15 jan 2014 21:50

23 jan 2015 14:30

Mariestad Bois vann efter straffrysare

ISHOCKEY: Allettan

Mariestad Bois 3–2-ledning i derbyt mot Skövde räckte inte.
Matchen fick avgöras på straffar där Bois Filip Thörnqvist blev stor matchhjälte.

Vem som är allettan södras hetaste spelare för tillfället råder det inget tvivel kring. Eddie Davidsson såg med sina två mål mot Skövde till att stärka sin position i poängligan.

Han och kedjekompisen Jonas Pontusson producerade samtliga tre Bois-mål under ordinarie tid.

Trots 2–0-ledning för hemmalaget fick matchen avgöras på straffar efter en heroisk SIK-vändning.

Gästerna hämtade kraft i slutet av matchen och lyckades reducera till 1–2 tidigt i den tredje perioden efter svagt ingripande från Bois-målvakten Andreas Ollikainen. Den förre Bois-spelaren Robin Klasson fick göra mål på ett enkelt sätt.

Rörig situation

SIK kunde även kvittera innan Jonas Pontusson gjorde 3–2 när matchklockan stod på 14.22. Matchavgörande -- trodde alla. Då klev SIK-backen Oskar Back upp och kunde efter en rörig situation lägga in 3–3 i öppen bur.

I förlängningen var det Skövde som var närmast mål.

Det var inget snack om vilket lag som dominerade matchen i stort. Hemmalaget vann skotten med hela 20–9 i första perioden efter en ruggigt stark start och skapade flera vassa chanser som kunde ha resulterat i mål.

Men utdelningen lät vänta på sig till matchens andra numerära överläge. 18.35 spräcktes nollan när Mariestads poängkung Eddie Davidsson förde upp pucken och avlossade ett rappt skott innanför blålinjen som letade sig in bakom Skövdes målvakt Johannes Jönsson.

– Det var välförtjänt. Vi förde den första perioden och Skövde var lite passiva. Så det handlade mycket om att kunna hantera det, säger Staffan Lundh.

Farligaste chanserna

Även om spelet jämnade ut sig i den andra perioden var det fortfarande hemmalaget som skapade de farligaste lägena. Men att man är allettan södras mest effektiva lag vad gäller att göra mål märktes föga.

Philip Larsson, Filip Engqvist och Erik Olsson försökte.

Men det krävdes ett solonummer från Eddie Davidsson för att målet skulle komma.

Återigen i powerplay.

Återigen med fart.

– Eddie har länge visat att han är på gång. Kul att det visar sig, säger Lundh.

Efter 0–2-målet försökte gästerna få hemmaspelarna ur balans. Detta genom att gruffa vid avblåsningar. Det ledde till en dubbelutvisning där Bois-kaptenen Jonas Pontusson var en av dem som fick sitta på botbänken. Pontusson fick senare matchstaff och fanns inte med i förlängningen.

Det krävdes 36 straffar för att avgöra matchen.

Mål, Bois: Eddie Davidsson 2, Filip Thörnqvist.

Vem som är allettan södras hetaste spelare för tillfället råder det inget tvivel kring. Eddie Davidsson såg med sina två mål mot Skövde till att stärka sin position i poängligan.

Han och kedjekompisen Jonas Pontusson producerade samtliga tre Bois-mål under ordinarie tid.

Trots 2–0-ledning för hemmalaget fick matchen avgöras på straffar efter en heroisk SIK-vändning.

Gästerna hämtade kraft i slutet av matchen och lyckades reducera till 1–2 tidigt i den tredje perioden efter svagt ingripande från Bois-målvakten Andreas Ollikainen. Den förre Bois-spelaren Robin Klasson fick göra mål på ett enkelt sätt.

Rörig situation

SIK kunde även kvittera innan Jonas Pontusson gjorde 3–2 när matchklockan stod på 14.22. Matchavgörande -- trodde alla. Då klev SIK-backen Oskar Back upp och kunde efter en rörig situation lägga in 3–3 i öppen bur.

I förlängningen var det Skövde som var närmast mål.

Det var inget snack om vilket lag som dominerade matchen i stort. Hemmalaget vann skotten med hela 20–9 i första perioden efter en ruggigt stark start och skapade flera vassa chanser som kunde ha resulterat i mål.

Men utdelningen lät vänta på sig till matchens andra numerära överläge. 18.35 spräcktes nollan när Mariestads poängkung Eddie Davidsson förde upp pucken och avlossade ett rappt skott innanför blålinjen som letade sig in bakom Skövdes målvakt Johannes Jönsson.

– Det var välförtjänt. Vi förde den första perioden och Skövde var lite passiva. Så det handlade mycket om att kunna hantera det, säger Staffan Lundh.

Farligaste chanserna

Även om spelet jämnade ut sig i den andra perioden var det fortfarande hemmalaget som skapade de farligaste lägena. Men att man är allettan södras mest effektiva lag vad gäller att göra mål märktes föga.

Philip Larsson, Filip Engqvist och Erik Olsson försökte.

Men det krävdes ett solonummer från Eddie Davidsson för att målet skulle komma.

Återigen i powerplay.

Återigen med fart.

– Eddie har länge visat att han är på gång. Kul att det visar sig, säger Lundh.

Efter 0–2-målet försökte gästerna få hemmaspelarna ur balans. Detta genom att gruffa vid avblåsningar. Det ledde till en dubbelutvisning där Bois-kaptenen Jonas Pontusson var en av dem som fick sitta på botbänken. Pontusson fick senare matchstaff och fanns inte med i förlängningen.

Det krävdes 36 straffar för att avgöra matchen.

Mål, Bois: Eddie Davidsson 2, Filip Thörnqvist.

  • Milad Akbarzadeh

MARIESTAD BOIS-SKÖVDE IK 4-3 (1-0, 1-0, 1-2, 0-0,1-0 )

Första perioden: 1-0 (18.35) Eddie Davidsson ass Mikael Alba och Filip Engqvist, spel fem mot fyra.

Utvisningar, Bois: 1x2 min. SIK: 3x2 min.

Skott: 20-9.

Andra perioden: 2-0 (17.55) Eddie Davidsson ass Mikael Alba, spel fem mot fyra.

Utvisningar, Bois: 3x2 min. SIK: 2x2 min.

Skott: 8-12.

Tredje perioden: 2-1 (6.32) Robin Klasson ass Anton Lindgren, 2-2 (14.03) Carl-Johan Sjögren ass Erik Rosén, 3-2 (14.22) Jonas Pontusson ass Eddie Davidsson, 3-3 (18.42) Oskar Back ass Jesper Hultman.

Utvisningar, Bois: 2x2 min, 1x10 min. SIK: 1x2 min.

Skott: 8-15.

Fjärde perioden: -

Utvisningar, Bois: -. SIK: -.

Skott: 1-2.

Straffar: 4-3 Filip Törnqvist.

Skott: 1-0. Totalt: 38-38.

Domare: Patric Bjälkander.

Publik: 1~724.

Analys: Mariestads match i två perioder, men i tredje fick SIK upp ångan efter Robin Klassons mål, som inte såg helt otagbart ut. Bois satte ett rejält tryck på Skövde redan från start och hade kommandot över matchen, särskilt under den första perioden, och ledde klart rättvist. Långa stunder var det bara utmärkte Johannes Jönsson som tycktes hålla bortalaget kvar i matchen. Skövde utjämnade en aning i andra, men hade en rejäl uppförsbacke med sig inför och visade upp en härlig karaktär då laget lyckades kvittera två gånger om. Slutligen blev det ett klart styrkebesked av Skövde som för bara några dagar sedan låg däckat i vinterkräksjuka.

Övriga resultat: Kallinge/Ronneby–Helsingborg 3–1, Vimmerby–Vita Hästen 5–6, Mörrum–Tingsryd 4–5 efter straffar