24 jul 2014 20:08

23 jan 2015 14:40

Collberg laddar upp för New York

"Målet är att göra en match i NHL"

Efter två veckors träningsläger på andra sidan Atlanten är Sebastian Collberg nu hemma i Mariestad.
Snart börjar hockeyäventyret i The Big Apple och 20-åringen är sugen på den nya hemstaden.
– New York kan vara den häftigaste staden i världen att bo i.

Tänk dig att du lojt kollar igenom ditt Twitter-flöde.

Plötsligt ser du att du fått arbete i en annan stad i ett annat land.

Det var verkligheten när Sebastian Collberg trejdades till New York Islanders.

– Jag hade inte en aning om att det var på gång. Nu känns det jättebra och jag tror jag har större chanser att slå mig in i Islanders än vad jag hade i Montreal. Dessutom blir det otroligt att bo i New York.

Rehabträning under sommaren

Tillsammans med övriga duktiga unga spelare som New York Islanders har i sitt stall var Collberg över i USA och tränade och visade upp sig under två veckor. På grund av den axelskada som han ådrog sig under slutet av SHL säsongen var det främst rehab som gällde för Mariestadssonen.

– Det är en bit kvar till att axeln är hundra procent igen efter min operation. Förhoppningsvis ska jag vara friskt till nästa camp som börjar i september, säger Collberg som efter ett något misslyckad sista år i Frölunda nu ser fram emot ett miljöombyte.

– Spelet där är mer fram och tillbaka än i SHL. Det är mer tuta och köra och jag tror det passar mig bra. Flytten blir som en nystart och en nytändning för mig, dels spelmässigt och dels i och med att man får nya kedjekamrater.

Kan bli AHL

Att ta klivet rätt in i världens bästa hockeyliga är inte lätt. Under september månad åker han över för att medverka på ett läger där han tampas om isyta med etablerade NHL-spelare. Islanders farmarlag heter Bridgeport Sound Tigers och det är troligt att det är dem Collberg representerar när säsongen tickar i gång.

– Jag har spelat två AHL-matcher tidigare och det gick bra. Det känns som jag kommer få mycket speltid om det blir AHL. Även om inte staden är något jätteställe är det bara en timme med tåg in till Manhattan, säger han.

Några av de främsta konkurrenterna till en plats i NHL-truppen är svenskarna Johan Sundström och Johan Persson. Collberg ser snarare deras närvaro som något positivt.

– Sundström känner jag sedan vi spelade tillsammans i Frölunda och han hjälpte mig nu på lägret. De är duktiga och var på gränsen till NHL under fjolåret.

Målet med flytten till Amerika är lika självklart som det är svårt.

– Jag vill spela i NHL och målet är att göra en match i år.

Tänk dig att du lojt kollar igenom ditt Twitter-flöde.

Plötsligt ser du att du fått arbete i en annan stad i ett annat land.

Det var verkligheten när Sebastian Collberg trejdades till New York Islanders.

– Jag hade inte en aning om att det var på gång. Nu känns det jättebra och jag tror jag har större chanser att slå mig in i Islanders än vad jag hade i Montreal. Dessutom blir det otroligt att bo i New York.

Rehabträning under sommaren

Tillsammans med övriga duktiga unga spelare som New York Islanders har i sitt stall var Collberg över i USA och tränade och visade upp sig under två veckor. På grund av den axelskada som han ådrog sig under slutet av SHL säsongen var det främst rehab som gällde för Mariestadssonen.

– Det är en bit kvar till att axeln är hundra procent igen efter min operation. Förhoppningsvis ska jag vara friskt till nästa camp som börjar i september, säger Collberg som efter ett något misslyckad sista år i Frölunda nu ser fram emot ett miljöombyte.

– Spelet där är mer fram och tillbaka än i SHL. Det är mer tuta och köra och jag tror det passar mig bra. Flytten blir som en nystart och en nytändning för mig, dels spelmässigt och dels i och med att man får nya kedjekamrater.

Kan bli AHL

Att ta klivet rätt in i världens bästa hockeyliga är inte lätt. Under september månad åker han över för att medverka på ett läger där han tampas om isyta med etablerade NHL-spelare. Islanders farmarlag heter Bridgeport Sound Tigers och det är troligt att det är dem Collberg representerar när säsongen tickar i gång.

– Jag har spelat två AHL-matcher tidigare och det gick bra. Det känns som jag kommer få mycket speltid om det blir AHL. Även om inte staden är något jätteställe är det bara en timme med tåg in till Manhattan, säger han.

Några av de främsta konkurrenterna till en plats i NHL-truppen är svenskarna Johan Sundström och Johan Persson. Collberg ser snarare deras närvaro som något positivt.

– Sundström känner jag sedan vi spelade tillsammans i Frölunda och han hjälpte mig nu på lägret. De är duktiga och var på gränsen till NHL under fjolåret.

Målet med flytten till Amerika är lika självklart som det är svårt.

– Jag vill spela i NHL och målet är att göra en match i år.

  • Joel Tivemo