors och AIK träffade jag vänner hela tiden. Där tränade vi och sen fikade vi. Hade jag varit kvar hemma i Sverige hade jag nog haft ett mer socialt liv.

”Jag är riktigt old school”

Sen du slutade i landslaget har du hamnat i lite av en medieskugga. Det går inte läsa mycket om dig.

– Jag har blivit mer och mer restriktiv. Man lär känna sig själv. Vad har jag för styrkor som person och spelare? Vad är man inte lika bra på?

Tycker du att du är dålig på media?

– Jag har aldrig varit en sån som gillat att stå i centrum och snacka mycket. Jag har hållit en låg profil länge. Det är inte så att jag vägrat prata med media. Men jag har hållit en jämn, låg profil. Jag har liksom ingen Facebook, Twitter eller Instagram. Jag är riktigt old school.

Lockas du av att ha det?

– Möjligt att jag börjar använda mig av det framigenom. Men jag präglas av det liv jag levt. Dom flesta av mina kompisar har det och det förstår jag.

För oss som har vanliga nio till fem-jobb är det fullt naturligt att sätta oss och göra en budget den 25:e varje månad och betala våra räkningar. På vilket sätt skiljer sig din vardag mot en vanlig knegares?

– Den största skillnaden är att jag har väldigt mycket tid i vardagen. En normal vecka har jag match på helgen och kanske någon dag ledig. Annars träning varje dag. Men som i dag, jag tränar tre-fyra timmar, snackar med dig och sen är jag ledig resten av dagen. Jag hinner alltid äta lunch och middag hemma och göra fritidsaktiviteter med barnen. Det har jag njutit mycket av, den fritiden i vardagen. Däremot har man inte alls någon tid att planera helger. Ledigheterna blir också väldigt korta. Nu hade vi tre veckor på sommaren. Då är det svårt att planera några avancerade grejer. Man är inte kung över sin egen tid, helt enkelt.

När du har så mycket fritid så borde du ha någon hobby. Vad är det?

– Det är nästan enklare att räkna upp saker jag inte är intresserad av.

Vardagen viktig

Vad spenderar du mest pengar på då?

– Det är nog mat. Jag njuter av vardagen, det är den tiden jag har. Jag spenderar mycket på att ha det bra i vardagen. Bo bra, köra bra, äta bra, med allt vad det innebär.

Vad tänker du kring framtiden? Överväger du att arbeta med fotboll?

– Jag vet inte. Det skulle nog passa mig, både med kunskapen jag har och intresset. Sen vet jag inte. Jag kommer märka av det först när jag slutar spela och får distans. Kanske vill jag hålla distansen.

Vill du göra en ”Henke” och ta ett lag i Sverige?

– Ja, jo, men det är inte bara att hoppa in i det. Tyvärr, kan man tycka. Det krävs en tidskrävande utbildning. Sen får man vara realist. Man får kanske börja på en lägre nivå än det man har som ambition och kunskap att vara. Sen är det inte alls säkert att jag hade varit en bra junior-eller superettantränare. Det är såna bitar man får ha i åtanke också.

Hur mycket följer du allsvenskan och har du kontakt med gamla landslagskompisar?

– Jag följer allsvenskan resultatmässigt. Förutom Johan, Pierre och Per här i laget så är det väl Zlatan. Vi är bra kompisar. Annars är det mest före detta spelare som Majstorovic (Daniel) och Östlund (Alexander).

Det gamla gänget, alltså?

– Jo, vi har hängt i socialt och det gör vi fortfarande.

Av den gamla kvartetten är det bara Zlatan och Olof Mellberg som fortfarande är aktiva.

Snart kanske ännu en stjärna på den svenska fotbollshimlen slocknar.

Det svänger fort och häftigt när storklubbar handlar med spelare. Vad man lätt glömmer är att branschen är tuff. Spelare är handelsvaror och brickor i ett stort pussel som hela tiden behöver läggas om.

I onsdags tränade Olof Mellberg med FC Köpenhamn och pratade med MT om hur han skulle spela ut sitt kontrakt som löper ut efter säsongen. Vad varken han eller någon annan utanför FC Köpenhamns sportsliga ledning visste då var att Mikael Antonsson fanns på klubbens radar och att Mellbergs kontrakt skulle brytas.

I söndags gjorde han sin sista träning med FCK.

Kanske blev det också den sista fotbollsträningen för en av svensk fotbolls störste försvarare genom tiderna.

Han klev av träningen tidigt i onsdags. Presschefen Jes Mortensen meddelar att Mellberg ska duscha och att han snart är ute.

Efter 35 minuter syns fortfarande ingen Olof Mellberg till. De flesta spelarna har hunnit åka hem. Jes Mortensen kommer ut igen:

– Olof is very thorough. In everything he does. I talked to him just now. He'll be out in ten–fifteen minutes. Olof är väldigt grundlig. Han är noggrann i allt han gör.

”Som att komma hem”

– Man får ju sina rutiner, det är klart. Det blir så med åren. Jag har rätt bra koll på vad jag behöver göra för att hålla mig i form. Sen är jag inte den mest überproffesionella i alla avseenden. Det är jag inte. Men jag är fokuserad när jag väl gör någonting. Sån har jag alltid varit.

Olof Mellberg har tagit sig ut från duschen och tagit plats på rottingstolen på FC Köpenhamns lilla terrass som vetter ut mot träningsplanerna. Efter att ha farit omkring ute i Europa har Olof Mellberg vänt hem mot Skandinavien. Sedan han flyttade från Stockholm 1999 tills nu har han hunnit bo i Birmingham, Torino, Aten och Valencia. Hans nya arbetsgivare är förvisso en storklubb med skandinaviska mått mätt, men för Olof är det som att ”komma hem”.

– Jag skulle väl tro att det här är den sista anhalten. Sommaren 2012 tackade jag nej till en förlängning med Olympiakos. Efter det har jag bara känt att jag tar det som det kommer, ett år i taget. Man blir känsligare och känsligare för att något ska gå fel i den här perioden av karriären. Jag tänker på skador eller om jag inte skulle få spela. Nu ser man slutet fortare. Man får vara realistisk; man får inte samma möjligheter när man är 37 som när man var 30, säger Olof Mellberg när vi ses på FCK:s träningsanläggning.

– Det känns väldigt mycket som att komma hem till Degerfors. Det är extremt likt hur saker och ting fungerar på träningsanläggningen, vad man gör och vilka rollfördelningar som finns. Även på planen är det väldigt likt. Det känns mysigt på något sätt. På gott och ont – det känns lite speciellt. Lite som att resa tillbaka i tiden.

Hur har den omställningen varit?

– Det passar mig ganska bra. Man måste anpassa sig till vad som gäller här och konceptet som FCK har.

Vad är hemma för dig?

– Det är Sverige. Det känner jag verkligen när jag kommer hem. Framför allt i såna här perioder på sommaren. Då är det fantastiskt. Sen har jag trivts otroligt bra på ställena vi har varit på. Jag har inga problem med att bo någon annanstans. Men jag tror att förr eller senare så kommer vi att prova på hur det är att bo hemma i Sverige.

Vill gärna vinna

Under sina år i landslaget – det stannade på 117 landskamper – har Skagersvikssonen gjort sig känd som en vinnarskalle. Elaka tungor har genom åren hävdat att det är just inställningen som tagit honom dit han är i dag. Själv snuddar han vid det.

– Jag har aldrig haft något behov av att vara bäst, men vinna vill jag gärna göra. Jag har spelat med stjärnor som Zlatan, Alessandro Del Piero och Pavel Nedved. Så att vara bäst har inte varit min drivkraft. Det jag gör för stunden går jag upp i och det blir viktigt. Man lär sig att plocka fram det vid rätt tillfälle. Sen kan man plocka fram det vid fel tillfällen också.

Att du tänder till, menar du?

– Att det blir för viktigt. Saker som egentligen inte betyder så mycket. Jag tror det kan bli en belastning. Nu för tiden vet jag att det inte var så viktigt att vinna brännbollsmatchen i skolan. Jag önskar att jag hade haft bättre känsla för det där. Samtidigt är det det som tagit mig dit jag är i dag. I elitfotboll har fler den mentaliteten och då är man i rätt miljö.

Mellbergs karriär är lång och imponerande. Även om största delen av hans karriär (sju år) tillbringades i Aston Villa så har han dragit mycket lärdomar vart han än har kommit.

– Tiden efter Aston Villa har varit otroligt utvecklande. Dels för klubbarna och tränarna jag jobbat med där. Mentaliteten i Juventus, till exempel. Det är en toppklubb i världen. Klubben genomsyrades av noggrannhet och vikten av att hela tiden vara fokuserad och koncentrerad. Det är no hiding. Var du än spelar, det kan vara en träningsmatch uppe i bergen, så är det tv-sänt och flera tusen åskådare där. I Olympakos var det likadant, även om det är en mindre klubb så är den jättestor i Grekland.

Omtyckt i Birmingham

Men det är i Birmingham som han är störst. Förra året publicerade tidningen Birmingham mail ett bildspel under rubriken ”Olof Mellberg – dina minnen av en Aston Villa-legendar”.

– Jaså? Det där har jag inte sett, säger Mellberg som är omåttligt populär bland Aston Villa-supportrarna.

Något som uppskattades var när Mellberg på egen hand tryckte upp närmare 4 000 matchtröjor som han delade ut till fansen i samband med sin sista match i klubben.

Men att vara ett känt ansikte har också sina baksidor.

Hur är livet i offentligheten? Blir man cynisk och sluter sig?

– Nja, så är det nog. Så är det nog säkert. Framför allt när man blir proffs. Det är en lite mer annorlunda miljö. Tuffare miljö. Och ovant. Man lever nog lite i en bubbla på sitt sätt. Det påverkar en nog absolut. Men i min karaktär är jag inte särskilt social ändå. Jag tror även att livet som man levt gör att man blir lite.

... På sin vakt?

– Nej, det vet jag inte. Man har mer tid hemma. Man går till jobbet och sen är man hemma mycket. I Degerfors och AIK träffade jag vänner hela tiden. Där tränade vi och sen fikade vi. Hade jag varit kvar hemma i Sverige hade jag nog haft ett mer socialt liv.

”Jag är riktigt old school”

Sen du slutade i landslaget har du hamnat i lite av en medieskugga. Det går inte läsa mycket om dig.

– Jag har blivit mer och mer restriktiv. Man lär känna sig själv. Vad har jag för styrkor som person och spelare? Vad är man inte lika bra på?

Tycker du att du är dålig på media?

– Jag har aldrig varit en sån som gillat att stå i centrum och snacka mycket. Jag har hållit en låg profil länge. Det är inte så att jag vägrat prata med media. Men jag har hållit en jämn, låg profil. Jag har liksom ingen Facebook, Twitter eller Instagram. Jag är riktigt old school.

Lockas du av att ha det?

– Möjligt att jag börjar använda mig av det framigenom. Men jag präglas av det liv jag levt. Dom flesta av mina kompisar har det och det förstår jag.

För oss som har vanliga nio till fem-jobb är det fullt naturligt att sätta oss och göra en budget den 25:e varje månad och betala våra räkningar. På vilket sätt skiljer sig din vardag mot en vanlig knegares?

– Den största skillnaden är att jag har väldigt mycket tid i vardagen. En normal vecka har jag match på helgen och kanske någon dag ledig. Annars träning varje dag. Men som i dag, jag tränar tre-fyra timmar, snackar med dig och sen är jag ledig resten av dagen. Jag hinner alltid äta lunch och middag hemma och göra fritidsaktiviteter med barnen. Det har jag njutit mycket av, den fritiden i vardagen. Däremot har man inte alls någon tid att planera helger. Ledigheterna blir också väldigt korta. Nu hade vi tre veckor på sommaren. Då är det svårt att planera några avancerade grejer. Man är inte kung över sin egen tid, helt enkelt.

När du har så mycket fritid så borde du ha någon hobby. Vad är det?

– Det är nästan enklare att räkna upp saker jag inte är intresserad av.

Vardagen viktig

Vad spenderar du mest pengar på då?

– Det är nog mat. Jag njuter av vardagen, det är den tiden jag har. Jag spenderar mycket på att ha det bra i vardagen. Bo bra, köra bra, äta bra, med allt vad det innebär.

Vad tänker du kring framtiden? Överväger du att arbeta med fotboll?

– Jag vet inte. Det skulle nog passa mig, både med kunskapen jag har och intresset. Sen vet jag inte. Jag kommer märka av det först när jag slutar spela och får distans. Kanske vill jag hålla distansen.

Vill du göra en ”Henke” och ta ett lag i Sverige?

– Ja, jo, men det är inte bara att hoppa in i det. Tyvärr, kan man tycka. Det krävs en tidskrävande utbildning. Sen får man vara realist. Man får kanske börja på en lägre nivå än det man har som ambition och kunskap att vara. Sen är det inte alls säkert att jag hade varit en bra junior-eller superettantränare. Det är såna bitar man får ha i åtanke också.

Hur mycket följer du allsvenskan och har du kontakt med gamla landslagskompisar?

– Jag följer allsvenskan resultatmässigt. Förutom Johan, Pierre och Per här i laget så är det väl Zlatan. Vi är bra kompisar. Annars är det mest före detta spelare som Majstorovic (Daniel) och Östlund (Alexander).

Det gamla gänget, alltså?

– Jo, vi har hängt i socialt och det gör vi fortfarande.

Av den gamla kvartetten är det bara Zlatan och Olof Mellberg som fortfarande är aktiva.

Snart kanske ännu en stjärna på den svenska fotbollshimlen slocknar.

  • Milad Akbarzadeh

Åtta snabba med Mellberg

Poolen eller havet? Svar: Havet.

Milen eller gymmet? Svar: Gymmet.

Kostym eller t-shirt: Svar: T-shirt.

Öl eller champagne: Svar: Öl.

Husmanskost eller restaurang? Svar: Restaurang.

Jakt med Zlatan eller soffhäng med Källström? Svar: Pass.

Lagerbäck eller Hamrén? Svar: Pass.

Innerstaden eller landet? Svar: Landet.

Segling eller vattenskoter? Svar: Vattenskoter.

Olof Mellberg

Född: 3 september 1977.

Längd: 187 centimeter.

Klubbar: Gullspång, Degerfors, AIK, Racing Santander, Aston Villa, Juventus, Olympiakos, Villareal, FC Köpenhamn.

Landskamper/landslagsmål: 117/9.

Hobby: ”Gör det mesta. Enklare att nämna något jag inte gör”.

Bil: Hyr en Mercedes Benz E250.

Röster om Olof Mellberg

Per Nilsson, klubbkompis i FCK: ”Har inte känt Olof så länge men som spelare är han en av de absolut bästa vi har haft inom svensk fotboll. I efterhand kommer jag kunna säga att jag spelat med Olof till mina barnbarn. Det är Sveriges bästa försvarare de senaste 20 åren. Trots att vi konkurrerar om samma plats så har det aldrig varit någon prestige, han är jättetrevlig.”

Johan Wiland, klubbkompis i FCK och landslagskollega: ”Han har en karriär som många hade dödat för att få. Kul att man får avslutade med honom det sista han gör. Vi har spelat i både klubb- och landslag tillsammans och han är oerhört proffsig i allt han gör. Samtidigt tror jag att han är duktig på att njuta av livet. Han har rätt balans.”

Henrik Mellberg, storebror: ”Vi har alltid trivts tillsammans och det gör vi än i dag. Jag upplever honom som väldigt generös, snäll och glad. Han är en familjefar.”

Källa: